ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με ελληνικό χρώμα…

με-ελληνικό-χρώμα-331568

Ο «Άδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου θα προβληθεί και σήμερα στις 9.30 μμ στην αίθουσα «Νίκος Κολοβός» στο Αχίλλειον, στο πλαίσιο του κύκλου προβολών «Σινέ Μεσόγειος» του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Στην ταινία, σημειωτέον, συμμετέχει ο Ζαγοριανός ηθοποιός Πατής Κουτσαύτης, ο οποίος δίνει έντονα το στίγμα του στην ταινία.

Το σενάριο συνυπογράφουν οι Φίλιππος Τσίτος, Δώρα Μασκλαβάνου και παίζουν οι ηθοποιοί: Aντώνης Καφετζόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Στέργιογλου, Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Φαλελάκης, Ευθύμης Παπαδημητρίου, Γιώργος Σουξές, Μαργαρίτα Μαντά, Σοφία Σεϊρλή, Λάγια Γιούργου, Χρήστος Λιακόπουλος, Αχιλλέας Κυριακίδης, Κωνσταντίνα Τζώρτζη, Μύρνα Τσάπα, Πατής Κουτσαύτης. Η ταινία απέσπασε Βραβεία Σκηνοθεσίας (Φίλιππος Τσίτος) και Α’ Ανδρικής Ερμηνείας (Aντώνης Καφετζόπουλος) στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

Η βραβευμένη ταινία του Φίλιππου Τσίτου, όπως ο ίδιος αναφέρει, επιδιώκει να αναζητήσει την ειλικρίνεια των συναισθημάτων, όπως συμβαίνει στους πίνακες του Edward Hopper. Έχοντας ως γενική γραμμή την αφαίρεση (στα χρώματα, την αρχιτεκτονική των χώρων, την υποκριτική), με επιμελές στυλιζάρισμα των εικόνων, με λιτή κινηματογράφηση και απλές συνθέσεις κάδρων, ο «Άδικος Κόσμος» είναι μια τραγική κωμωδία για το πως οι άνθρωποι αδικούν ο ένας τον άλλο, επειδή είναι δυστυχείς. Με ύφος που θυμίζει τα γαλλικά filmes policiers σε συνδυασμό με ένα ξερό, διακριτικό χιούμορ, η ιστορία διηγείται το παράδοξο της αναζήτησης της ευτυχίας σε λάθος σημεία στις λάθος στιγμές και την βαθιά υπαρξιακή αγωνία που προκύπτει, όταν διαπιστώνουμε ένα τέτοιο λάθος στη ζωή μας.

Ο Σωτήρης, ο εσωστρεφής, μοναχικός προανακριτής, παίρνει μια μέρα ανάποδες στροφές κι αποφασίζει να γίνει δίκαιος. Όχι τόσο για να παίξει τον Ρομπέν των Δασών, αλλά για να αντιδράσει στο αδιέξοδο της προσωπικής του ζωής. Ο αγώνας του να ξεφύγει ξεκινά με αυτόν τον αυτοκαταστροφικό τρόπο. Προκαλεί έτσι ένα γαϊτανάκι από δικαιολογημένες αδικίες. Κάθε ήρωας θεωρεί για τον εαυτό του δίκαιο, κάτι το οποίο αδικεί κάποιον άλλο. Έτσι όλοι έχουν δίκιο. Και άδικο φυσικά. Η λύση του κουβαριού της ζωής του Σωτήρη είναι μπροστά στα μάτια του. Δεν έχει παρά να πάρει το καπελάκι του, να εγκαταλείψει τη ζωή που κάνει και να αναζητήσει μια άλλη. Όμως, πόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσει κανείς τη λύση, όταν αυτή είναι μπροστά στα μάτια του; Και πόσο δύσκολο είναι να την πραγματοποιήσει; Πόσοι είναι εκείνοι που τελικά καταφέρνουν να αλλάξουν τη ζωή τους; Πάντως ο Σωτήρης, για να το καταφέρει αυτό, θα χρειαστεί να περάσει από σαράντα κύματα. Θα φτάσει μέχρι το σημείο να σκοτώσει, να προδοθεί από εκείνους που μέχρι τότε βοηθούσε σαν καλός Σαμαρείτης και να ερωτευθεί μια κυνική εγωίστρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου