ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργα Θεόφιλου στη Θεσπρωτία

εργα-θεόφιλου-στη-θεσπρωτία-258460

Εκθεση με εικόνες από το Πήλιο σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και τη Μητρόπολη Δημητριάδος

Ενθουσιώδη σχόλια αποσπά η περιοδική έκθεση «Εργον Θεοφίλου: Εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και φιλοξενείται στην Ηγουμενίτσα. Η έκθεση, που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, τον Δήμο Ηγουμενίτσας, τον Δήμο Φιλιατών και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, λειτουργεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας έως τις 20 Μαρτίου 2022.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που αντλούν τη θεματογραφία τους από την εκκλησιαστική παράδοση και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συστηματικής παρουσίασης θρησκευτικών έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου, ο οποίος είναι γνωστός κυρίως από το κοσμικό του έργο (τοιχογραφίες και φορητοί πίνακες) στο Πήλιο και τη Λέσβο. Οι θρησκευτικές εικόνες που ζωγράφισε ο Θεόφιλος καλύπτουν μια περίοδο από το 1889 έως το 1932, γεγονός που αποδεικνύει τη συνεχή και αδιάκοπη ενασχόληση του Θεόφιλου με την εκκλησιαστική ζωγραφική, παράλληλα με την κοσμική, σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του παραγωγής με την πλειονότητα των φορητών του εικόνων να προορίζονται για ιδιωτικά εικονοστάσια.

Αφορμή για την έκθεση απoτέλεσαν τρεις εικόνες που φιλοτέχνησε ο Θεόφιλος στο Βόλο κατά τα έτη 1910 και 1911, έπειτα από παραγγελία του ηπειρώτη Βασιλείου Τσιλιβίδη, για το τέμπλο του ναού της Αγίας Παρασκευής στον τόπο καταγωγής του, τον Λιά Θεσπρωτίας. Συμπεριλαμβάνονται επιπλέον έντεκα εικόνες από ναούς του Πηλίου και από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού της Μακρινίτσας, αρμοδιότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, καθώς και τρεις ακόμη εικόνες από τη συλλογή του Λαογραφικού Κέντρου Κίτσου Μακρή, το οποίο αποτελεί Παράρτημα της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εικόνες της έκθεσης περιλαμβάνονται στον καλαίσθητο ομότιτλο κατάλογο που τη συνοδεύει, με ικανό αριθμό από αυτές να δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λιά. Ολοι οι προαναφερόμενοι φορείς συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση της έκθεσης με την ευγενική προσφορά ενυπόγραφων εικόνων του Θεόφιλου.

Η έκθεση λειτουργεί όλες τις ημέρες εκτός της Τρίτης, ώρες 08.30-15.30 και εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η Ανάσταση του Χριστού (1911), Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, Μακρινίτσα Πηλίου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου