ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορική επετειακή έκθεση

ιστορική-επετειακή-έκθεση-270068

Συλλεκτικά πιάτα παρουσιάζονται στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου

Ολοκληρώνεται η επετειακή έκθεση «Η ιστορία στο πιάτο – ενθύμιο φιλοπατρίας» που διοργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής, παρά τη δυσμενή αντικειμενικά συγκυρία- τόσο από το κοινό όσο και από ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Λέσχης Βόλου (Εξωραϊστική) στον χώρο της οποίας φιλοξενείται και υποστηρίζεται από την ΕΚΠΟΛ-Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου Α.Ε. και τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, επίτιμο μέλος του Λ.Ε.Β., Γιώργο Γκέκο. Επιμελήτρια Ίρις Κρητικού.

Πυρήνας της, η πληρέστερη και σπανιότερη συλλογή πιάτων της γνωστής ερευνήτριας και παλιάς δημοσιογράφου Λόλας Νταϊφά. Πρόκειται για πιάτα μοναδικά που κατασκευάστηκαν κυρίως στη Σύρο, στον Πειραιά και στην Αθήνα, από το 1863 μέχρι και το 1973. Στην εικονογράφησή τους παρουσιάζονται γεγονότα που «σφράγισαν» την ιστορία της Ελλάδας. Στο τμήμα της συλλογής που παρουσιάζεται στην έκθεση συναντώνται προσωπικότητες με ρόλο πρωταγωνιστικό στην Επανάσταση του 1821. Τα συγκινησιακά αυτά έργα αποτέλεσαν για παραπάνω από εκατό χρόνια τον οικιακό εξοπλισμό της νεότερης ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης με τις κοινωνικό-ιστορικές απεικονιστικές θεματικές και τις εικονογραφικές λεπτομέρειές τους.

Ηταν τα «πιάτα της χαράς» όπως τα χαρακτήρισε, στο πλαίσιο της προχθεσινής επίσκεψής της στην έκθεση, η Λόλα Νταϊφά, γιατί όταν δημιουργήθηκαν η υπόθεση της Αγώνα του 1821 είχε επιτευχθεί. Πρόκειται για αντικείμενα ιστορικά που εξακολουθούν να διαπαιδαγωγούν και να εμπνέουν. Και στην παρούσα περίπτωση- ενέπνευσαν νεότερους και διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς, που εργάζονται με διαφορετικά υλικά και σύγχρονα μέσα έκφρασης, να φιλοτεχνήσουν επί τούτου, καινούργια πρωτότυπα έργα αντίστοιχης θεματικής, αναπτύσσοντας ένα γόνιμο διάλογο μαζί τους. Πιο συγκεκριμένα, 37 εικαστικοί προχώρησαν μετά από ιστορική και καλλιτεχνική έρευνα, βασισμένη στα εικονολογικά πρότυπα της συλλογής Νταϊφά, στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού ερευνητικού και αναπαραστατικού πεδίου με ιστορικές, εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες απεικονιστικές επισημάνσεις. Έτσι, δημιουργήθηκαν 82 τρισδιάστατα έργα, κύκλιου ή άλλου σχήματος ελαφριάς κατά κύριο λόγο ύλης (κέντημα, πηλός, χαρτί, νωπογραφία κ. ά.), που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κοινό που επισκέπτεται την έκθεση.

Για το μοναδικό επετειακό τρισδιάστατο εκθεσιακό αφήγημα που παρουσιάζεται στην Εξωραϊστική, η κ. Νταϊφά εντυπωσιασμένη από το αισθητικό αποτέλεσμα υπογράμμισε στο τετράδιο των επισκεπτών: «Είδα ότι όλοι όσοι επισκέφθηκαν την έκθεσή σας έγραψαν τα καλύτερα. Εγώ πραγματικά δεν γράφω με στιλό, αλλά με την καρδιά που γέμισε συναισθήματα. Συγκίνηση, θαυμασμό και κρυφό καμάρι για το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Τι σπουδαίες κυρίες, πόσο ενθουσιάστηκα, πόσο όμορφα σ’ αυτόν τον κόσμο που στάζει ταλέντο, αγάπη για την τέχνη αλλά και γι “αυτόν τον τόπο τον μικρό τον μέγα”. Χίλια μπράβο! Μετά όταν θα έρθουν σπίτι τα πιάτα της συλλογής θα θυμόμαστε και θα κουβεντιάζουμε πόσο ωραία πέρασαν στην πρώτη τους έξοδο στον Βόλο. Λόλα Νταϊφά, 5.12.2021».

Τα ιστορικά πιάτα της συλλογής Νταϊφά πλαισιώνουν με έργα τους οι εικαστικοί: Νεκτάριος Αποσπόρης, Ευριδίκη Αρκουδογιάννη, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Κική Βουλγαρέλη, Βασίλης Βούλγαρης, Μάριος Βουτσινάς, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Αστέρης Γκέκας, Κατερίνα Γραφανάκη, Κρίστη Γρηγορίου, Μαρία Διακοδημητρίου, Δέσποινα Καλλιγά, Ελπινίκη Καμόσου, Κατερίνα Κασσαβέτη, Μάρω Κορνηλάκη, Τάσος Λιακόπουλος, Μηνάς Μαυρικάκης, Δημήτρης Μοράρος, Μάνος Μπατζόλης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Απόστολος Παπαγεωργίου, Κλειώ Παπαϊωάννου, Ράνια Παπακωνσταντίνου, Μαρία Παπανικολάου, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Κατερίνα Σαμαρά, Ιφιγένεια Σδούκου, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος Τριανταφύλλου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Bιργινία Φιλιππούση, Μαρία Χαλκιά, Μαρία Χάνιου.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση διαρκεί έως αύριο Σάββατο 11 Δεκεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: Παρασκευή:17.30 -21.00. Σάββατο: 10.30 -13.00. Ε-mail: [email protected]. Στην έκθεση τηρούνται αυστηρά όλα τα νομοθετημένα μέτρα προστασίας για τον covid 19 και η είσοδος επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου