ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάγεψαν οι Χρήστος Χατζής, Norbert Palej

μάγεψαν-οι-χρήστος-χατζής-norbert-palej-899445

Πρωτόγνωρες στιγμές το περασμένο Σάββατο για το μουσικόφιλο κοινό της πόλης στο φιλόξενο Πορφυρογένειο. Ηταν το μουσικό γεγονός των τελευταίων χρόνων, αφού συνθέτες με διεθνή καριέρα, όπως είναι ο Βολιώτης Χρήστος Χατζής και ο Πολωνοκαναδός Νorbert Palej, καθηγητές σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, παρουσίασαν σε παγκόσμια πρώτη έργα τους στην Αγριά. Ηταν μία ιδιαίτερη τιμή για τον Βόλο και την περιοχή, βέβαια και για το Πορφυρογένειο.

Τα έργα τους ερμήνευσαν καταξιωμένοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Δημήτρης Σέμσης στο βιολί Κώστας Σίσκος στο κόρνο και η Gulya Tulyaganova στο πιάνο.

Η βραδιά στο πρώτο μέρος περιελάμβανε διάλεξη των δύο συνθετών οι οποίοι μίλησαν για το έργο τους, για τους τρόπους της μουσικής γραφής τους, αλλά και τη φιλοσοφία τους για τη μουσική. Αναφέρθηκαν στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον οποίο μάλιστα ο Nobert Palej χαρακτήρισε πηγή έμπνευσης στις νέες του συνθέσεις. Ο Nobert Palej ενημέρωσε το κοινό για το καινούργιο ορατόριο που ετοιμάζει με βάση τον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

Το πρωτότυπο έργο Αξιον Εστί του συνθέτη – γιατρού Γιώργου Κοντογιώργου, που ζει τα τελευταία χρόνια στην Αγριά, απέδωσε καταπληκτικά στη στάμνα και στα ηλεκτρονικά η Beverley Johnston. Η ίδια μάγεψε το κοινό και στα έργα του Χρήστου Χατζή Ερις και Ser con E I II του Norbert Palej τα οποία ερμήνευσε με βιμπράφωνο/ηλεκτρονικά.

Τα έργα που ακούστηκαν μετά το διάλειμμα σε παγκόσμια πρώτη ήταν το Per somnum του Norbert Palej, το Εδέμ του Χρήστου Χατζή και το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη Απόστιχα Μυστικά σε σύνθεση του Χρ. Χατζή, το οποίο απέδωσε με τη μοναδική φωνή του ο Βολιώτης ψάλτης – τραγουδιστής Βασίλης Αγροκώστας.

Τον Βασίλη Αγροκώστα συνόδεψαν οι χορωδοί Νίκος Χιώτογλου, Χρήστος Πανταζόπουλος, Ρισέλ Μέτα, Δημήτρης Καραγιάννης, Δημήτρης Μητρίτσας, Ελεάννα Βαρελά. Αποθεώθηκαν όλοι τους.

Η εκδήλωση, όπως ανακοίνωσε η κ. Πορφυρογένη στον χαιρετισμό της, είχε την οικονομική στήριξη του Πανεπιστημίου του Τορόντο με τη μεσολάβηση του Norbert Palej και του Χρήστου Χατζή. Ευχαρίστησε επίσης τον φαρμακοποιό και μουσικό Χρήστο Σιτοκωνσταντίνου για τη δωρεάν παραχώρηση του βιμπραφώνου του, προκειμένου να προετοιμαστεί ο Beverley Johnston.

Το Πορφυρογένειο Αγριάς ζητεί την κατανόηση από όσους δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν θέση και ευχαριστεί ιδιαίτερα όσους με αίσθημα ευθύνης ενημέρωσαν έγκαιρα για ακύρωση κράτησης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ικανοποιηθούν κάποιοι από τη λίστα αναμονής.

Επισημαίνεται ότι η μουσική βραδιά μεταδόθηκε ζωντανά και διαδικτυακά στους παρακάτω συνδέσμους.

https://youtu.be/mgrw4vAwM8c

https://youtu.be/xablHpsQffo.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου