ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γκέσκο

αφιέρωμα-στον-κωνσταντίνο-γκέσκο-252818

Εργα του μεγάλου ζωγράφου στο ημερολόγιο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών

Κυκλοφορεί το ημερολόγιο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών για το 2022. Πρόκειται για αφιέρωμα στον κορυφαίο συντοπίτη ζωγράφο Κωνσταντίνο Γκέσκο, ο οποίος σημάδεψε την καλλιτεχνική ζωή του Βόλου ολόκληρο το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Το ημερολόγιο της ΕΘΕ, πάντα καλαίσθητο, φιλοδοξεί να φέρει τους χρήστες σε επαφή με το έργο του κορυφαίου δημιουργού, ώστε να γνωρίζουν καθημερινά την αισθητική απόλαυση που αυτό αποπνέει. Παρουσιάζονται άφθονα χαρακτηριστικά έργα της τεχνοτροπίας του, η οποία, εκτός από το πηγαίο ταλέντο του, καλλιεργήθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στη Σχολή του Μονάχου, όπως και στο Παρίσι. Ο Κωνσταντίνος Γκέσκος βραβεύτηκε σε έκθεση του Παρισιού, ενώ εξέθεσε έργα του σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις αλλά και σε ατομικές ιδιαίτερα στην πόλη του Βόλου. Πάντα η δραστηριότητά του αυτή συνιστούσε γεγονός, αποσπώντας τις άριστες κριτικές και τον θαυμασμό.

Η θεματολογία του εκτενέστατη. Οι τοπιογραφίες του εκτείνονται από τη γενέτειρά του, την Κρανιά του Ασπροποτάμου, περνούν από τα Μετέωρα, διαρρέουν ολόκληρο τον θεσσαλικό κάμπο για να φτάσουν εν τέλει στον Παγασητικό και το Πήλιο. Πολλές οι προσωπογραφίες, όπως πορτρέτα δημάρχων του Βόλου και επιφανών αστών της πόλης. Ξεχωριστό το ταλέντο του στις αγιογραφίες. Πρόκειται για έργα που προέκυψαν μετά από μελέτη επί ένα έτος των έργων των μεγάλων αγιογράφων του Αγίου Ορους, όπως αυτά του Θεοφάνη. Εργα του κοσμούν κεντρικούς ναούς της πόλης, εξ ολοκλήρου τον ναό του Αγίου Ανδρέα στην ΑΓΕΤ, του οποίου έκανε και το αρχιτεκτονικό σχέδιο, το παρεκκλήσι του Αγίου Γερμανού της Ι.Μ. Ξενιάς κ.ά.

Το ημερολόγιο προλογίζει η πρόεδρος της ΕΘΕ Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου και οι χορηγοί Μαρία – Ιφιγένεια Γκέσκου και εκ μέρους του ΟΛΒ ο διευθύνων σύμβουλος Σωκράτης Αναγνώστου.

Το ημερολόγιο πλαισιώνεται από δύο αξιόλογες μελέτες που διαμεσολαβούν ανάμεσα στους χρήστες του ημερολογίου και τα δημιουργήματα του Γκέσκου. Πρόκειται για πονήματα της Χρύσας Δραντάκη διδάκτορος Κοινωνιολογίας της Τέχνης και της Ασπασίας Ντίνα αρχαιολόγου, προϊσταμένης επί τιμή της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτησή του μπορούν να προσέρχονται στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή, σε βιβλιοπωλεία της πόλης και στην ταμία της ΕΘΕ Ασπασία Ντίνα καλώντας στο 2421032932.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου