Εντυπωσιακό Αντάμωμα Καραγκούνηδων

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-20, 08:55:27
Από το εντυπωσιακό πανηγύρι χρωμάτων και μουσικής
Εντυπωσιακό Αντάμωμα Καραγκούνηδων

Με ένα εντυπωσιακό πανηγύρι χρωμάτων και μουσικής, έπεσε η αυλαία του 7ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου και Ανταμώματος των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, στο Βελεστίνο, τη γενέτειρα του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού, το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής.

Με 45 εισηγήσεις, οι περισσότερες των οποίων επικέντρωναν στο Όραμα του Ρήγα, τους Διδασκάλους του Γένους και την Επανάσταση του 1821, με εξαίρετους ομιλητές επιστήμονες και ειδικούς ερευνητές, το τριήμερο συνέδριο πρόσφερε νέες γνώσεις και έφερε ξανά στο προσκήνιο το έργο και τη δράση των σπουδαίων Ελλήνων πατριωτών που οδήγησαν την Ελλάδα στην ελευθερία και στα σημερινά της όρια…

Το βράδυ της τέταρτης μέρας, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, έγινε το μεγάλο 7ο Αντάμωμα των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

Περίπου 600 χορευτές από δεκάδες συλλόγους και φορείς όλης της θεσσαλικής πεδιάδας, έδωσαν το «παρών» τους στο δημοτικό στάδιο του Βελεστίνου, το οποίο πλημμύρισε με χρώματα και μουσική!

Το ειδικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ξεκίνησε με ένα σεργιάνικο τραγούδι - θρήνο για την Άλωση της Πόλης από γυναίκες και άνδρες της Αγίας Τριάδας Σελλάνων του δήμου Παλαμά, και συνεχίστηκε με τον «Καραϊσκάκη» από τον τραγουδιστή της βραδιάς Γιώργο Μαγαλιό, μέλος και συνεργάτη της Αμφικτιονίας.

Βαθιά θρησκευόμενοι οι Καραγκούνηδες, ξεκίνησαν το χορό τους με το τελετουργικό «Ένας είναι ο Θεός» (που χορευόταν από τα πολύ παλιά χρόνια σε πολλά χωριά της δυτικής Θεσσαλίας το απόγευμα της Μεγάλης Αποκριάς μετά τη λειτουργία της συγχώρεσης, και συναντάται ακόμα και στις μέρες μας στο Μάρκο), με επικεφαλής τον παπα-Θωμά Τσουκαλά από τη Μυρίνη Καρδίτσας, που συμμετείχε με ειδική εντολή του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Τιμόθεου. Στο πέρας του χορού, ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας, με καραγκούνες και φουστανελοφόρους, συνόδευσαν τον ιερέα στο χώρο των επισήμων όπου τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό!

Στη συνέχεια, φουστανελοφόροι και καραγκούνες, σε μεγάλους επάλληλους κύκλους σε όλη την έκταση του γηπέδου, χόρεψαν ένα αργό τελετουργικό χορό στα τρία με το τραγούδι «Να’χα δενδρί στη Βενετιά» (θρήνος για τη σκλαβωμένη πατρίδα σε Τούρκους και Φράγκους), τον «Σκαλτσοδήμο» με την εναλλαγή ρυθμού και βημάτων, ενώ εντυπωσίασε ο δίπατος χορός των φουστανελοφόρων.

Ακολούθησε η πανθεσσαλική καραγκούνα (οργανική, «στα χουντρά»!) με αργό επιβλητικό βηματισμό από όλους τους χορευτές, ενώ η γνωστή πατινάδα του γάμου και ο Χατζιμισιώτικος οργανικός σκοπός, βοήθησαν τις χορευτικές ομάδες να δημιουργήσουν ξεχωριστούς κύκλους, για να χορέψουν στη συνέχεια διάφορα τσάμικα, συρτά στα τρία και συρτοκαλαματινά, που είναι κοινοί χοροί και τραγούδια ολόκληρου του κάμπου.

Το χορευτικό πρόγραμμα έκλεισε με συμμετοχή στο χορό όλων των παρευρισκόμενων, χορευτών - επίσημων - κοινού, σε ένα μεγάλο πανηγύρι - γλέντι στο χώρο του χλοοτάπητα του γηπέδου…

Η εντυπωσιακή τελετή παρέλασης των σημαιών (ελληνική και αμφικτιονική) και στη συνέχεια η τελετή παράδοσης της αμφικτιονικής σημαίας από τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου στον πρόεδρο της Αμφικτιονίας και η παράδοσή της στον αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Σελλάνων του δήμου Παλαμά, σηματοδότησε και τη λήξη της 7ης διοργάνωσης στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Προάστιο, έδρα της Δ.Ε. Σελλάνων του Δήμου Παλαμά, στο επόμενο 8ο Συνέδριο και Αντάμωμα.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=