ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαγεύει με την πένα της

μαγεύει-με-την-πένα-της-240607

Νέα διάκριση απέσπασε η Βολιώτισσα συγγραφέας Αρτεμις Παπανδρέου

Μια ακόμη διάκριση απέσπασε η Βολιώτισσα συγγραφέας Αρτεμις Παπανδρέου. Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο « Ισκιοι στο φως», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, απέσπασε τον Α’ Επαινο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνικού Μυθιστορήματος, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Λόγου – Τέχνης και Μουσικής«Λίνος».

Πρόκειται για ένα βιβλίορεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα άκρως αισιόδοξο, με καλοδουλεμένη γραφή, που ξεδιπλώνει την πλοκή του κόβοντας την ανάσα, γεμάτομηνύματακαι εικόνες, ανατροπές και κινηματογραφικές περιγραφές κι ένα τέλος εντελώς απροσδόκητο.

Η συγγραφέας δίνει μεγάλη έμφαση στη γυναικεία δύναμη η οποία όμως αγνοείται, μια δύναμη που κατακτάται και γιγαντώνεται μέσα από μάχες που καλείται να δώσει με το φόβο, διεκδικώντας αυτά που της αξίζουν και κατανοώντας πλέον πως οι φόβοι της, σαν ίσκιοι, ξεθωριάζουν στοδικό της φως.Το βιβλίο αποτελεί έναν ύμνο στη δύναμη της γυναίκας, έναν ύμνο όμως και στην αγάπη. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αρτεμις Παπανδρέου, «ο άνθρωπος όταν είναι ελεύθερος από δεσμά που τον πνίγουν, μεγαλουργεί».

Το βιβλίο είναι «αφιερωμένο στις γυναίκες όλου του κόσμου που τόλμησαν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Οσο κι αν άργησαν. Το ρολόι της ζωής τους ξεκινά να γράφει κύκλους στο φως από τη στιγμή που θα πιστέψουν στον εαυτό τους και θα παλέψουν να πραγματώσουν όνειρα και φιλοδοξίες. Αρκεί να έχουν σταθερό το βλέμμα μπροστά. Να πιστεύουν και να παλεύουν. Δίχως φόβο, χωρίς υποταγή» υπογραμμίζει η συγγραφέας.

Υπενθυμίζεται ότι και το προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο «Ενα χαμόγελο στον ουρανό» έλαβε το Β’ Βραβείο σε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Μυθιστορήματος που διοργάνωσε ο Σύλλογος«Λίνος» το καλοκαίρι του 2020.

Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας και της πλοκής του βιβλίου, όσα σημειώνει η Βολιώτισσα συγγραφέας στο οπισθόφυλλο: «Ο φόβος της σκιάς του την είχε γραπώσει στα νύχια του. Η λογική της, στην αρχή, αντιστεκόταν σθεναρά. Ομως η αντίδραση έγινε θυμός, ο θυμός ενοχή και η ενοχή απόγνωση που θόλωσε το βλέμμα. Η απελπισία είχε τυλίξει γύρω της ένα μαύρο σεντόνι και στραγγάλιζε κάθε κύτταρο του μυαλού της.Μα, μέσα της, η ψυχή σάλπιζε ελευθερία.

Μια απόλυτη στιγμή παράνοιας την έφερε αντιμέτωπη με την ψυχρή ανάσα του θανάτου. Την επεδίωξε.Τότε, όμως, η ζωή όρισε τους δείχτες του ρολογιού της να κινηθούν αντίστροφα. Μηδένισε το κοντέρ της. Και πήρε να μετρά από την αρχή. Με καινούργια νήματα στον αργαλειό της, με νέα υφάδια και στημόνια ξεκίνησε να υφαίνει όνειρα, να υφαίνει χαρά, έρωτα, δημιουργία… Ξεκίνησε να την ντύνει, επιτέλους, με χρώματα…

Ομως, οι ίσκιοι που την κυνηγούν, θ’ αφήσουν την ψυχή της να λιαστεί στο φως…; Η μήπως θα γίνουν χειρότεροι και από εφιάλτες…;».

Η Αρτεμις Παπανδρέου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Εζησε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια σε μια οικογένεια που της εμφύσησε την αγάπη για τα γράμματα, την εντιμότητα και το δίκαιο. Η αγάπη για τη συγγραφή συνυπήρχε με την αρχή της ζωής της, αφού κατάγεται από λογοτεχνική οικογένεια.

Είναι μέλος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.), της Ενωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.), καθώς επίσης και του Συλλόγου Λόγου – Τέχνης – Μουσικής «Λίνος».

Το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Ενα χαμόγελο στον ουρανό» τιμήθηκε, επίσης, με το β’ βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό λογοτεχνικού βιβλίου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Λίνος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου