Πολιτισμός κόντρα στην κρίση

Τελευταία ενημέρωση: 2012-03-30, 13:44:52
Πολιτισμός κόντρα στην κρίση

Εκδηλώσεις με ανοιξιάτικο χρώμα από τον ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου

Σειρά εκδηλώσεων με ανοιξιάτικο χρώμα διοργανώνει ο ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, προτάσσοντας αισιόδοξες πολιτιστικές σκέψεις κόντρα στην κατήφεια της οικονομικής κρίσης. Παρακάμπτοντας τους «σκοπέλους» της οικονομικής στενότητας, οι ιθύνοντες περί τα πολιτιστικά θέματα του Δήμου Βόλου, διοργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Καλλιτεχνική άνοιξη» οι οποίες περικλείουν όλο το φάσμα της τέχνης, έχοντας ως επίκεντρο τις ντόπιες δυνάμεις, αλλά και τις συνεργασίες. Οι διοργανωτές του συγκεκριμένου κύκλου εκδηλώσεων παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι η εξωστρέφεια της πόλης στο πεδίο των αξιόλογων πολιτιστικών συνεργασιών.

Ρεπορτάζ: Γλυκερία Υδραίου

Μιλώντας κατ’ αρχάς ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης επεσήμανε ότι «παρά τα δυσβάσταχτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βόλου και παρά τις ελλείψεις καλλιτεχνικού προσωπικού, κυρίως λόγω θεσμικού πλαισίου, προσπαθούμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε το πολιτιστικό πρόσωπο της πόλης». Βασικά σημεία στην παραπάνω προσπάθεια είναι «η ανάδειξη του ντόπιου δυναμικού, η εξωστρέφεια της πόλης και οι συνεργασίες με δυνάμεις που συμβάλλουν στην δημιουργία προοπτικών για το μέλλον» σύμφωνα με την επισήμανση του Δημάρχου Βόλου.

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «καλλιτεχνική άνοιξη» σηματοδοτεί την θετική προοπτική για τον τόπο, στέλνοντας παντού μήνυμα αισιοδοξίας». Παράλληλα ο κ. Παντσάς έκανε λόγο για μια νέα πρωτοβουλία που «είναι προϊόν εργασίας και συνεργασίας, οι οποίες έχουν ως στόχο να προσεγγίσουν τις ανάγκες του πολίτη». Ο υπεύθυνος πολιτισμού στο ΔΣ του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου κ. Μάκης Τσάμης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία που ακολουθεί ο ΔΟΕΠΑΠ, τονίζοντας παράλληλα ότι υιοθετούνται «προτάσεις που θα ανεβάσουν τον πολιτισμό, κόντρα στην μιζέρια και την κατήφεια», τα αποτελέσματα των οποίων θα δημιουργήσουν «πολιτιστικό απόθεμα για την περιοχή». Η διευθύντρια της διεύθυνσης πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ κ. Χρύσα Δραντάκη, αναφέρθηκε στην ποικιλία των εκδηλώσεων, επισημαίνοντας ότι ο αρχικός προϋπολογισμός είναι λιγότερος από 10.000 ευρώ. Παράλληλα, η κ. Δραντάκη ανέπτυξε τις συνεργασίες που αναπτύσσονται με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο καθώς και τις δημοτικές ενότητες, χαρακτηρίζοντας τον πολιτισμό ως «αντίδοτο στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Το πρόγραμμα

Συνεχίζεται έως τις 6 Απριλίου η διοργάνωση “ΑΠopsis - KATopsis:” ο τόπος από κοντά...και από ψηλά. Η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας εντάσσεται στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Τόπου και πραγματοποιείται στον Δίαυλο. Εκθέτουν η Φωτογραφική Ομάδα του Διαύλου και η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. Στις 30 Μαρτίου «ΠέριΞ και ΕναλλάΞ: PERFORMANCE» σύγχρονου χορού και μουσικής στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Τόπου. Συμμετέχουν η Δημοτική Σχολή Χορού και το Συγκρότημα “QUARTET TO JAZZ”. Η εκδήλωση διοργανώνεται στον εγκαταλελειμμένο χώρο «Εναλλάξ» στις 20.30 στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως.

Την 1η Απριλίου διοργανώνεται περίπατος/ξενάγηση στη λαϊκή αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Τόπου. Από τις 9 -20 Απριλίου ακολουθούν «Κοσμήματα και αετοί... με χρώματα». Πρόκειται για την έκθεση κοσμήματος και ζωγραφικής από την Αθηνά Μπάρδα και τον Αντώνη Παπαθανασόπουλο που θα φιλοξενηθεί στον «Δίαυλο» και εγκαινιάζεται στις 20:30.

Παράλληλα από τις 9 -24 Απριλίου, θα διαρκέσει η « ALIS: Έκθεση φωτογραφίας μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου», στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, που εγκαινιάζεται στις 20:30. Στις 20 Απριλίου προγραμματίζεται η έκθεση ζωγραφικής του Θωμά Τουρναβίτη με τίτλο «PAINTING» στο «Αχίλλειον» - εκθ. χώρος επί της Ιάσονος. Στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσικές βραδιές» στις 22 Απριλίου διοργανώνεται «Ταξίδι στην Ανατολή: ένα πιάνο, μια φωνή» με τους Γιώργο Ζίφκο και Κώστα Ζεμπίλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Στον ίδιο κύκλο εντάσσεται η συναυλία από το τρίο νυκτών εγχόρδων του Ανέστη Λουλούδη, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου στις 20.30 στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Μεταξύ 26 Απριλίου - 7 Μαϊου θα διαρκέσει η έκθεση Αστρονομίας, CERN στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, ενώ από τις 27 Απριλίου - 16 Μαϊου θα παρουσιαστούν «Πορτραίτα του Σήμερα» από τον Εικαστικό Σύλλογο Βόλου στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 20:30. Στις

29 Απριλίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, “Οι Ομάδες Σύγχρονου Χορού παρουσιάζουν παράσταση στην Παλαιά Ηλεκτρική. Το διήμερο 28 και 29 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διοργανώνεται συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών στις 11.30, στο Πάρκο Νέας Αγχιάλου.

Ποικίλες εκδηλώσεις

Στις 2 Μαΐου προγραμματίζεται αφιέρωμα στο Vivaldi από το Σύνολο Δωματίου «Χαμαιλέων» και το κιθαριστικό Σύνολο της Κυριακής Πολίτου, στις 20.30 στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Επιμέλεια Μπερνάρ Μπέττερ. Στις 5 Μαΐου προγραμματίζεται συναυλία από το Σύνολο Κιθάρας “Επί χορδών κ’ τάστων” με την επιμέλεια του Αργύρη Μπατσκίνη στο Πορφυρογένειο. Στις 5 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί, εξάλλου, αφιέρωμα στο Ελληνικό Τραγούδι από μαθητές του Δημοτικού Ωδείου με την επιμέλεια και τη διδασκαλία της Λυδίας Βαρσαμίδου στις 21.00, στην Παλαιά Ηλεκτρική. Στις  6 Μαΐου, σειρά έχει η συναυλία από το Σύνολο Κιθάρας “Επί χορδών κ’ τάστων” με την επιμέλεια του Αργύρη Μπατσκίνη, στο Δημοτικό Σχολείο Ιωλκού.

9 - 20 Μαΐου, προγραμματίζεται 6η Σύγχρονη Εικαστική Συνάντηση Bazaarts Fine Arts Exhibitions στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Εγκαίνια 9/5, 20:00.

Στις 12 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η Χορωδιακή Συνάντηση Αγριάς στο Πορφυρογένειο, 21:00, στο πλαίσιο του Χορωδιακού Φεστιβάλ Βόλου. Στις 12 Μαΐου, επίσης προγραμματίζεται η Χορωδιακή Συνάντηση Ν. Αγχιάλου στο Δημαρχείο Νέας Αγχιάλου, 21:00 και στις 13 Μαΐου, στις 21.00 θα εμφανιστεί στο «Αχίλλειο» η Χορωδία ΕΡΤ.

Στις 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το Σύνολο Κιθάρας “Επί χορδών κ’ τάστων” με την επιμέλεια του Αργύρη Μπατσκίνη. (Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 20:30). Στις 17 Μαΐου - 3 Ιουνίου προγραμματίζεται η φωτογραφική έκθεση “Χορός με τη σκιά μου” Mike-Vinton Τρακόσιας. Στις 18 Μαΐου - 15 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων διοργανώνεται τιμητική αναδρομική έκθεση του Αγήνορα Αστεριάδη στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, εγκαίνια 20:30. Στις 9 -18 Μαΐου προγραμματίζεται στην πλατεία του Αγίου Νικολάου SQUart–Διαδραστική Ζωγραφική και 19 - 20 Μαΐου, “Μεταμορφώσεις” - Street Arts Festival, σε επιμέλεια από τον Κώστα Μπομπό, όλα στο πλαίσιο της Μέρας Μουσείων, (Πεζόδρομος Μεταμορφώσεως). Ο ανοιξιάτικος κύκλος κλείνει στις 28 Μαΐου με ρεσιτάλ κιθάρας από την Εύα Φάμπα, στις 20.30 στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
9
=