ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσικοχορευτική παράσταση στο Αρμένιο

μουσικοχορευτική-παράσταση-στο-αρμέ-877471

Μία παράσταση αφιερωμένη στη μουσική και το χορό θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 21.30 μ.μ., στον προαύλιο χώρο της Παναγίας Αρμενίου.

Η παράσταση έχει τίτλο: «Από την παράδοση στο πάλκο- σύγχρονοι και παραδοσιακοί σκοποί» και στόχος της είναι η ανάδειξη της συνέχειας της μουσικής από όπου κι αν προέρχεται, είτε αυτή ακούγεται στο χοροστάσι ενός πανηγυριού, είτε στο πατάρι, είτε στο πάλκο, είτε σε μια συναυλία. Οι σκοποί και οι μελωδίες μοιάζουν και πολλές φορές μπερδεύονται. Ακούμε ένα τραγούδι και η θύμησή μας μας τρέχει σε εκείνη την παραδοσιακή, την λαϊκή ή την έντεχνη μελωδία που ακούσαμε κάποτε στα παιδικά ή εφηβικά μας χρονιά, ή ακόμα και χθες σε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό.

Ξεπηδάει μια μουσική σχέση, ένα πάντρεμα που διεγείρει τη μουσική μας μνήμη και τονίζει παράλληλα τη συνέχεια της μουσικής, την ουσιαστική έννοια της παράδοσης. Μπλέκονται οι ήχοι των χάλκινων με ροκ μουσικές, οι χασαπιές της Μακεδονίας με σκοπούς του Μάνου Λοΐζου, ο συρτός με τα ακούσματα από το Νίκο Ξυλούρη και η ποντιακοί σκοποί με τη φωνή και τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη. Η μουσική αυτή σχέση του παραδοσιακού και του σύγχρονου διαχέεται σε κάθε μελωδία, σε κάθε μουσική γωνία της Ελλάδας. Η σχέση αυτή είναι τόσο παλιά και τόσο νέα.

Η μουσική από όπου και αν προέρχεται δεν έχει σύνορα και περιορισμούς. Ο σκοπός της είναι ο ίδιος, είτε αυτός εκφράζεται μέσα από την παράδοση, τη λαϊκή και τη ρεμπέτικη μουσική, την έντεχνη μουσική, τη ροκ και την ποπ. Είναι η συνέχεια «Από την παράδοση στο πάλκο».

Στην παράσταση χορεύουν τα μέλη των Μ.Ε.Σ. Αρμενίου «Άνθιμος Γαζής» και Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ «ο Θετταλός», με χοροδιδάσκαλο τον Μιχάλη Τσακνάκη και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Καρυών, με χοροδιδάσκαλο τον Στέλιο Ηλιούδη.

Τραγουδούν και παίζουν οι μουσικοί, με αλφαβητική σειρά: Χρήστος Καλαμπούκας (λαούτο), Βασίλης Μπακαγιάννης (κλαρίνο), Θάνος Ρούμπος (βιολί) και Βασίλης Σαραντινός (κρουστά- τραγούδι).

Την επιμέλεια παράστασης έχει ο Μιχάλης Τσακνάκης και την μουσική επιμέλεια παράστασης έχει ο Βασίλης Μπακαγιάννης και ο Θάνος Ρούμπος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου