ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσκοπικός προσανατολισμός

προσκοπικός-προσανατολισμός-903237

Στο πρόγραμμα Erasmus + ΚΑ 229 που διοργάνωσε το 8ο Λύκειο Βόλου με τίτλο « Everybody deserves a fair chance!» συμμετείχε η Ενωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ν. Ιωνίας Βόλου τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Η Ενωση Παλαιών Προσκόπων παρουσίασε τη δράση «Προσκοπικές γνώσεις – προσανατολισμός με πυξίδα και με τη βοήθεια του ήλιου».

Τα μέλη της Ενωσης συναντήθηκαν το πρωί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς – συνοδούς από Ρουμανία, Ιταλία, Τσεχία και Ελλάδα και ανηφόρησαν προς τον λόφο της Γορίτσας περπατώντας από το μονοπάτι.

Εκεί μέσα στο καταπράσινο ανοιξιάτικο τοπίο παρουσίασαν προσκοπικές γνώσεις σχετικά με τον προσανατολισμό. Συγκεκριμένα εξήγησαν αρχικά στα μέλη του Erasmus τι σημαίνει προσανατολισμός, καθώς και τις μεθόδους προσανατολισμού: με πυξίδα με ανεμολόγιο και με αυτοσχέδιες πυξίδες με την βοήθεια του ήλιου και του ρολογιού.

Στη συνέχεια αφού χώρισαν τους μαθητές σε ομάδες με παιχνίδι παζλ, και αφού η κάθε ομάδα απέκτησε το όνομά της (Αχιλλέας, Κένταυροι, Ιάσων, Αργώ και Πηλέας) οι μαθητές δοκίμασαν, με βιωματικό τρόπο, να χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι την πυξίδα με σημείο αναφοράς το Βορρά και ένα σταθερό σημείο της περιοχής. Τέλος, τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι προσανατολισμού που είχε σχεδιάσει και οργανώσει η 3η Ενωση Παλαιών Προσκόπων για την εμπέδωση των γνώσεων. Η δράση ολοκληρώθηκε με την εκμάθηση προσκοπικών τραγουδιών κινήσεων που διασκέδασαν τους συμμετέχοντες.

Κατά τον αποχαιρετισμό η Ε.Π.Π. χάρισε στους συνοδούς εκπαιδευτικούς από ένα χειροποίητο αναμνηστικό κατασκευασμένο από τους ίδιους, ξυλόγλυπτο με την τεχνική της παλαίωσης, ενώ από την πλευρά τους οι υπεύθυνες του Erasmus, που παρευρίσκονταν εκεί, η κα Τσιργούλα, οι κ.κ. Δεληγιάννη και Βαμβακά καθώς και ο κ. Στεργιόπουλος, ανταπέδωσαν χαρίζοντας στα μέλη της Ενωσης το έντυπο υλικό που μοιράστηκε ως αναμνηστικό και στις φιλοξενούμενες χώρες, που μεταξύ των άλλων πληροφοριών σχετικά με την ιστορία και τα αξιοθέατα της περιοχής μας αναφέρονται και οι πληροφορίες σχετικά με τον προσανατολισμό, όπως τις επεξεργάστηκαν και τις διατύπωσαν τα μέλη της Ένωσης και οι υπεύθυνοι του προγράμματος.

Ο αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ν. Ιωνίας Βόλου Ιωάννης Σκοτεινιώτης, οι υπαρχηγοί δράσεων Ιωάννης Λαδόπουλος και Ελευθερία Βούλγαρη και τα μέλη Γεωργία Ηγουμένου, Μαρία Λύτρα, Γεώργιος Ματσέλης, Μάριος Μόναχος και Ιουλία Χαλαστάρα που οργάνωσαν τη δράση ευχαριστούν θερμά τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του Erasmus + , του 8ου Λυκείου Βόλου, για την άψογη συνεργασία και την υπέροχη εμπειρία που βίωσαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου