ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το ξεχορτάριασμα»

το-ξεχορτάριασμα-896604

Συνέντευξη στην Έλενα Νταβλαμάνου εκπαιδετικού – συγγραφέα.

Το νέο βιβλίο διηγημάτων της Νόρας Πυλόρωφ με τίτλο «Το ξεχορτάριασμα» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου. Τα 15 διηγήματα της συλλογής, όπως γράφει η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «γράφτηκαν σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Γράφτηκαν χωρίς σκοπό και χωρίς πρόγραμμα. Ετσι, από ανάγκη». Αποτελούν, όμως, για τον αναγνώστη, είτε έχει διαβάσει άλλα βιβλία της, είτε όχι, από τη μια έναν καθρέφτη της γενιάς της κι από την άλλη έναν καθρέφτη του σήμερα. Κι αυτή είναι η γοητεία του.

Το βιβλίο της πάλλεται από τον λόγο της, που είναι διεισδυτικός στη ματιά του, σπαρταριστός στις περιγραφές του, ιδιαίτερα όταν γίνεται χαριτωμένα ειρωνικός έως και αυτοσαρκαστικός, άλλοτε καταγγελτικός, άλλοτε τρυφερός.

Η Νόρα Πυλόρωφ αγαπά τους ανθρώπους και τους ξέρει καλά. Και προπαντός ξέρει καλά τον γυναικείο ψυχισμό. Τόσο καλά, ώστε να ανακαλύπτει η κάθε αναγνώστρια πτυχές του εαυτού της και να μειδιά διαβάζοντάς το. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες. Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη, που ξέρει να «βλέπει».

Οι ήρωές της είναι της καθημερινότητας. Ηρωες ολοζώντανοι, που ανήκουν στο παρελθόν ή στο παρόν μιας Ελλάδας, που πάσχει από χρόνιες παθογένειες, αγιάτρευτες μέχρι σήμερα.

Το κωμικό εναλλάσσεται με το τραγικό, το έμμεσα καταγγελτικό με το βαθιά αλλά κομψά ειρωνικό, σε μια αλληλουχία που κάνει τον αναγνώστη να το διαβάσει αμέσως, χωρίς διαλείμματα. Κι αυτή είναι η επιτυχία του βιβλίου. Διαβάζεται, όχι γιατί είναι εύκολο, αλλά γιατί τα πολύ δύσκολα της ζωής τα πλέκει τόσο έντεχνα με τα ευτράπελά της, ώστε τα κάνει να αποτελούν μια μικρή όαση σ’ ένα σωρό επιδερμικά και ανούσια βιβλία που κυκλοφορούν.

Η εικονοπλασία της συγγραφέως, ο πυρήνας του θέματος, κάθε φορά ευδιάκριτος μεταφέροντας στον επίλογο τα συναισθήματα ή τον προβληματισμό που επιδιώκει, οι τίτλοι της έξυπνα παιγνιώδεις, πάντα αντιπροσωπευτικοί του κάθε διηγήματος, αποτελούν όλα μαζί στοιχεία άξια παρατήρησης.

Οσο για τον τίτλο, «Το ξεχορτάριασμα», αυτό μένει να το αποκρυπτογραφήσει ο αναγνώστης! Μάλλον, όμως, έρχεται κάποια στιγμή, που όλοι χρειαζόμαστε το δικό μας «Ξεχορτάριασμα»… Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η όμορφη συζήτηση με τη συγγραφέα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τον τίτλο «Το ξεχορτάριασμα» από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου. Μιλήστε μας για το περιεχόμενό του.

«Το ξεχορτάριασμα» περιέχει 14 ιστορίες που γράφτηκαν σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς πρόγραμμα και σκοπό. Γράφτηκαν είτε για το κέφι μου είτε από ανάγκη. Ήθελα να βγάλω από μέσα μου πράγματα που με είχαν ενοχλήσει, με είχαν πονέσει και δεν ήθελα να τα σκουπίσω κάτω από το χαλί. Ούτε να καταφύγω στην αδιαφορία και στην αποσιώπηση.

Κάποιες ιστορίες είναι επίκαιρες, κάποιες άλλες διαχρονικές, κάποιες δραματικές, χαμηλόφωνες όμως, με συγκρατημένο κρεσέντο και αμφίσημο τέλος, κάποιες κωμικές, τραγελαφικές, με μπόλικο αυτοσαρκασμό.

Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης;

Δεν κυνήγησα την κυρία Εμπνευση σε αυτές τις ιστορίες, δεν κατέφυγα σε λογοτεχνικά τερτίπια, ούτε την περίμενα να με επισκεφτεί. Την κυρία καμωματού που μας άγει και μας φέρει. Απλώς κατέγραφα και έβαζα στο συρτάρι.

Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου; Υπάρχει υφέρπουσα σημασία στο «ξεχορτάριασμα»;

Είναι ένας διάλογος εγώ με εμένα, ένα ξεχορτάριασμα, έφυγαν τα ζιζάνια, έφυγαν τα βλαβερά που συσσωρεύονταν μια ολόκληρη ζωή μέσα μου.

Λογαριάστηκα μαζί τους, αποδέχτηκα τον τρωτό εαυτό μου και πορεύομαι κάπως πιο απαλλαγμένη.

Πρόκειται για μυθοπλασία ή υπάρχουν και αληθινά στοιχεία στις ιστορίες;

Οι δεκατέσσερις ιστορίες στο «Ξεχορτάριασμα» βγήκαν ατόφιες, άμεσες, μερικές βιωματικές, άλλες ντυμένες με μυθοπλασία γιατί γυμνές θα ήταν επώδυνη η καταγραφή τους. Ολες είναι κατάθεση ψυχής.

Κρύβονται κάποια μηνύματα στις σελίδες του βιβλίου σας; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

Το κάθε διήγημα ζητεί από τον αναγνώστη να το καταλάβει γιατί του είναι οικείο, κάτι παρόμοιο έχει ζήσει και αυτός. Με κάποιον τρόπο. Εχει υποφέρει σαν τους ήρωες του βιβλίου είτε από ανεκπλήρωτο πόθο και ερωτικό πάθος είτε από οδύνη, μοναξιά, απαξίωση, σπαραγμό, κοινωνική αδικία, προδοσία.

Κυριαρχεί η γλώσσα της αλήθειας στις ιστορίες του βιβλίου, με ειλικρίνεια σηματοδοτούνται ανθρώπινα πάθη, λάθη και αδιέξοδα. Ακουμπάω με βαθιά κατανόηση στις ανθρώπινες αδυναμίες αλλά και αναζητάω και τις ερμηνείες τους.

Το βασικό μήνυμα είναι να αποδεχόμαστε τον τρωτό εαυτό μας, γιατί μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα το αύριό μας να είναι καλύτερο από το σήμερα.

Σε ποιους αναγνώστες απευθύνεται «Το ξεχορτάριασμα»;

Σε εκείνους που δεν βλέπουν το βιβλίο ηδονοβλεπτικά, που δεν ψάχνουν να βρουν αν έζησε ο συγγραφέας ό,τι περιγράφει, σε αναγνώστες που βλέπουν την ευρύτερη εικόνα και ίσως μπορούν να αντικρύσουν τη δική τους πραγματικότητα με τη ματιά ενός τρίτου. Κατά τη γνώμη μου μόνο έτσι θα επωφεληθούν από την ανάγνωση.

Οι ιστορίες παρουσιάζονται μέσα από τον καμβά της σύγχρονης ζωής, προβάλλοντας καθημερινά προβλήματα, όπως η εγκατάλειψη, η λύπη, ο θυμός. Πώς θα χαρακτηρίζατε τους ήρωές σας;

Οι άνθρωποί στο «Ξεχορτάριασμα» είναι καθημερινοί, απλοί, τόσο διαφορετικοί και τόσο όμοιοι μεταξύ τους. Αναμετριούνται με το παρελθόν, αναμετριούνται και με το προσωπικό τους βιογραφικό..

Ξεχωρίζετε κάποια από τις ιστορίες σας; Τι είναι αυτό, που την κάνει ξεχωριστή;

Κάποιες με αγγίζουν περισσότερο από κάποιες άλλες όπως «La historia de un amor», «Tέταρτος όροφος», «Ο θείος Φωτίκας και οι χαρταετοί», «Το πάρκινγκ», «Στιγμιότυπα από ένα βιογραφικό», «Η παρθενία της Παρθένας και άλλα απόλεσθέντα». Γιατί αυτές περισσότερο από τις άλλες; Δεν ξέρω να πω. Ίσως έχει να κάνει με το βιογραφικό και με αυτά που με ταρακούνησαν περισσότερο.

Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια. Τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Γράφω ένα μυθιστόρημα που με δυσκολεύει πολύ, η κυρία Εμπνευση, αυτή που λέγαμε πιο πριν, μου κάνει νούμερα, έρχεται και φεύγει, κι εγώ μένω άπραγη μπρος στο κομπιούτερ!

Μια ευχή για τους αναγνώστες!

Αυτό που θεωρώ σημαντικό και το εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες είναι να μην σταματήσουν το διάβασμα. Εισπράττουμε πολλά οφέλη από τα βιβλία, περισσότερα από ό,τι φανταζόμαστε. Το διάβασμα είναι παρηγοριά, είναι καταφύγιο, είναι ενημέρωση, είναι προβληματισμός, είναι οι αλήθειες οι δικές μου απέναντι στις αλήθειες του συγγραφέα. Ας κονταροχτυπηθούν οι αλήθειες αυτές. Το κέρδος που θα αποκομίσει ο αναγνώστης είναι πολύ μεγάλο.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου