ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται η έκθεση έργων της Τερλίδου

εγκαινιάζεται-η-έκθεση-έργων-της-τερλ-892039

Σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων της γνωστής εικαστικού Ιωάννας Τερλίδου που έχει τίτλο «Αδιαφανείς σχέσεις».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα, στον 3ο όροφο του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, στις 20:30.

Η έκθεση αναφέρεται σε μια «συνομιλία» όπου τα προσωπικά της έργα με το γνωστό ιδίωμα, με λυρισμό και αναφορά στις μνήμες «στα σκιερά δωμάτια όπου φιλοξενούνται ζώντες και τεθνεώντες», όπως σημειώνει η ίδια, συνδιαλέγονται με επιλεγμένα έργα του Μουσείου δημιουργώντας ένα διάλογο του παλιού με το νέο, των εικαστικών και θεματικών σχέσεων μεταξύ τους, αφανών και δυσδιάκριτων, που συνδέονται με νοητικές διαδρομές. Μια αφορμή ξανακοιτάγματος και αξιολόγησης των έργων του Μουσείου Δάμτσα με τη ματιά και το σκεπτικό για πρώτη φορά της εικαστικού που «συνομιλεί» με έργα γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Αλέκου Κοντόπουλου, Νικολάου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Ιωσηφίνας Δήμα-Τσίλερ, Νικολάου Βεντούρα, Γιάννη Μιγάδη, Παύλου Σάμιου και πολλών άλλων, αναζητώντας συγγένειες.

Η έκθεση εντάσσεται στην τριλογία των εκθέσεων «Δια της γυναικός πηγάζει τα κρείττω» που θα εγκαινιαστούν μαζί στις 24/6/2022 και θα συνλειτουργούν σε διαφορετικούς ορόφους του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, την επιμέλεια των οποίων έχει η Χρύσα Δραντάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Είναι η δεύτερη ατομική έκθεση της Ι. Τερλίδου στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στον ίδιο χώρο.

Η εικαστικός

Η Ιωάννα Τερλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου. Με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ σπούδασε (1975-78) στο Παρίσι στην École Nationale Supérieure Des Beaux Arts, στα τμήματα ταπισσερί,ψηφιδωτού και σχεδίου. Ζει και εργάζεται στα Καλα Νερά Πηλίου. Εχει πραγματοποιήσει περί τις 30 ατομικές εκθέσεις από το 1980 και μετά στο Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών σε ιδιωτικούς χώρους τέχνης και θεσμικούς στην Ελλάδα καθώς και στην Τουρκία και Ιταλία και αυτό το καλοκαίρι επίσης συμμετέχει σε άλλες δύο εκθέσεις στη Νάξο και στη Σκιάθο.

Εργα της βρίσκονται στη Δημοτική Συλλογή Βόλου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Πινακοθήκη Μακρινίτσας, στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα-, Μουσείο «Β. Παπαντωνίου» ,στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, στο Λαογραφικό Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Στο Μουσείο Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα του Δήμου Βόλου πραγματοποιούνται κατά διαστήματα από το 2002 θεματικές εκθέσεις με επιλογή έργων από την πολύτιμη συλλογή του συμπολίτη καπνέμπορου Α.Κ. Δάμτσα, που το 1998 δώρισε στο Δήμο Βόλου και παρουσιάζονται στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου