ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το άλογο του Τορίνο» θα προβληθεί προσεχώς στο Μεταξουργείο

το-άλογο-του-τορίνο-θα-προβληθεί-προ-303971

Μια ποιητική ταινία

Η ποιητική, ασπρόμαυρη ταινία του Μπέλα Ταρ με τίτλο «Το άλογο του Τορίνο» θα προβληθεί στις 11 Μαΐου στο Μεταξουργείο. Η ταινία, Ουγγρικής παραγωγής 2011, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και σενάριο του χαρισματικού Μπέλα Ταρ και παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάνος Τέρσι, Ερικα Μποκ, Μιχάλι Κόρμος.

Η ταινία απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο. Ένας αμαξάς, η κόρη του και το άλογό τους προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ έναν κόσμο στα πρόθυρα μιας νέας Αποκάλυψης, σε μια συγκλονιστική αλληγορία πάνω στη ζωή και το θάνατο. Ο Μπέλα Ταρ έφτιαξε ένα φιλοσοφικό και μεταφυσικό σχόλιο πάνω στον άνθρωπο και τη μοίρα του, αλλά και μιαν αναμενόμενη τελεσίδικη Αποκάλυψη, που καθηλώνει τον θεατή.

«Τορίνο, 3 Ιανουαρίου 1889: ο Φρίντριχ Νίτσε βγαίνει από την πόρτα του σπιτιού που διαμένει, στην Οδό Κάρλο Άλμπερτ 6. Όχι μακριά από αυτόν, ο οδηγός ενός δίτροχου κάρου έχει πρόβλημα με το πεισματάρικο άλογό του. Όσο κι αν το τσιγκλά, το άλογο αρνείται να κουνηθεί και τότε ο οδηγός χάνει την υπομονή του και αρχίζει να το μαστιγώνει.

Ο Νίτσε μπαίνει στη μέση με φούρια για να δώσει τέλος σε αυτή τη βίαιη σκηνή, αγκαλιάζοντας το λαιμό του αλόγου, και κλαίγοντας. Ο σπιτονοικοκύρης του τον παίρνει μέσα στο σπίτι, τον βάζει να ξαπλώσει ακίνητο και σιωπηλό για δύο μέρες, μέχρι που ο Νίτσε θα μουρμουρίσει τα απαραίτητα τελευταία του λόγια και θα ζήσει για ακόμα 10 χρόνια, βουβός και παράφρων, με τη φροντίδα της μητέρας του και των αδελφών του. Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε το άλογο».

Αυτά είναι τα εισαγωγικά λόγια του Μπέλα Ταρ στην αρχή της ταινίας, που πιάνει την αφήγηση αμέσως μετά από αυτά τα γεγονότα και αποτελεί μια συγκλονιστική περιγραφή της δύσκολης ζωής του οδηγού του κάρου, της κόρης του και του αλόγου. Και μας δείχνει πως τρία απλά πράγματα, ένας αγρότης, μια κόρη και ένα γέρικο και κουρασμένο άλογο, μπορούν να συνθέτουν μια τραγική ιστορία…

Με αφορμή ένα πραγματικό περιστατικό, ο Bela Tarr δημιουργεί την φανταστική ιστορία που συνέβη αμέσως μετά και αποτελεί μια συγκλονιστική περιγραφή της δύσκολης ζωής του οδηγού του κάρου, της κόρης του και του αλόγου.

Ένα πραγματικό επίτευγμα της έβδομης τέχνης. Με βεβαιότητα από τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ πάνω στον πλανήτη Γη και η καλύτερη τεχνική επεξεργασία που έχουμε δει εδώ και καιρό σε ταινίες ανάλογου ύφους.

Αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά, εκείνο που συναρπάζει τον θεατή σε αυτήν εδώ την ταινία δεν είναι η υπόθεσή της, ούτε και το σενάριό της (δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου διαλόγους) αλλά η εικαστική τελειότητά της. Ο Μπέλα Ταρ, πάντα τελειομανής, καδράρει εκπληκτικά τα τοπία της φύσης και η διεύθυνση φωτογραφίας όχι απλώς τα αναδεικνύει αλλά τα καθιστά πίνακες υψηλής τέχνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου