ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκθεση και έκδοση για τον φωτογράφο Κώστα Ζημέρη στο Μουσείο Πόλης του Βόλου

εκθεση-και-έκδοση-για-τον-φωτογράφο-κώ-268593

Eκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες, που χρονικά καλύπτουν πάνω από τον μισό 20ό αιώνα, πλαισιωμένη με ειδική έκδοση – αφιέρωμα στο έργο του σημαντικού Βολιώτη φωτογράφου Κώστα Ζημέρη, συνθέτει το αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό. Η έκθεση, που ανοίγει απόψε για το κοινό στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου και η αντίστοιχη έκδοση που την πλαισιώνει, φέρουν τη σφραγίδα της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με το Υπουργείο Πολιτισμού να υποστηρίζει το μεγάλο εγχείρημα.

Με αφορμή το άνοιγμα της έκθεσης με τίτλο «Ο φωτογράφος Κώστας Ζημέρης (1886 – 1980), αναδρομή στο έργο του: Η αξία του χθες στο σήμερα» και την έκδοση που αφηγείται μια σπουδαία διαδρομή, οι συντελεστές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν τα εγγόνια του σπουδαίου φωτογράφου Αλέκος Κουτίνας, Θάλεια Μακρή – Σκοτινιώτη και Κώστας Ζημέρης.

Τη συνέντευξη συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσάννα Πώποτα, υπογραμμίζοντας ότι «ο Κώστας Ζημέρης έχει ταυτίσει την ύπαρξή του με τηφωτογραφία», με την έκθεση να «περικλείει στιγμές, πρόσωπα και γεγονότα του περασμένου αιώνα».

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Γιώργος Βλιώρας, ανέφερε ότι «25 χρόνια από την απόκτηση μεγάλου τμήματος του φωτογραφικού αρχείου του Κώστα Ζημέρη από τον Δήμο Βόλου και 15 μετά την ψηφιοποίησή του και την ανάρτησή του στο διαδίκτυο, η παρούσα έκδοση προστίθεται στις προσπάθειές μας για την προβολή και αξιοποίηση του πολύπλευρου έργου του Βολιώτη φωτογράφου».

Αναφερόμενος στην πολυτελή έκδοση που περιέχει 100 φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες είναι ανέκδοτες, τόνισε «συνεισφέρει στη συνολική θεώρηση του έργου του Κώστα Ζημέρη και συνάμα, αποτελεί εργαλείο μελέτης της τοπικής ιστορίας» επεσήμανε ο πρόεδρος.

Στο πολύπλευρο έργο του Κώστα Ζημέρη και την καλλιτεχνική του αξία αναφέρθηκε ο επιμελητής της έκθεσης Ηρακλής Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «καλύπτει μεγάλο θεματικό εύρος», ενώ εξήρε την «αισθητική αρτιότητα και το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα». Οι εποχές του μεσοπολέμου, της κατοχής και της μεταπολεμικής περιόδου αναδεικνύονται μέσα από το έργο του Κώστα Ζημέρη, με τον κ. Παπαϊωάννου να σημειώνει ότι «έχει βρει τη θέση που του αρμόζει στον χώρο της φωτογραφίας, καταγράφοντας ψηφίδες ιστορίας».

Στην πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα του Κώστα Ζημέρη αναφέρθηκε, παράλληλα, ο φωτογράφοςκαι δάσκαλος φωτογραφίας Λέων Μουρτζούκος, τονίζοντας ότι «είναι αξιοθαύμαστο το έργο του. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη της φωτογραφίας, σε μια πόλη μικρή, σε εξαιρετικά καλό βαθμό. Στο έργο του συναντώνται όλες οι θεματικές».

«Ο φωτογράφος Κώστας Ζημέρης (1886 – 1980), αναδρομή στο έργο του: Η αξία του χθες στο σήμερα» παρουσιάζονται στην έκθεση που λειτουργεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά). Περιλαμβάνει φωτογραφίεςκαι εικόνες μιας άλλης εποχής και διαρκεί έως τις 27 Μαρτίου 2022.

Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 κι επιπλέον Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 18.00 – 21.00.Δευτέρα κλειστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου