ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα σε ιστορικά γεγονότα

αφιέρωμα-σε-ιστορικά-γεγονότα-270036

Ολοκληρώθηκε το επετειακό δεκαπενθήμερο του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το επετειακό δεκαπενθήμερο για τα σαράντα χρόνια από την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, που περιλάμβανε δύο αξιόλογες εκδηλώσεις πολιτισμού, οι οποίες οργανώθηκαν με ευθύνη του Συλλόγου, σε συνδιοργάνωση με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου διοργανώθηκε η περιοδική έκθεση με τίτλο «Σοφαδίτες Μαγνησίας: Στάχυα στα κύματα», και παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Πόλης από 21 Νοεμβρίου ώς 5 Δεκεμβρίου. Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας και τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, πολλοί επισκέφτηκαν και πραγματικά απόλαυσαν την έκθεση. Μαζί τους ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος και η πρώην υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Λιούπης.

Το κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, μέσα από φορεσιές, αντικείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τον πολιτισμό του κάμπου που οι Σοφαδίτες κουβαλούν σα μνήμη πια, τον χρόνο και τους λόγους της μετανάστευσής τους στη Μαγνησία, αλλά και τη 40χρονη πορεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, από την ίδρυσή του ως σήμερα. Παρά το γεγονός ότι κάποια σχολεία ακύρωσαν την επίσκεψή τους λόγω πολλών κρουσμάτων από την πανδημία, ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι δήλωσαν οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί (Δ. Γάτος και Ο. Γεωργοπούλου) της ΣΤ΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης και συμμετέχοντας στον εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας παρουσίασε στις 24 Νοεμβρίου στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» εκδήλωση λόγου με τίτλο «Η επανάσταση του 1878 και η ένταξη της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος», που συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π. Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και με τη στήριξη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Ν. Μαγνησίας καθώς και του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, ο πρόεδρος της ΕΠΟΛ Μαγνησίας Γιώργος Κίτσιος, εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, καθώς και άλλων συλλόγων και φορέων της περιοχής. Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Βόλου Γεωργία Μποντού, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών Κ. Κουσαής.

Εισηγητές ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ. Β. Αναγνωστόπουλος (και αντ’ αυτού ο γραμματέας Πασχάλης Δήμου), η δρ. Ιστορίας και προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αν. Πρασσά και η ιστορική ερευνήτρια Μ. Σπανού παρουσίασαν το ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης του 1878, εστιάζοντας κυρίως στα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ταραγμένη εποχή στις περιοχές του Πηλίου (μάχη της Μακρινίτσας) και της Καρδίτσας (μάχη της Ματαράγκας Σοφάδων). Οι ηθοποιοί Β. Μητσάκης και η Αμ. Γκιζά ζωντάνεψαν με τον λόγο τους σκηνές της εποχής με αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων των Ζ. Σκάρου, Δ. Σουλτάτη και Χ. Σεμέργελη, ενώ η φωνή της Σοφαδίτισσας Τ. Παπάρα-Κοσκινιώτη απέδωσε τοπικό μοιρολόι για τον ήρωα λοχία Λάιο, που σκοτώθηκε στη μάχη Ματαράγκας Σοφάδων. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου, Ε. Παπαλοπούλου-Τσέργα.

Η εκδήλωση έχει αναρτηθεί στο YouTube στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=Xik8cfoflsY για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν.

Από τις επετειακές εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν οι Σοφαδίτες της Μαγνησίας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου