ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Βόλος μυείται στο squart

ο-βόλος-μυείται-στο-squart-312935

Ζωγραφίζει και χαρίζει ελπίδα στα παιδιά

Μια πρωτότυπη δράση προγραμματίζεται κατά την διάρκεια της 6ης Σύγχρονης Εικαστικής Συνάντησης, F.A.C.E. Fine Arts Contemporary Exhibitions, που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Συγκεκριμένα, θα διοργανωθεί ως παράλληλη δράση το Squart στην Πλατεία Αγίου Νικολάου.

Οι παραπάνω δράσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και διοργανωτή την SEV DEVELOPMENT. H ονομασία Squart προκύπτει από τις λέξεις Square (πλατεία) και Art (τέχνη). Είναι ένα διαδραστικό εικαστικό – καλλιτεχνικό δρώμενο το οποίο διαδραματίζεται σε πλατείες πόλεων. Στηρίζεται στους θεσμούς του εθελοντισμού και των χορηγιών.

Έχει αποκλειστικά φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού όλα τα έσοδα από το εικαστικό αποτέλεσμα αποδίδονται σε συλλόγους για παιδιά.

Στο Squart εμπεριέχονται πολλές καλλιτεχνικές ενότητες και ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια τεσσάρων δράσεων: Η πρώτη δράση εμπεριέχει τον εθελοντισμό. Σε μια κατασκευή τοίχου από κομμάτια MDF, διαστάσεων 30εκΧ30 εκ., συνολικού μήκους 25 μέτρων, εθελοντές με ειδική προστατευτική στολή, μάσκες και γυαλιά, που τους προσφέρει η διοργάνωση, παρατάσσονται κατά μήκος αυτού, ενώ κουβάδες με χρώματα βρίσκονται μπροστά τους.

Οι επισκέπτες που είναι παρόντες περιλούουν με χρώματα τους εθελοντές οι οποίοι στη συνέχεια κυλούν τα σώματά τους κατά μήκος του τοίχου έτσι ώστε το χρώμα να απλωθεί, δημιουργώντας τη βάση ενός μεγάλου πίνακα. Η δεύτερη δράση ισοδυναμεί με την Εικαστική χορογραφία. Χορευτές της Σχολής Χορού του Άγγελου Χριστακόπουλου χορεύουν μπροστά από τον τοίχο και επεμβαίνουν εικαστικά με μια χορογραφία αποκλειστικά σχεδιασμένη για το συγκεκριμένο δρώμενο.

Η τρίτη δράση περιλαμβάνει Ζωντανό μουσικό εικαστικό δρώμενο.LivePaint2LiveMusic από τη μουσικο-εικαστική ομάδα PanAngel8Arts.Στο LivePaint2LiveMusic ο συνθέτης Παναγιώτης Μπερλής αυτοσχεδιάζει στο πιάνο με βάση ένα μουσικό κορμό που έχει συνθέσει σχετικό με το θέμα καθώς η ζωγράφος Αγγελική Κούρκουλου ζωγραφίζει ένα έργο πάνω στο ίδιο θέμα ζωντανά μπροστά στο κοινό.

Οι δύο καλλιτέχνες ως «συγκοινωνούντα δοχεία» πλάθουν με τα χρώματα και τους ήχους ένα μοναδικό κάθε φορά μουσικο-εικαστικό έργο το οποίο έχει τις τέχνες της ζωγραφικής και της μουσικής τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους ώστε να παρουσιάζεται πλέον στο κοινό μια νέα μορφή τέχνης. Το ζωγραφικό δρώμενο προβάλλεται ταυτόχρονα μέσω μίας βιντεοκάμερας συνδεδεμένης με έναν προτζέκτορα σε οθόνη απέναντι από το κοινό.

Σύνθημα της τέταρτης δράσης είναι «Ζωγραφίζω την πόλη μου».Χρώματα και πινέλα είναι στη διάθεση των επισκεπτών, οι οποίοι από την επόμενη μέρα και μέχρι το τέλος του δρώμενου μπορούν να ζωγραφίζουν αγαπημένες γωνιές και σύμβολα της πόλης του Βόλου.

Από το δρώμενο αυτό προκύπτουν «αυθόρμητα» και «συλλογικά» ζωγραφικά έργα, διαστάσεων 30εκΧ30εκ το καθένα. Το SQUART θα υποδεχτεί το φιλότεχνο κοινό στις 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου, με την πώληση των έργων που έχουν προκύψει.

Η ελάχιστη συμβολική τιμή είναι 10 ευρώ για το καθένα και όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών Πασχόντων από Καρκίνο «ΦΛΟΓΑ», διατηρώντας και ενισχύοντας έτσι το φιλανθρωπικό χαρακτήρα του SQUART, αλλά και των Σύγχρονων Εικαστικών Συναντήσεων, F.A.C.E. Fine Arts Contemporary Exhibitions.

Οι ενότητες της δράσης

Η πρώτη ενότητα του Squart περιλαμβάνει Τουρνουά επιτραπέζιων παιχνιδιών. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επιτραπέζια παιχνίδια είναι στη διάθεση του κοινού που θέλει να δηλώσει συμμετοχή, να παίξει και να διαγωνιστεί σε καθημερινά τουρνουά σκάκι, τάβλι, trivial, κ.α. Βασιζόμενο στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της προσφοράς το έπαθλο των νικητών είναι ένα ζωγραφικό κομμάτι από τον τοίχο του SQUART. Ώρες διεξαγωγής: 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει Ράμπα για σκέιτμπορντ και ποδήλατο.Στη ράμπα στην πλατεία Αγίου Νικολάου, απέναντι από τον τοίχο του SQUART είναι στη διάθεση φίλων του σκέιτμπορντ και του ποδηλάτου ώστε να μπορούν να επιδείξουν τις ικανότητές τους.

Ώρες χρήσης: 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η τρίτη ενότητα είναι Σκηνή ελεύθερης έκφρασης λόγου και μουσικής. Εξέδρα με όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό (ηχεία, ενισχυτές, μικρόφωνα) είναι στη διάθεση μουσικών, λογοτεχνών, ποιητών, ηθοποιών, μάγων, ταχυδακτυλουργών και γενικότερα ανθρώπων που θέλουν να εκφραστούν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνονται καθημερινά μικρές μουσικές παραστάσεις, απαγγελίες ποιημάτων, αφηγήσεις παραμυθιών ή αποσπάσματα διηγημάτων ή οποιοδήποτε άλλη ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ώρες διεξαγωγής: 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Ώρες διεξαγωγής μουσικών παραστάσεων: 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι. Ο χώρος θα είναι ανοιχτός προς το κοινό για να ενημερώνονται σχετικά με το σκοπό της εκδήλωσης. Μέλη του Συλλόγου «Φλόγα» θα ενημερώνουν τον κόσμο για τη δράση και τους στόχους του. Η 18η Μαΐου είναι μέρα bazaar για την πώληση των κομματιών που αποτελούν τον πίνακα-τοίχο και η ουσιαστική διάλυσή του. Ο χώρος διεξαγωγής είναι η πλατεία του Αγίου Νικολάου και οι ώρες λειτουργίας καθημερινές, Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 22:00.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου