«Μικρασιάτες πρόσφυγες στα καμποχώρια των Σοφάδων»

Τελευταία ενημέρωση: 2022-07-05, 11:18:38
«Μικρασιάτες πρόσφυγες στα καμποχώρια των Σοφάδων»

Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Μικρασιάτες πρόσφυγες στα καμποχώρια των Σοφάδων Καρδίτσας» διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας και η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τη στήριξη του πολιτιστικού φορέα της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και του Δήμου Σοφάδων.

Θα διοργανωθεί στον κήπο του ξενοδοχείου Ξενία την επόμενη Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Είναι ένα αφιέρωμα στους Καππαδόκες πρόσφυγες της περιοχής των Σοφάδων, με το οποίο οι Σοφαδίτες Μαγνησίας τιμούν τους συμπατριώτες τους.

Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος κάτοικοι των χωριών Ν. Ικόνιο και Καππαδοκικό, οι οποίοι είναι απόγονοι προσφύγων, που ήρθαν στον κάμπο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή από το Τσελτέκ και το Τσουκούρ της Καππαδοκίας, αντίστοιχα. Κύριες ομιλήτριες θα είναι η φιλόλογος ερευνήτρια Εβη Αρβυθά για το Ν. Ικόνιο και η εκπαιδευτικός, ερευνήτρια και συγγραφέας Καλλιόπη Αλιβάνογλου για το Καππαδοκικό, ενώ μαρτυρίες θα αφηγηθούν ο Δημήτρης Τσεσματζόγλου απόγονος πρόσφυγα από τον Τσεσμέ Μ. Ασίας, η πρόεδρος του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού Ασημούλα Πασχαλίδου και η αντιπρόεδρος του αντίστοιχου Συλλόγου Γυναικών Ν. Ικονίου Ευαγγελία Παράσχου.

Τον συντονισμό έχει αναλάβει η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού, που με παραδοσιακές φορεσιές θα αποδώσει χορούς της Καππαδοκίας, με τη συνοδεία αντίστοιχων αυθεντικών τραγουδιών από μουσικό σχήμα, υπό την καθοδήγηση του πρόσφυγα 4ης γενιάς Μάριου Σαρημιχαηλίδη. Ολοι τους εργάζονται με μεράκι και διασώζουν μέχρι σήμερα τους παραδοσιακούς ήχους και χορούς της αλησμόνητης πατρίδας τους.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών, καθώς και η διοίκηση της ΕΚΠΟΛ Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων καλούν το κοινό της πόλης του Βόλου να προσέλθει και να απολαύσει μια βραδιά πηγαίου προσφυγικού πολιτισμού.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
9
=