Τάσσος Μητρογώγος: Να ’ταν πάλι το ’21

Τελευταία ενημέρωση: 2012-03-26, 11:59:47
Τάσσος Μητρογώγος: Να ’ταν πάλι το ’21

Σκέψεις με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

ΘΥΜΑΜΑΙ…

Χρόνια πολλά! Διπλή γιορτή σήμερα. Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου όπου και το μεγαλείο της υμνογραφίας με τον χαιρετισμό του Αρχάγγελου Γαβριήλ προς την Παναγία. «Ο Κύριος έδωσε ρητή υπόσχεση στον πρόγονό σου, τον βασιλιά Δαυΐδ, ότι από τους απογόνους του κι από κόρη αγνή, θα προέλθει ο Λυτρωτής του κόσμου». Η άλλη γιορτή της 25ης Μαρτίου του ’21 είναι και ημέρα περισυλλογής για τους έλληνες, όταν αποτίναξαν οι ήρωες της επανάστασης τον ζυγό των 400 χρόνων των Τούρκων. Οι υπερήφανοι Έλληνες τόλμησαν και νίκησαν. Σήμερα την αξιοπρέπειά μας υποστέλλουν συνεχώς η Τρόϊκα, η Μέρκελ και άλλοι, και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στο μήνυμα των ηρώων του 1821 και να ανακτήσουμε ξανά την χαμένη υπερηφάνεια και αξιοπρέπειά μας.

Σαν σήμερα θυμάμαι τις εκπομπές στο κρατικό ραδιόφωνο και τον ΑΝΤ 4 με τον φιλόλογο καθηγητή κ. Χρήστο Καλατζή ο οποίος έχει στο αρχείο του τραγούδια της κλεφτουριάς που γράφτηκαν για τους Ανδρούτσο, τον Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα και άλλους ήρωες της επανάστασης αλλά και για την…νίλα του Δράμαλη. Θυμάμαι ακόμη την Αναστασία-Αύρα, η οποία έφυγε από την ζωή τέλη Φεβρουαρίου 2010, όταν εμφανιζόταν στο εξωτερικό με εθνικές ενδυμασίες ηρωίδων της επανάστασης του ’21 (φωτό). Η Αύρα-Αναστασία ξεσήκωνε με τα τραγούδια της, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους που παρακολουθούσαν τις παραστάσεις που οργάνωνε, συνδυάζοντας θέατρο και τραγούδι, πότε στο θέατρο ESCH του Λουξεμβούργου παραμονές 25ης Μαρτίου 1993 με τον τίτλο «Ελλάδα πατρίδα μου» πότε στο θέατρο WILTZ, δίνοντας αφορμή στον κριτικό του «Λούξεμπουργκ Νιούζ» να γράψει «η δόξα και το μεγαλείο της Ελλάδας στο πρόσωπο της Αναστασίας. Όλοι εμείς έχουμε ευεργετηθεί από την Ελλάδα».

Μεγάλη πρέσβειρα η Αναστασία και σήμερα. Θα θλίβονταν-αν ζούσε-με τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να τσαλακώσουν την ιστορία μας, την αξιοπρέπειά μας. Οι Έλληνες όμως είναι υπερήφανος λαός που δοξάστηκε απ’ όλο τον κόσμο για τον πατριωτισμό και πολιτισμό του. Έτσι κανείς δεν θα κάμψει, δεν θα εμπαίξει, δεν θα τσαλακώσει την λαμπρή ιστορία μας. Γιατί μετά το Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση.

Διπλή γιορτή λοιπόν σήμερα και μπορείτε ν’ ακούσετε από το Δημοτικό ραδιόφωνο (104,6) μια επίκαιρη εκπομπή μου, με τον φιλόλογο καθηγητή κ. Χ. Καλαντζή, με κείμενα και σπάνιους δίσκους του, που έχουν για θέμα τους αγώνες των ηρώων της επανάστασης του ’21, καθώς και δημοτικά τραγούδια από την Αναστασία-Αύρα με ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον Αριστείδη Μόσχο. «Μου ξανάρχονται ένα - ένα χρόνια δοξασμένα, να ’τανε το 21 να ’ρθει μια στιγμή. Να περνάω καβαλάρης στο πλατύ τ’ αλώνι, και με τον Κολοκοτρώνη να ’πινα κρασί».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
1
=