ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσική πανδαισία σε κάθε σελίδα

μουσική-πανδαισία-σε-κάθε-σελίδα-190731

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Διαμαντόπουλου με τραγούδια για παιδιά Δημοτικού

Κυκλοφόρησε το Β’ Τεύχος της συλλογής τραγουδιών για παιδιά Δημοτικού του μαέστρου Γιώργου Διαμαντόπουλου. Μετά την τεράστια αποδοχή που είχε η «Α’ Συλλογή Τραγουδιών» για παιδιά Δημοτικού από καθηγητές μουσικής διαφόρων βαθμίδων, εκδόθηκε και η «Β’ Συλλογή».

Ο Βολιώτης μουσικός σημειώνει: «Η αναζήτηση έγινε σε πολλές πηγές, για να βρω τραγούδια με ελκυστικές μελωδίες που να προσελκύουν το ακουστικό ενδιαφέρον των παιδιών. Τραγούδια με διαβαθμίσεις στην εκτέλεσή τους, προσεγμένα στην εναρμόνιση τους, ώστε να λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα. Μερικά ίσως να είναι και για πιο ψαγμένες ωδειακές χορωδίες.

Τα περισσότερα έχουν προσαρμοστεί ώστε να εκτελούνται είτε ως μονόφωνα ή δίφωνα και τρίφωνα η δε γραφή του πιάνου, είναι εύκολη αλλά ευρηματική για να αναδεικνύεται και ο ρόλος της συνοδείας.

Στο Β’ Τεύχος, λοιπόν, έχουν διευρυνθεί οι μουσικοί ορίζοντές μας.

Και αυτή η συλλογή περιλαμβάνει δέκα τραγούδια: Θρησκευτικούς ύμνους, ελληνικά και ξένα τραγούδια (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία).

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά ο ίδιος έγραψα στίχους για δύο ξένα τραγούδια το (γαλλικό και το ισπανικό), μην μπορώντας να ανακαλύψω στιχουργούς που θα απευθύνονταν σε παιδιά και σε μια τέτοια ανιδιοτελή προσπάθεια, μια και η δεύτερη συλλογή όπως και πρώτη, διατίθενται δωρεάν στους άξιους μουσικούς δασκάλους και δασκάλες κυρίως της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Μαζί με το βιβλίο δημιουργήθηκε και ένα CD-ROM που περιέχει τα τραγούδια σε μορφή pdf, αρχείο ήχου mp3 και το mscx για τυχόν αλλαγές των ενδιαφερομένων (τόνου κλπ).

Πρόκειται για το 8ο βιβλίο με συλλογές και εναρμονίσεις τραγουδιών. Η γραφή των μουσικών στοιχείων έγινε με το πρόγραμμα musecore-3.

Η αποδοχή της έκδοσης αυτής θα φέρει και μια τρίτη συλλογή τραγουδιών(είναι έτοιμη), όχι συνθέσεων του γράφοντος, αλλά μελωδιών που ήδη υπάρχουν και θα ελκύουν το ρυθμικό, ακουστικό και μελωδικά αισθητήριο των νεαρών μαθητών.

Χρήσιμο βιβλίο

Tην έκδοση προλογίζει ο Dr. Ευστάθιος Δημ. Αρβανίτης αναπληρωτής καθηγητής South West University & University of Texas, επίτιμος διδάκτορας Διεθνούς Ακαδημίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων IHRO, διεθνής πρέσβης Ειρήνης WLFPH, πρόεδρος Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ.

Μεταξύ άλλων τονίζει: «Η επί σειρά ετών γνωριμία μου με τον Γιώργο Διαμαντόπουλο μου επιτρέπει να κάνω λόγο για έναν πολυτάλαντο και δημιουργικό μουσικό, συνθέτη, μαέστρο με σημαντική προσφορά στο χώρο του τραγουδιού και όλων των ειδών χορωδιών.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ στο έργο του «Συλλογή τραγουδιών για παιδιά Δημοτικού τεύχος Β’», η οποία έρχεται να συμπληρώσει την «Συλλογή τραγουδιών για παιδιά του Δημοτικού τεύχος Α’» τραγούδια και μελωδίες ελληνικές και ξένες, από μιούζικαλ, βυζαντινό ύμνο, κανόνα τρύφωνο για παιδιά, μια ποικιλία μεγάλη για να καλύψει κάθε ανάγκη παιδικής χορωδίας. Κάτι που πρέπει να επισημάνω είναι την αναγκαιότητα τέτοιων ειδικά εναρμονισμένων και προσαρμοσμένων τραγουδιών για παιδικές φωνές.

Μέσα από το έργο του διακρίνεται η ευαισθησία της ψυχής του Γιώργου Διαμαντόπουλου παραστατικός και εκφραστικός έχει το χάρισμα να μεταφέρει το παρελθόν ζωντανό και αναλλοίωτο στις καρδιές όλων μας. Μα πάνω απ’ όλα λειτουργεί καθοδηγούμενος από το χρέος και την ευθύνη, όπως ο ίδιος ομολογεί, να διαφυλάξει και να μεταδώσει τις παραδόσεις και την ιστορία μας μέσα από το παιδικό τραγούδι. Ας συγχαρούμε και ας επαινέσουμε την ανιδιοτελή προσφορά του έργου του με τη σιγουριά ότι θα βρει την απήχηση που του αρμόζει. Επίκαιρο από ποτέ το έργο σου, φίλε Γιώργο, μια συλλογή παιδικών τραγουδιών που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους».

Για τα παιδιά

Η εργασία αυτή περιλαμβάνει: Μία από τις γνωστότερες βυζαντινές μελωδίες το «Σε Υμνούμεν» και ένας τρύφωνος κανόνας του William Boye.

Το «Un Elefante Se Balanceaba» – Spanish Nursery Rhyme. Ισπανικό παιδικό τραγούδι που ένας ελέφαντας στέκεται σε έναν ιστό αράχνης! «Ξέρετε, τι πιο ιδιαίτερο έχει το τραγούδι; Μαθαίνεις να μετράς στα ισπανικά!» αναφέρει ο γνωστός μαέστρος.

Η προσαρμογή στα ελληνικά αναφέρεται στους τους μήνες του χρόνου «Το Pirouette, cacahuète» – Il était un petit home. Πρόκειται για το γνωστό γαλλικό παιδικό τραγούδι που κυκλοφορεί σε πολλές ρυθμικές εκδοχές. Σ αυτές τις καταγραφές της παρούσης συλλογής έχουμε δύο εκδοχές, σε ρυθμό 4/4 αλλά και σε ρυθμό ¾.

Το τραγούδι είναι μία σύνθεση(;) της Gabrielle Grandiere (1920-2020) που γράφτηκε το 1953. Η συνθέτης είχε δικαστικές περιπέτειες, μια και η αναζήτηση στοιχείων στο διαδίκτυο, αναφέρεται ότι η σύνθεση αυτή είναι παλαιότερη από συνθέτη που ξεχάστηκε, η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια και η Grandiere δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η σύνθεση είναι δική της. Τα ελληνικά λόγια έχουν θέμα τα μαθήματα και η ζωή στο σχολείο.

Ενα πανελλήνιο δημοτικό τραγούδι που κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές και στο στίχο και στη μουσική, η «Μηλίτσα» που «μετέγραψα από τον δίσκο της δεκαετίας του ‘70, με τη βραβευμένη παιδική χορωδία της Ελλης Αδάμ του Βόλου σε εναρμόνιση του Ανδρέα Καρμπόνε» τονίζει ο ίδιος.

Δύο τραγούδια με αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό περιεχόμενο το ένα από τον «Βιολιστή στη στέγη» και το άλλο είναι του Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι «Ο Υμηττός» (Πολιτικός) γνωστό ως «Είμαι Ευρωπαίος» που το ρεφρν είναι του Μάνου Χατζιδάκι με τη γνωστή ιστορία που έχει διηγηθεί ο Θεοδωράκης κάτω από ποιές συνθήκες γράφτηκε το τραγούδι.

«Οι γάμοι του Κέρκυρα» είναι από το συγκρότημα «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω» σε πρωτότυπους στίχους και ωραία μελωδία και χορευτικό ρυθμό.

«Ο χαρούμενος οδοιπόρος» σε ρυθμό εμβατηρίου. «Το τραγούδι αυτό, μου το έδωσε ο μαέστρος Διονύσης Αποστολάτος και ήταν για μικτή χορωδία. Ο ίδιος το βρήκε στη βιβλιοθήκη της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, όταν υπήρξε μαέστρος της, το 1974. Το μετέγραψα για την ανδρική «Απολλώνειο» χορωδία της Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου το 1993. Το 2021 το εναρμόνισα για 3φωνη Παιδική Χορωδία» σημειώνει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Περιλαμβάνεται επίσης ένα διασκεδαστικό τραγούδι «Ο Γάμος των βατράχων» του Vinko Vodopivec, μεταγραφή σε τρίφωνη εκδοχή, από το ρεπερτόριο των ανδρικών χορωδιών. Σύνθεση μεγάλης εκτελεστικής δυσκολίας που κάποτε εντυπωσίαζαν κοινό και ειδικούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου