ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενας «Μεγάλος έρωτας» στις προβολές του «Σινέ Μεσόγειος»

ενας-μεγάλος-έρωτας-στις-προβολές-τ-307518

Με την ταινία «Ο μεγάλος έρωτας» του Πιέρ Ετέξ, Γαλλικής παραγωγής (1969 Επανέκδοση 2011) θα προβληθεί στο Αχίλλειο σήμερα Τρίτη 1η Μαΐου και την Πέμπτη 3 Μαΐου στις 9.30 μ.μ. στο πλαίσιο του «Σινέ Μεσόγειος». Η ταινία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Πιέρ Ετέξ, σενάριο Ζαν-Κλοντ Καριέρ, Πιέρ Ετέξ και πρωταγωνιστούν οι: Πιέρ Ετέξ, Αννί Φρατελλινί, Νικόλ Καλφάν, Αλαίν Ζανέ, Κετί Φράνς. Η ταινία συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Πιερ παντρεύεται τη Φλοράνς, μοναχοκόρη ενός πλούσιου εργοστασιάρχη. Όλα είναι εντάξει στη σχέση τους και στην δουλειά του, ο ίδιος γίνεται σύντομα διευθυντής του εργοστασίου, αλλά η μονότονη ζωή αρχίζει και τον κουράζει. Ώσπου συναντά μια νεαρή και όμορφη γυναίκα…

Ρομαντική κωμωδία, η τέταρτη κατά σειρά ταινία του Πιέρ Ετέξ (η πρώτη του έγχρωμη) και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Συνεργάζεται και πάλι με τον σπουδαίο σεναριογράφο Ζαν-Κλοντ Καριέρ, ενώ συμπρωταγωνιστεί η αλγερινής καταγωγής κλόουν και ηθοποιός Αννί Φρατελλινί σύζυγός του, με την οποία ίδρυσαν την Εθνική Σχολή Τσίρκου της Γαλλίας και περιόδευαν παντού ως κλόουν του περίφημου Pinder Circus (από τα πιο παλιά στην Ευρώπη). Ο Σαμυέλ Λασίζ γράφει στην Ουμανιτέ: «Η Γαλλική Κωμωδία γεννήθηκε με το σινεμά του Μελιές και αναγεννήθηκε από τον Ετέξ. Ο Μεγάλος Έρωτας σηματοδοτεί την επιστροφή του Ετέξ στην ανθρώπινη αδυναμία, την ποίηση, το όνειρο… Μια ταινία μοναδική στο είδος της, μια ανακάλυψη, μια μικρή δόση τρυφερότητας και ζεστασιάς. Παρηγοριά και ελπίδα».

Ο Πιέρ Ετέξ (Pierre Etaix) δεν είναι απλώς και μόνον ένας άνθρωπος του σινεμά. Το ταλέντο του θα μπορούσε να λάμψει σε οποιοδήποτε είδος τέχνης που χρειάζεται κάποιον να μας κάνει να γελάμε ή να μας μαγεύει με τα κόλπα του ή και τα δύο. Πριν μπει στο χώρο του σινεμά, ήταν ένας επιδέξιος «μάγος» στις σκηνές του τσίρκου, του καμπαρέ και του μιούζικ χολ, έπαιζε βιολί, πιάνο, ξυλόφωνο, ακορντεόν, σαξόφωνο, μαντολίνο, τρομπέτα, ήξερε να χορεύει, να σχεδιάζει, αλλά και να επεξεργάζεται το γυαλί. Πάνω απ΄ όλα, ο Ετέξ ήταν και παρέμεινε ένας εξαιρετικός κλόουν.

Η συνάντηση που άλλαξε την γαλλική κωμωδία, έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν βρέθηκε στο δρόμο του Ζακ Τατί και συνεργάστηκε μαζί του ως βοηθός στο προσχέδιο της ταινίας «Ο θείος μου». Το 1956 δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στη σκηνοθεσία με την ταινία μικρού μήκους Rupture, ενώ η δεύτερη Heureux Anniversaire (Ευτυχισμένη Επέτειος) με συνεργάτη στο σενάριο τον Ζαν-Κλοντ Καριέρ (γνωστό από τα σενάριά του για ταινίες των Μπουνιουέλ, Λουί Μαλ, Μίλος Φόρμαν), κερδίζει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους είναι η (άγνωστη στην Ελλάδα) Le Soupirant του 1962. «Ένας κωμικός γεννιέται», είναι ο τίτλος του άρθρου που έγραψε ο διάσημος κριτικός Ζορζ Σαντούλ στο περιοδικό Lettres Francaises για τον Ετέξ. Για αρκετά χρόνια ο Ετέξ συνεχίζει να σκηνοθετεί, να πρωταγωνιστεί στις ταινίες του και σε ταινίες άλλων, να περιοδεύει παντού ως κλόουν του περίφημου Pinder Circus, να γράφει σενάρια και βιβλία. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει ακατάπαυστα να γράφει και να εμφανίζεται ως ηθοποιός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου