Μικροναυπηγική στο Τελλόγλειο

Τελευταία ενημέρωση: 2021-12-08, 01:24:50
Καράβιαθρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821
Μικροναυπηγική στο Τελλόγλειο

Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση του Βολιώτη Αντώνη Τζούμα στη Θεσσαλονίκη 

«Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821» τιτλοφορείται η έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων του Αντώνη Τζούμα, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 18.00 στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Μετά τον Βόλο, η έκθεση μεταφέρθηκε στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την επιτυχημένη παρέμβαση της Μαίρης Μιχαηλίδου, επίτιμης γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Πολιτισμού και πρώην αντιπροέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτός».

Η δράση αποτελεί την πρώτη εκτός Θεσσαλίας εκδήλωση της «Μαγνήτων Κιβωτός», ενώ προγραμματίζονται πλέον και άλλες.

Ετσι το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει την έκθεση «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821».

Πρόκειται για έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων, τα οποία κατασκεύασε με μεράκι, αριστοτεχνική μαεστρία και πιστή ακρίβεια ο Βολιώτης μοντελιστής Αντώνης Τζούμας από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα κι άλλα υλικά.

Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, αποσκοπεί να αναδείξει τον ρόλο της ελληνικής ναυτικής παράδοσης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία μέσα από ομοιώματα ιστορικών σκαφών, που πρωτοστάτησαν στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου (Αγγλική, Γαλλική και Ρωσική Ναυαρχίδα) ή στην άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα (Αγγλική φρεγάτα Warspite). Ξεχωρίζει το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο, η Καρτερία, που με κυβερνήτη τον Βρετανό φιλέλληνα Frank Abney Hastings, πήρε μέρος σε πολλές ναυτικές επιχειρήσεις. Επίσης, παρουσιάζονται διάφοροι τύποι πλοίων της περιόδου όπως γαλεάσσα, σακολέβα και σεμπέκο. Τα ομοιώματα των πλοίων γίνονται αφετηρία της ιστορικής αφήγησης, γύρω από τις σπουδαίες συγκρούσεις στη θάλασσα και τους πρωταγωνιστές τους.

Ο Αντώνης Τζούμας γεννήθηκε στον Βόλο το 1944. Αρχισε να κατασκευάζει ομοιώματα καραβιών το 1971. Την ίδια χρονιά απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό της Ένωσης Μοντελιστών Ελλάδος για τη δημιουργία του θωρηκτού Αβέρωφ και το 2η θέση για την Ελληνική σακολέβα Κλέφτης Κέως.

Η αγάπη του για τη θάλασσα και την ναυτική παράδοση, Ελληνική και ξένη, έγινε αιτία να ασχοληθεί συστηματικά με τη μελέτη της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής παραδοσιακής ναυπηγικής, επισκεπτόμενος ναυτικά μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βιβλιοθήκες και ναυπηγικά κέντρα. Εκμεταλλευόμενος, παράλληλα, την έμφυτη ικανότητά του στη χειροτεχνία κατασκεύασε ομοιώματα ιστορικών ξύλινων σκαφών, υπό κλίμακα, όπως οι καραβομαραγκοί ανά τους αιώνες, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά με τα πρωτότυπα.

Στα σαράντα χρόνια της ενασχόλησής του με τη μικροναυπηγική, ο Αντώνης Τζούμας έχει κατασκευάσει περισσότερα από εκατό διαφορετικά ομοιώματα, που αντικατοπτρίζουν την ιστορική πορεία και εξέλιξη της ναυπηγικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.Διάρκεια έκθεσης έως την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310-247111:

Τρίτη 9.00-14.00,

Τετάρτη 9.00-14.00 και 17.00-21.00,

Πέμπτη 9.00-14.00,

Παρασκευή 9.00-14.00,

Σαββατοκύριακο 10.00-18.00,

Δευτέρα κλειστά.

Οι επισκέπτες του Μουσείου πρέπει να επιδεικνύουν στην υποδοχή του Ιδρύματος πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν, μαζί με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω.

Οι ανήλικοι επισκέπτες από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
7
=