ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Βόλτα στην ιστορία της Αλλης Μεριάς»

βόλτα-στην-ιστορία-της-αλλης-μεριάς-894956

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δύο επίκαιρες εκδηλώσεις που διοργάνωσε για τον Μάη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας στην Αλλη Μεριά Πηλίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αποτελώντας ένα «αντίδωρο» του συλλόγου στο πηλιορείτικο χωριό που εδώ και τρία χρόνια φιλοξενεί την έδρα του.

Η πρώτη εκδήλωση, με τίτλο «Μας ήρθε ο Μάης με τα λουλούδια…», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 3 Μαΐου, σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς – Αλλης Μεριάς, ειδικότερα με τους μαθητές της Γ΄ Τάξης και την υπεύθυνη της τάξης εκπαιδευτικό, Δήμητρα Σαλταγιάννη. Πιο συγκεκριμένα, μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου δέχθηκαν τους μικρούς μαθητές στο Παλιό Σχολείο της Άλλης Μεριάς (όπου βρίσκεται και η έδρα του Συλλόγου).

Συζήτησαν μαζί τους για τα φυτά και τα λουλούδια, για τις διαφορές της βλάστησης –ανάλογα με το κλίμα- ανάμεσα στον θεσσαλικό κάμπο και το Πήλιο, με τη βοήθεια της φιλολόγου και προέδρου του συλλόγου, Ελένης Παπαλοπούλου-Τσέργα, και για την σημασία του ήλιου στην ανάπτυξη των φυτών, με τη βοήθεια του αν. καθηγητή Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπροέδρου Γιώργου Βλόντζου.

Στη συνέχεια, τα παιδιά πήραν μέρος σε εργαστήρι κατασκευής φυτολογίου με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού και ταμία του Συλλόγου Νατάσας Κουτσοπούλου. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να χαρούν βιωματικά την επαφή με την καλλιέργεια, φυτεύοντας λουλούδια στην αυλή του Παλιού Σχολείου, με τη βοήθεια και των άλλων μελών, όπως της Μαρίας Πόπωτα και του γραμματέα Απόστολου Τσιώτα, ενώ απόλαυσαν τα κεράσματα του συλλόγου και τα λουλούδια που η κυρία Μαρία τους χάρισε.

Η δεύτερη εκδήλωση, με τίτλο «Βόλτα στην ιστορία της Αλλης Μεριάς» πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου και η συμμετοχή του κοινού ήταν μεγάλη. Ήταν μια ξενάγηση από την πρόεδρο του συλλόγου, Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, στο ιστορικό κέντρο του πηλιορείτικου χωριού. Αρχικά έγινε εκκλησιασμός των μελών και φίλων του συλλόγου στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου. Ακολούθησε ξενάγηση στο εσωτερικό του ναού, που χρονολογείται από τον 18ο αι. μ. Χ., και στον φούρνο του Βελέντζα με τις εννέα τοιχογραφίες του Θεόφιλου. Τον φούρνο, που είναι κλειστός για το κοινό, άνοιξε ειδικά για τη συγκεκριμένη ξενάγηση ο κατά το ήμισυ σημερινός ιδιοκτήτης του, Σταύρος Μελίνης, ο οποίος πρόθυμα συνέβαλε στην ξενάγηση, όπως και ο πρ. αντιδήμαρχος Πορταριάς και Βόλου, Γιάννης Γκουντέλιας, ο οποίος ως γόνος παλιάς οικογένειας της Αλλης Μεριάς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα της τοπικής κοινωνίας. Η ξενάγηση έκλεισε με τον Ξενώνα του Στούρνα, παλιό αρχοντικό του 18ου αι μ. Χ., που σήμερα ανήκει στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ελλάδος. Το ευχάριστο πρωινό τελείωσε με καφέ και λιχουδιές που πρόσφερε ο σύλλογος στην αυλή του Παλιού Σχολείου της Αλλης Μεριάς, σε φιλική και ευχάριστη ατμόσφαιρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί θερμά τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, το τοπικό συμβούλιο και το δημοτικό σχολείο του χωριού για την άψογη συνεργασία. Επίσης ευχαριστεί από καρδιάς τον Σταύρο Μελίνη και τον πρ. αντιδήμαρχο Γιάννη Γκουντέλια για τη βοήθειά τους στην ξενάγηση. Ευχαριστεί ακόμη όλους όσοι με την παρουσία τους τίμησαν στη δεύτερη εκδήλωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου