ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Ποδιάς : Προσωπική αναζήτηση η τέχνη

νίκος-ποδιάς-προσωπική-αναζήτηση-η-τέ-230921

Ο γνωστός Βολιώτης εικαστικός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη συμμετοχή του στην έκθεση «Εργα με ουρά»

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μεταξύ των πλέον ταλαντούχων εικαστικών της νεώτερης γενιάς συγκαταλέγεται ο Βολιώτης ζωγράφος Νίκος Ποδιάς. Εχοντας αναπτύξει μακρά εκπαιδευτική θητεία σε σχολεία της Μαγνησίας, σήμερα διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις του στους φοιτητές του. Ο ταλαντούχος εικαστικός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την τέχνη, με αφορμή τη συμμετοχή του στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Εργα με ουρά», η οποία φιλοξενείται στον Χώρο Τέχνης δ. στον Βόλο. Αναλύει τις εικαστικές συντεταγμένες της έμπνευσής του, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η δημιουργική έκφραση αποτελεί πηγή έμπνευσης και στην περίοδο της πανδημίας.

Με την πρόταση για συμμετοχή στην ομαδική έκθεση «Εργα με ουρά» ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όσον αφορά στο θέμα αλλά και το ζώο που επιλέξατε;

Μου άρεσε πολύ σαν θέμα και το πρώτο ζώο που σκέφτηκα να ζωγραφίσω ήταν η γάτα. Ενα ζώο που αγαπώ και θαυμάζω για τη μορφή του, την κίνηση αλλά κυρίως για το χαρακτήρα και την σχέση που χτίζει με τον άνθρωπο.

Το ζώο – κατοικίδιο, του αγρού ή του δάσους – αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης κατά τη διάρκεια των σπουδών σας κι έρευνας στη μετέπειτα δημιουργική σας δράση;

Δε θα έλεγα πως συνέβη κάτι τέτοιο αλλά από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα μου αρέσει να σχεδιάζω γάτες, όπως και άλλα ζώα, εκ του φυσικού μέσα στην πόλη, στα πάρκα ή την εξοχή.

Πώς λειτουργεί ένα ζώο ως μοντέλο, η αέναη κίνηση λειτουργεί θετικά για τον καλλιτέχνη;

Το να προσπαθείς να σχεδιάσεις κάτι που από τη φύση του είναι αεικίνητο έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί απαιτεί μια διαφορετική συγκέντρωση και ακρίβεια και σε οδηγεί σε καινούργιες σχεδιαστικές λύσεις.

Πιστεύετε ότι ένας ζωγράφος μπορεί να αποδώσει τα πάντα ή κάθε ζωγράφος ορίζει το δικό του θεματικό πλαίσιο;

Πιστεύω πως ο κάθε ζωγράφος ορίζει το θεματικό του πλαίσιο, όπως επιλέγει και το μέσο ή τα υλικά με τα οποία θα εκφραστεί.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην παρόρμηση για δημιουργία και στην κατά παραγγελία ζωγραφική αποτύπωση ενός θέματος;

Υπάρχει σίγουρα αλλά και τα δύο είναι εφικτά και έχουν διαφορετικά πράγματα να μας δώσουν. Πολλές φορές μπορεί να εκπλαγούμε ευχάριστα από το δημιουργικό κέρδος που μπορεί να έχουμε από κάτι που μας έχει ζητηθεί να κάνουμε και είναι εκτός των προσωπικών μας αναζητήσεων.

Σχολείο η θέση του δασκάλου που έχετε παλιότερα σε σχολεία και τώρα στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα; Ο δάσκαλος εμπνέεται από τους σπουδαστές του;

Η διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες είναι μια σοβαρή και πολύ δημιουργική υπόθεση. Η σχέση ανάμεσα στο μαθητή και τον δάσκαλο είναι μια σχέση αμφίδρομη στην οποία ο δάσκαλος οφείλει να είναι γενναιόδωρος. Δεν είναι απαραίτητο ένας δάσκαλος να εμπνέεται από τους μαθητές του, αλλά ναι μπορεί να συμβεί.

Στη φάση που σας συναντούμε εν μέσω πανδημίας και άλλων δεινών ποια είναι η στάση ενός καλλιτέχνη, δημιουργία ή μήπως αποχή;

Η κατάσταση με την πανδημία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και δε φαίνεται να τελειώνει σύντομα, οπότε η στάση είναι σίγουρα δημιουργία, είναι μεγάλο το διάστημα για να είναι αποχή.

Tι μένει, τελικά, από μια έκθεση, ατομική ή ομαδική;

Είναι πολλά αυτά που μαθαίνει κανείς μπαίνοντας στη διαδικασία μιας ατομικής έκθεσης. Αυτό που μένει τελικά είναι αυτό που σου δίνει την ώθηση για το επόμενο βήμα.

Ο όρος έκθεση παραπέμπει στο ρήμα εκτίθεμαι… Θεωρείτε ότι με τα έργα του ένας ζωγράφος εκτίθεται ή αλλιώς τίθεται στην κρίση του θεατή;

Μέσα από την «έκθεση» ο ζωγράφος γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του γιατί αναγκάζεται να δει τη δουλεία του μέσα από τα μάτια των άλλων. Η διαδικασία αυτή μας βοηθά να ξεκαθαρίσουμε αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε με το έργο μας και να το επικοινωνήσουμε με τον καλύτερο τρόπο με τον θεατή.

Πώς αντιμετωπίζετε τη θέση ενός θεατή που μπορεί να είναι διαφορετική από τη δική σας;

Με ενδιαφέρει να ακούσω όλες τις απόψεις των θεατών μιας έκθεσης, ιδιαιτέρως αυτές που είναι διαφορετικές από τη δίκη μου.

Τι σημαίνει ο Βόλος για εσάς;

Ο Βόλος είναι η οικογένεια μου, το σπίτι μου, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που αγαπώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου