«Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος - Η ζωή και το έργο του»

Τελευταία ενημέρωση: 2022-07-06, 13:30:41
Εξαιρετικός μονόλογος, με τον οποίο ξετυλίγονται αριστοτεχνικά από τον Θοδωρή Προκοπίου η ζωή και το έργο του Θεόφιλου
«Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος - Η ζωή και το έργο του»

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο «Πολίτες για το Μουσείο της πόλης του Βόλου» και την ΕΚΠΟΛ διοργανώνουν τη θεατρική παράσταση «Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος – Η ζωή και το έργο του», τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στην αυλή του αρχοντικού Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο, στις 21:00.

Το έργο είναι του Θανάση Σκρουμπέλου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Βερλέκη, σκηνικά – κοστούμια της Ανθής Σοφοκλέους, μουσική επιμέλεια Δημήτρη Κοντογιάννη και στον ομώνυμο ρόλο ο Θοδωρής Προκοπίου.

Είναι ένας εξαιρετικός μονόλογος, με τον οποίο ξετυλίγονται αριστοτεχνικά από τον Θοδωρή Προκοπίου η ζωή και το έργο του Θεόφιλου.

«Η ιστορία είναι άνεμος, που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις».

Αυτή η ανάσα και η ζωντανή ιστορία είναι που αποτυπώνεται στο σύνολο του έργου του Θεόφιλου.

Ετσι ειπώθηκε από τον ίδιο και κάπως έτσι παρακολουθούμε κι εμείς σήμερα, έναν καλλιτέχνη τόσο διαχρονικό και συνάμα τόσο επίκαιρο, που μιλάει κυριολεκτικά μέσα από τις εικόνες, τα χρώματα, την τεχνοτροπία.

Ο σημαντικός Έλληνας λαϊκός ζωγράφος για 30 περίπου χρόνια περιπλανήθηκε στα χωριά του Πηλίου, ζωγραφίζοντας ασταμάτητα και αφήνοντας ως παρακαταθήκη αμέτρητα έργα με τη χαρακτηριστική δική του αντίληψη της ζωγραφικής. Ο Θεόφιλος αποτύπωσε συλλογικά βιώματα, καθημερινές ασχολίες, καθημερινές ανησυχίες και έθιμα της περιοχής όπως τα βίωσε και τον επηρέασαν αποβλέποντας, όπως οι περισσότεροι δημιουργοί της λαϊκής τέχνης, στην μορφοποίηση των εσωτερικών δεσμών της κοινότητας στην οποία ανήκουν και όχι στην ατομική προβολή, όπως παρατήρησε και ο Γιάννης Τσαρούχης σχολιάζοντας το έργο του μεγάλου ζωγράφου».

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
8
=