ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

13α Βραβεία ΙΡΙΣ 2022: «Μαγνητικά πεδία» η καλύτερη ελληνική ταινία

13α-βραβεία-ιρισ-2022-μαγνητικά-πεδία-η-κα-897434

Με τους «οσκαρικούς» ήχους από την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς» της οποίας την μουσική είχε συνθέσει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου που πέθανε πριν από λίγο καιρό, άρχισε την Τετάρτη το βράδυ στο Θέατρο Άλσος στο Πεδίον του Άρεως, η τελετή απονομής των 13ων Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η βραδιά διακρίθηκε από αρκετές καλές στιγμές, αν και τα χειροκροτήματα ήταν μάλλον χλιαρά ενώ από τις 42 συνολικά υποψήφιες ταινίες που διαγωνίστηκαν οι ταινίες «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Μαγνητικά πεδία» ήταν εκείνες που ισοβάθμισαν κερδίζοντας τα περισσότερα βραβεία (πέντε).

Τα «Μαγνητικά πεδία» ήταν επίσης η ταινία που κέρδισε την ανώτατη διάκριση, το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας. Κατά κάποιο τρόπο ήταν σαν ο Δαυίδ να νίκησε τον Γολιάθ καθώς η ταινία του Γιώργου Γούση είναι ένα «ψίχουλο» μπροστά στην υπερπαραγωγή του Γρηγόρη Καραντινάκη.

Οι οικοδεσπότες Ηρώ Μπέζου και Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν συνεπείς σε αυτό που έκαναν δίνοντας καλές πληροφορίες για τους παρουσιαστές των βραβείων, όμως οι περισσότεροι παρουσιαστές ήταν μάλλον αμήχανοι και (όπως πάντα) πολλοί από τους νικητές απουσίαζαν.

Την διαφορά έκαναν ο Πάνος Χ. Κούτρας και η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη που παρέδωσαν τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και σκηνοθεσίας. Ο Κούτρας πάντα κοινωνικός και χαμογελαστός χάρηκε που θα έδινε ένα βραβείο που δεν κέρδισε ποτέ – του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη – και η Κ. Κοτζαμάνη αναφέρθηκε με γραφικό τρόπο για το «ξύλο» που τρώνε από όλους οι Ελληνες σκηνοθέτες αλλά παρ’ όλ’ αυτά επιμένουν.

Ενδιαφέρον είχε επίσης το σχόλιο για την «πατριαρχική κυριαρχία που πρέπει να φύγει από τον χώρο του ελληνικού θεάτρου» που έκανε η ηθοποιός Αριέν Λαμπέντ η οποία μαζί με τον Μάκη Παπαδημητρίου παρέδωσαν τα βραβεία Β’ γυναικείου και ανδρικού ρόλου. Επίσης, απολύτως ειλικρινής ήταν και η Εύα Στεφανή που απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ για τις «Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ»: Επισημαίνοντας τα προβλήματα που στην πραγματικότητα υπάρχουν στο εσωτερικό του ελληνικού σινεμά παρά τις δάφνες του εξωτερικού είπε ότι η βραδιά «δεν είναι γιορτή».

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος αφού έκανε τον απολογισμό της χρονιάς εκφράζοντας συγχρόνως την οργή του απέναντι στην πολιτεία που παρά την έκρηξη του ελληνικού σινεμά το «τρέφει με ψίχουλα», βράβευσε την ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου και τη μακιγιέζ Αργυρώ Κουρουπού, για τη συνολική προσφορά τους στον κινηματογράφο.

Η Ξένια Καλογεροπούλου μίλησε για την απόλαυση να παίζει με τους σπουδαίους «παλιούς κωμικούς» και την αδιαφορία της απέναντι στα μελοδράματα που «δεν θεωρούσα καθόλου σημαντικά».

Το ομαδικό πνεύμα που κυριαρχεί στον σύγχρονο κινηματογράφο είναι αυτό που έμαθε τα τελευταία χρόνια και χαίρεται που το έζησε, έστω με καθυστέρηση. Αυτό εξάλλου ήταν ένα γενικότερο «μήνυμα» που άφησε πίσω της η απονομή: «Είμαστε τόσο καλοί όσο η ομάδα μας» ήταν το μήνυμα της νικήτριας στην κατηγορία της ενδυματολογίας για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» Φωτεινής Δήμου η οποία έλειπε στο Μαρόκο (οπότε το βραβείο παρέλαβε συνεργάτιδά της).

Το ωραιότερο κομμάτι της βραδιάς πάντως ήταν η εμπνευσμένη επιλογή των κλιπ των υποψήφιων ταινιών σε κάποια από τα οποία διακρίνονταν και οι τεχνικοί που ήταν υποψήφιοι ή αποσπάσματα από το σενάριο όπως ήταν γραμμένο.

Τα βραβεία

Ταινία μυθοπλασίας
Μαγνητικά πεδία

Ντοκιμαντέρ
Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ.

Ελληνική μειοψηφική συμπαραγωγή μεγάλου μήκους
.dog και Feathers (ισοψηφία)

Σκηνοθεσία (6 λόγω ισοψηφίας)
Αρασέλη Λαιμού – Αγία Εμυ
Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης
Γιώργος Γούσης – Μαγνητικά πεδία

Σενάριο
Μαγνητικά πεδία

A ανδρικός ρόλος
Λάζαρος Γεωργακόπουλος – Σελήνη 66 ερωτήσεις

Α γυναικείος ρόλος
Ελενα Τοπαλίδου – Μαγνητικά πεδία

Β ανδρικού ρόλου
Αρης Σερβετάλης – Αγέλη προβάτων

Β γυναικείου ρόλου
Ασμίν Κιλίπ- Αγία Εμυ

Φωτογραφία
Σμύρνη μου αγαπημένη

Μοντάζ
Σελήνη 66 ερωτήσεις

Μουσική
Μαγνητικά πεδία

Σκηνογραφία
Σμύρνη μου αγαπημένη

Ενδυματολογία
Σμύρνη μου αγαπημένη

Ηχος
Monday

Βραβείο σχεδιασμού ,μακιγιάζ, κομμώσεων, ειδικών εφέ
Σμύρνη μου αγαπημένη

Ειδικών εφέ – οπτικών εφέ
Σμύρνη μου αγαπημένη

Μικρού μήκους μυθοπλασίας (6 λόγω ισοψηφίας)
Το Βανκούβερ

Μικρού μήκους ντοκιμαντέρ (4 λόγω ισοψηφίας)
Latin noir

Μικρού μήκους animation (4 λόγω ισοψηφίας)
Από το μπαλκόνι

Μικρού μήκους σπουδαστικής ταινίας
Ολο το χρόνο του κόσμου

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου