ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με γαλλική φινέτσα

με-γαλλική-φινέτσα-312925

Το «Γιο-γιο» του Πιερ Ετέξ στις προβολές του «Σινέ-Μεσόγειος»

Με την ταινία «Γιο-Γιο» σε σκηνοθεσία Πιερ Ετέξ, γαλλικής παραγωγής (1965, επανέκδοση 2011) θα προβληθεί στο Αχίλλειον την Τρίτη 24 Απριλίου και την Πέμπτη 26 Απριλίου στις 9:30 μ.μ, στο πλαίσιο του Cinι Μεσόγειος. Πρωταγωνιστούν: Πιέρ Ετέξ, Φιλίππε Ντιονέ, Λικ Κλάιν, Κλοντίν Οζέ. Η ταινία απέσπασε υποψηφιότητα για «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ένας δισεκατομμυριούχος στην προπολεμική Γαλλία έχει τα πάντα, όχι όμως την ευτυχία. Ζει μια βαρετή ζωή, αναπολώντας τον έρωτα του για μια χορεύτρια τσίρκου. Μετά το οικονομικό κραχ του 1929 και μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, ο δισεκατομμυριούχος αποφασίζει να βρει την χορεύτρια και τον μικρό γιο τους, τον κλόουν Γιο – Γιο. Θέλει να φύγουν όλοι μαζί και να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους περιοδεύοντας με το δικό τους τσίρκο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 40, ο ενήλικας πια Γιο – Γιο έχει γίνει πλούσιος. Εγκαταλείπει το τσίρκο και προσπαθεί να «αναστήσει» τον πύργο του πατέρα του, ενώ και ο ίδιος ερωτεύεται μια ακροβάτισσα. Στην ουσία καταλήγει να ζει σαν τον πατέρα του. Βλέποντας όμως την ψευτιά, την υποκρισία και τελικά τη δυστυχία της ζωής των πλουσίων, αποφασίζει να παραμείνει παιδί, έχοντας λίγα και καλά. Αγάπη και παιχνίδι. Αντίσταση στη ψεύτικη ζωή της κοινωνίας των «μεγάλων», με διατήρηση της φαντασίας και της αγνής παιδικής αθωότητας.

Το Cinι Μεσόγειος γνωρίζει στο κοινό τον υπέροχο Πιερ Ετέξ (Pierre Etaix). Γεννήθηκε το 1928 στην πόλη Ροάν του Λίγηρα και είναι κλόουν, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός, χορευτής, συγγραφέας, εικαστικός.

Στενός συνεργάτης με τον σπουδαίο σεναριογράφο Ζαν-Κλοντ Καριέρ σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, κέρδισαν μαζί το 1962 Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το Heureux Anniversaire. Έχει επίσης συνεργαστεί (είτε ως ηθοποιός, είτε ως βοηθός σκηνοθέτης ή ως υπεύθυνος για τις κωμικές σκηνές) με σπουδαίες προσωπικότητες της Έβδομης Τέχνης, όπως οι Ρομπέρ Μπρεσόν, Ναγκίσα Οσίμα, Οτάρ Ιοσελιάνι, Άκι Κουαρισμάακι, Ζαν-Πιερ Ζενέ, Τζέρι Λιούις και Ζακ Τατί, ο οποίος και είχε μεγάλη επιρροή στο έργο του.

Η ταινία Yo Yo, γυρισμένη στο ύφος των ταινιών του Ζακ Τατί και του Σαρλό, (και με μια έντονη δόση μελαγχολίας απ΄ αυτές του Μπάστερ Κίτον, συν τις επιρροές από Λόρελ και Χάρντι, Μάξ Λίντερ, Χάρι Λόνγκντον), με το άψογο στυλιζάρισμα και την ασπρόμαυρη φωτογραφία, θεωρείται από τα αριστουργήματα του γαλλικού σινεμά και αποθεώθηκε το 1965 στις Κάννες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου