ΕΞΟΔΟΣ

«Φευγαλέα οράματα» στη Μακρινίτσα

φευγαλέα-οράματα-στη-μακρινίτσα-232431

Ανοιξε η έκθεση ζωγραφικής της Ελλης Μέλη στο Αρχοντικό Βατσαρέα – Μαυράκη

«Φευγαλέα οράματα» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Ελλης Μέλη, η οποία φιλοξενείται στο Αρχοντικό Βατσαρέα – Μαυράκη – Art Café, στη Μακρινίτσα. Διοργανωτές της έκθεσης είναι ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το «Art Café».

Παντοτινή φίλη της Μακρινίτσας και του Πηλίου γενικότερα, η Ελλη Μέλη επανέρχεται στον τόπο όπου έχει από δεκαετίες αφήσει το στίγμα της, με εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών, μαθημάτων εικαστικών στους μικρούς μαθητές, πάντοτε με εξαιρετική διάθεση, έμπνευση και, προ πάντων, με προσφορά.

Εργα της κοσμούν πολλά μακρινιτσιώτικα σπίτια, ενώ περιλαμβάνονται και στην «Κοινοτική Πινακοθήκη Μακρινίτσας», που τώρα πλέον έχει περάσει στον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Είναι μια πολύ ευαίσθητη εικαστικός και ποιήτρια, πολύ γνωστή στην περιοχή μας, γιατί τα τελευταία τριάντα χρόνια μοιράζεται το χρόνο της μεταξύ Πηλίου και Αθήνας. Εκθέσεις πραγματοποίησε στις Μηλιές, τη Μακρινίτσα, τον Βόλο και την Βυζίτσα.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν ξεναγήσεις από την ίδια την καλλιτέχνιδα, ενώ θα ανακοινωθούν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων. Δουλεμένα με ακουαρέλα, δημιουργούν τον ιδιαίτερο κόσμο της ζωγράφου, που ταξιδεύει τους φιλότεχνους σε τοπία ονειρικά και στοχαστικά.

Τα έργα της είναι αιθέρια αλλά και στοχαστικά. Ας μη ξεχνάμε, ότι τυγχάνει και ποιήτρια, πράγμα πού ασφαλώς επηρέασε το ζωγραφικό έργο της εικονογραφικά, εικονολογικά και τεχνικά, το οποίο είναι δυνατό να χαρακτηρισθεί ως ποιητικό. Με την αραχνοΰφαντη και τμηματικά αφαιρετική τεχνοτροπία της, πού κυριαρχεί παντού: στα τοπία, τις νεκρές φύσεις και τις συνθέσεις της, και στα φρούτα της που σφύζουν από ζωντάνια και λαχτάρα.

Αξιόλογη ζωγράφος

Η Ελλη Μέλη – Γυφτοδήμου είναι μια από τις αξιόλογες ζωγράφους της νεότερης γενιάς και ποιήτρια της Πόλης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στην εφηβική της ηλικία έφυγε με την οικογένειά της για την Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη με καθηγητές τον Α. Αστεριάδη, Η. Δεκουλάκο, Α. Τάσσο, Π. Γράββαλος, Π. Ζουμπουλάκη. Διδάχθηκε Ζωγραφική στην École des Arts Décoratifs et du Bâtiments τής Grenoble, Αγιογραφία στο Iδρυμα Γουλανδρή – Χορν, κοντά στον π. Σταμάτη Σκλήρη. Ασχολήθηκε με την κεραμική στο εργαστήριο της Μ. Καρακατσάνη. Από το 1998 διδάσκει ζωγραφική στο Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών Αθήνας, έχοντας αναλάβει τον ετήσιο κύκλο μαθημάτων Ζωγραφικής του Συλλόγου. Οργάνωσε ζωγραφικά απογεύματα για παιδιά, σε συνεργασία με τις πρώην Κοινότητες Μακρινίτσας και Βυζίτσας Πηλίου.

Δουλεύει κυρίως με ακουαρέλα τοπία με θάλασσα, βουνά, γυμνά, νεκρές φύσεις (λουλούδια και φρούτα) και συνθέσεις συμβολικού χαρακτήρα με τίτλους όπως: κάπου στο βάθος, σχεδόν vermillons, σκιές, συνομιλία, Terra sigillata, στον αστερισμό του τυχαίου, επιστροφή στη γη, ταξίδι, χορευτικό, Μεταμορφώσεις Ι και ΙΙ, λιθάρι, ατμός κ.ά. Μερικές φορές δίνει συμβολικούς τίτλους και σε παραστατικά της έργα, όπως π.χ. στα: συνομιλία, στη μαγεία του χρώματος, με αφορμή το χρώμα, χαλκός, εσωτερικό ταξίδι, πολύ παλιά κ.ά. Εντυπωσιακός είναι πάντως ὁ συνδυασμός νεκρών φύσεων με μορφές.

Εχει κάνει 14 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, το Πήλιο, την Γαλλία. Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές και θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε ανοικτά εργαστήρια ζωγραφικής. Εργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδος και του εξωτερικού (Γαλλία, Βέλγιο, Τουρκία, Καναδά, Ισπανία).

Εχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεών του, της «Εταιρείας Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής» και μόνιμος συνεργάτης στο περιοδικό λόγου και τέχνης Κινστέρνα.

Το 2008 συμμετείχε στο Γ’ Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Şiirıstanbul στην Κωνσταντινούπολη, και το 2015 στο «Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Σμύρνης». Για την ζωγραφική της, μεταξύ άλλων, έχουν γράψει: Ντιάνα Αντωνακάτου, ζωγράφος – κριτικός τέχνης, Νανά Βουλοδήμου – Σιώκου, δημοσιογράφος – κριτικός Τέχνης, Εύα Δελαβίνια κριτικός τέχνης, Δώρα Μαρκάτου ιστορικός τέχνης, Αθανάσιος Παπάς ιστορικός – κριτικός τέχνης, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν ιστορικός – κριτικός τέχνης, Γιώργος Κόρδης αγιογράφος – ζωγράφος- συγγραφέας και Πανεπιστημιακός καθηγητής.

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Οι επισκέπτες του εικαστικού χώρου, θα πρέπει να επιδεικνύουν στην υποδοχή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν, μαζί με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω.

Οι ανήλικοι επισκέπτες από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο.

Η έκθεση διαρκεί μέχρι την Κυριακή 9 Ιανουαρίου και λειτουργεί καθημερινά από τις 11.00 έως τις 21.00.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου