ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής παρουσία της Εύας Φάμπα

διεθνής-παρουσία-της-εύας-φάμπα-316445

Η καταξιωμένη σολίστ από το Λαύκο θα πραγματοποιήσει συναυλίες στην Κίνα

Δύο καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, η κιθαρίστα Εύα Φάμπα από τον Λαύκο και ο πιανίστας Στεπάν Νικοτιάν θα πραγματοποιήσουν σειρά συναυλιών και σεμιναρίων στην Κίνα εντός του Απριλίου.

Οι συναυλίες ξεκινούν σήμερα από την πόλη Dalian και θα συνεχιστούν στις πόλεις Nanjing (15/4), Nanchang (17/4), Fuzhou (18/4) και Zhuhai (20/4). Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει έργα για κιθάρα και πιάνο καθώς και έργα για σόλο κιθάρα και σόλο πιάνο των: A.Diabelli, A.Vivaldi, T.Giordani, R.Balkanski, R. Schumann, M.Ravel, M.D.Pujol, A.Barrios και Δημήτρη Φάμπα.

Παράλληλα με την σολιστική τους δραστηριότητα οι δύο καλλιτέχνες θα διδάξουν σε σεμινάρια Κινέζους σπουδαστές πιάνου και κιθάρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η Εύα Φάμπα προσκαλείται στην Κίνα για συναυλίες και σεμινάρια, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της μια μεγάλη περιοδεία τον Αύγουστο του 2006.

Η Εύα Φάμπα αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία από τις πιο ταλαντούχες ερμηνεύτριες της κιθάρας με πλούσιο καλλιτεχνικό, δισκογραφικό και εκδοτικό έργο. Έχει δώσει εκατοντάδες κονσέρτα στην Ελλάδα και έχει ταξιδεύσει επανειλημμένα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής δίνοντας ρεσιτάλ και κονσέρτα με σημαντικές ορχήστρες. Έχει επαινεθεί για τον εξαίρετο ήχο της, την μουσικότητα και δεξιοτεχνία της καθώς και για το έντονο μουσικό & Ελληνικό της ταμπεραμέντο. Με πατέρα τον Δημήτρη Φάμπα δεν άργησε να γοητευθεί από την μουσική και ξεκίνησε την καριέρα της με την κιθάρα πολύ μικρή.

Σπούδασε κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, με τον Δημήτρη Φάμπα, κιθάρα, το Δημήτρη Δραγατάκη, ανώτερα θεωρητικά, αποφοιτώντας από το Εθνικό Ωδείο με βραβεία και διακρίσεις, ενώ παρακολούθησε την τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του Θεόδωρου Αντωνίου, σεμινάρια του Leo Brouwer κα.

Ως σολίστ και καθηγήτρια, έχει συμμετάσχει σε πολλά σπουδαία διεθνή μουσικά και κιθαριστικά φεστιβάλ, όπως αυτά της Στοκχόλμης (Musikmusιet, Σουηδία), της Καλούγκα (Ρωσία), της Κίνας, της Αρεκίπα (Περού) κλπ κατακτώντας επαίνους για την μουσική της παρουσία και τη δεξιοτεχνική της άνεση.

Έχει δώσει επανειλημμένα ρεσιτάλ στην Ελλάδα, σε σημαντικές Αθηναϊκές αίθουσες, το Βυζαντινό Μουσείο και τη Ρωμαϊκή Αγορά, σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας και το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στα φεστιβάλ της Λέσβου, Νίκαιας, Αττικού Άλσους, Ερμούπολης-Σύρου, Ηρακλείου Κρήτης, Κρυστάλλια, Μουσικό Μάη Πάτρας, όπως επίσης σε πολλές πόλεις στην Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Eλβετία, Αλβανία, Σουηδία, Σερβία, Ρωσία, Κύπρο, Βραζιλία, Περού, Βολιβία, Παραγουάη, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Ινδία, Νεπάλ, Λευκορωσία, Πολωνία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ζιμπάμπουε, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την πρώην ΕΣΣΔ κα.

Έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Σύλλογο Φίλων της κιθάρας Δημήτρης Φάμπας στου οποίου την ίδρυση πρωτοστάτησε και προεδρεύει, το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θ. Αντωνίου παρουσιάζοντας έργα σε α΄ πανελλήνια και παγκόσμια εκτέλεση, όπως επίσης με πολλούς Έλληνες και ξένους σολίστ.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου της Βομβάης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών-σύνολο εγχόρδων, την Μοσχοβίτικη Ορχήστρα Δωματίου ARCO, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας (Dudarova), την Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου του Hidalgo στο Μεξικό, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δ. Αθηναίων, την Συμφωνική νέων Καλαμαριάς, την Ορχήστρα Εγχόρδων Δ. Ηρακλείου Κρήτης, το κουαρτέτο εγχόρδων Ars Music στη Βουλγαρία.

Είναι πολλοί οι συνθέτες που εκτιμώντας το ταλέντο της, της έχουν αφιερώσει έργα τους όπως οι: Δ. Φάμπας, A.Viana, Κ.Τζωρτζινάκης, Α.Τριανταφύλλου, Δ.Νικητός, G.Mizzi, YK Chung, W.Branco, M.Colasanti, J.B.Neto και άλλοι.

Ανάμεσα στα βραβεία της καταγράφονται: α΄ βραβείο και χρυσό μετάλλιο στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό κιθάρας της Ακαδημίας κιθάρας του Μιλάνο-Ιταλία, μετάλλιο του Δήμου του Μιλάνο (1981), μετάλλιο από το Διεθνές Σαλόνι Μουσικής Hi-Fi (Ιταλία 1981), μετάλλιο του Δήμου της Αθήνας (1984) συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις –Αθήνα 150 χρόνια Πρωτεύουσα της Ελλάδας, ειδικό βραβείο από το Α΄ Βαλκανικό Φεστιβάλ Velingrad – Βουλγαρία (2002), μετάλλιο από το Εθνικό Ινστιτούτο Κουλτούρας Puno-Περού (2004), τιμητική διάκριση και έκδοση έργων της από την Ακαδημία μουσικών σχολών της Λευκορωσίας (2003) κ.λ.π. Επίσης έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς, δήμους και διεθνή φεστιβάλ για την τέχνη της και την προσφορά της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου