ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«100 χρόνια Σμύρνης»

100-χρόνια-σμύρνης-894361

Το Μουσικό Σχολείο τιμά την επέτειο των 100 χρόνων μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από την ανθρώπινη αυτή τραγωδία με ανείπωτο τίμημα με όρους ανθρώπινου πόνου, με τη μουσική παράσταση «100 χρόνια Σμύρνης».

Στο πλαίσιο αυτό θα δώσει μία μοναδική συναυλία μεθαύριο Κυριακή 15 Μαΐου στις 20:30 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, που είναι και το επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων.

Συνολικά 120 μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους καθηγητές τους θα μεταφέρουν το κοινό μέσω της μουσικής στη Σμύρνη, στη Σμύρνη του κοσμοπολιτισμού, της χαράς και της ευτυχίας, στη Σμύρνη της φωτιάς και του ξεριζωμού, στη Σμύρνη της προσφυγιάς. Τραγούδια όπως το «Τικ-τακ», «Δεν σε θέλω πια», «Ελενίτσα», «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι», «Τι σε μέλει εσένανε», θα τα σιγοτραγουδήσει το κοινό μαζί με τα παιδιά, που η παρουσία τους στην εκδήλωση αποτελεί το πιο ιερό προσκύνημα στα πάθη της Μικρασίας δίνοντας την υπόσχεση με τα λόγια της Ιφιγένειας Χρυσοχόου «Μικρασία, ποιος είπε ότι πέθανες; Αφού ζεις σ’ εμένα».

Στη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συμμετέχουν όλοι οι συλλογικοί προσφυγικοί φορείς της Μαγνησίας,

Τη μουσική παράσταση εμπνεύστηκε και οργάνωσε ο καθηγητής Μουσικής Κωνσταντίνος Γεδίκης, μαζί με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους του Βλαχογιάννη Λυγερή, Κατσούρα Σοφία, Μπαντελά Βαγγέλη, Γιώτα Χρήστο, Ευαγγέλου Φαίη και Ζήση Περικλή.

Με τον δικό τους τρόπο συμμετέχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Νέα Ιωνία Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής επετείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, διά του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων». Το ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα άρχισε τον περασμένο Μάρτιο και καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

«Ο Ελληνισμός τιμά φέτος τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και του ξεριζωμού των προγόνων μας από τις πατρογονικές του εστίες στη Μικρά Ασία. Ιδιαιτέρως όμως την τιμούμε εμείς εδώ στη Νέα Ιωνία, στη Μαγνησία, καθώς πολλοί από τους συμπολίτες μας έλκουν την καταγωγή τους από την ποτισμένη με το αίμα των Αγίων, αλλά και των Ελλήνων γη της Μικράς Ασίας, που οι γονείς τους και οι παππούδες τους ήλθαν από εκεί πρόσφυγες, διωγμένοι, ταλαιπωρημένοι, χωρίς να έχουν τίποτε μαζί τους και αγωνίσθηκαν για να σταθούν και πάλι όρθιοι και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Μάλιστα υπάρχουν και κοινότητες που τα ονόματά τους παραπέμπουν στη μικρασιατική καταγωγή των κατοίκων τους, που με την παρουσία τους, με τον πολιτισμό που μετέφεραν, με τα ήθη και τα έθιμά τους, με το ανοικτό πνεύμα τους πλούτισαν την τοπική παράδοση της Μαγνησίας, που τους υποδέχτηκε και συνέβαλαν σημαντικά στην εξέλιξη και στην πρόοδο.

Κι όχι μόνο είχαν παρουσία, αλλά και άκμασαν και άνθισαν σε κάθε εποχή, όπως μαρτυρούν τα επιτεύγματά τους, που κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου, πρωτοπόρο σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις με τα άριστα αποτελέσματα, που το έχουν κατατάξει στους καλύτερους πρεσβευτές της περιοχής μας σε όλη την Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τούτο το κάλεσμα.

Τα παιδιά αυτά με τους εκπαιδευτικούς τους έχουν διδάξει πώς στήνεται μια μουσική παράσταση με τρόπο επαγγελματικό, με πολλή δουλειά, με υπομονή και καλή συνεργασία.

«Δεν θα ήταν δυνατόν να αδιαφορήσουν μπροστά στο θέμα της προσφυγιάς, παρασυρόμενα από τα επίπλαστα και ανούσια καθημερινά τους προβλήματα στο μικρόκοσμό τους. Ετσι έρχονται να δηλώσουν και πάλι ότι πάνω στα πανιά των εφηβικών τους καραβιών υπάρχει ο ούριος άνεμος της μνήμης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ευαισθησίας και της αγάπης.

Και επειδή χαμένο είναι αυτό που ξεχνούμε και ότι δεν ξεχνούμε και κρατούμε στην καρδιά και στον νου μας ζει και είναι δικό μας, η συναυλία που ετοίμασαν, έρχεται για να μας μεταφέρει με τη μουσική στις αλησμόνητες πατρίδες, στη ζωή των προγόνων μας και στον πολιτισμό τους που φέρνουν μέσα τους και δεν θα χαθεί ποτέ. Και με τη συμμετοχή τους αυτή καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι χρέος όλων μας είναι να τιμούμε αυτό το τραγικό γεγονός για το Εθνος μας και να μην ξεχνούμε ποτέ τη γη των πατέρων και των μητέρων μας, τη γη της Μικράς Ασίας, όπου ο Ελληνισμός είχε αδιάλειπτη παρουσία για 2.500 σχεδόν χρόνια», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου