ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο τιμά τον Κώστα Γαβρά για την προσφορά του στην 7η Τέχνη

το-κινηματογραφικό-φεστιβάλ-του-λοκά-897760

Ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς θα παραλάβει το φετινό βραβείο για την συνολική προσφορά του στο παγκόσμιο σινεμά από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Το Λοκάρνο θα προβάλει επίσης δύο από τα πρώιμα έργα του Κώστα Γαβρά, που πλέον είναι σπάνια:

Shock Troops (Μακί, τα λιοντάρια της κολάσεως) από το 1967 και The Sleeping Car Murders (Βαγόνι δολοφόνων) από το 1965.

Ο Κώστας Γαβράς είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τα πολιτικά του θρίλερ Z (1969), μια ματιά στο πραξικόπημα του 1967, το οποίο κέρδισε δύο Όσκαρ και ήταν υποψήφιο για 3 ακόμα, – μεταξύ των οποίων και ο ίδιος για καλύτερος σκηνοθέτης- και για το Missing (Ο Αγνοούμενος,1982), μια δραματοποίηση της συμμετοχής της CIA στο πραξικόπημα στη Χιλή το 1973, με τους Jack Lemmon και Sissy Spacek.

Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ και χάρισε στον Έλληνα δημιουργό το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Η πιο πρόσφατη ταινία του, Adults in the Room, (Ενήλικες στην Αίθουσα) η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2019, εξέταζε πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε ένα βάναυσο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008/2009.

Η Giona A. Nazzaro, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, αποκάλεσε τον Κώστα Γαβρά «τον κινηματογραφιστή που έχει ερευνήσει εκτενέστερα την ιστορία του 20ου αιώνα, χωρίς ποτέ να τυφλωθεί από ιδεολογίες».

«Αν και θεωρείται «πολιτικός κινηματογραφιστής», ο Κώστας Γαβράς είναι πρώτα και κύρια ένας αξιόλογος συγγραφέας, προικισμένος με μια εξαιρετική αίσθηση φόρμας και στυλ» συμπλήρωσε.

Τον χαρακτήρισε δε, ως την «ενσάρκωση μιας πραγματικά ευγενούς ιδέας του κινηματογράφου ως εργαλείο προόδου και γνώσης, ενός σκηνοθέτη που ποτέ δεν εγκατέλειψε τη συζήτηση με το κοινό του, προσφέροντας πάντα την ειλικρινή εκδοχή του για την ψυχαγωγική αξία».

Ο Κώστας Γαβράς θα συμμετάσχει επίσης σε πάνελ συζήτησης στο Λοκάρνο στις 12 Αυγούστου.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου