ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παναγία Βηματάρισσα

παναγία-βηματάρισσα-279681

Ρινίσματα λατρείας στον Πολιούχο και Προστάτη μας Αγιο Νικόλαο – Τα ευλαβικά προσκυνήματα του Ιερού Ναού, αφιέρωμα στη γιορτή του

Προσκυνηματικά και λειτουργικά αποθέματα αποτελούν εικόνες αγίων, που αποπνέουν αύρα και χρώμα ευλάβειας και λατρείας στον κάθε Ιερό Ναό, χαρίζουν στιγμές λατρείας και προσευχής. Είναι οι χώροι,που μέσω της προσκύνησης έρχεται το αόρατο πνεύμα του Πανάγαθου Δημιουργού να μας σκεπάζει και να μας ευλογεί. Ομως κάθε προσκύνημα συνοδεύεται από μια ιστορική διαδρομή.

Στο φετινό μας αφιέρωμα, στο βολιώτικο πανηγύρι, του Πολιούχου και Προστάτη μας Αγίου Νικολάου, ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς της μνήμης και στρέφουμε τα φώτα της λατρευτικής μας σκέψης, να φωτίσουν ιστορικές πτυχές του προσκυνήματος της Παναγίας Βηματάρισσας. Από το 2019 ο ενοριακός μας Ναός του Αγίου Νικολάου έχει την ξεχωριστή ευλογία να διαθέτει ένα ακόμη λατρευτικό δώρημα, αυτό της Παναγίας Βηματάρισσας. Πτυχές από την ευλογημένη ιστορική της διαδρομή παραθέτουμε,για να μοιραστούμε με τους ενορίτες μας τη χάρη της και να γνωρίσουμε τη διαδρομή της.

Στο περιβόλι της Παναγιάς, στο Αγιο Ορος, σύμφωνα με τον ιερό κώδικα, γυναίκα δεν πατά, παρά μόνο η Αγνή Μαριάμ, η μητέρα του Χριστού και Θεού μας, η μητέρα όλων μας. Υποδέχεται, ως οικοδέσποινα, στο δικό της περιβόλι, το Αγιο Ορος, και ιδιαίτερα στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, που κατέχει εξέχουσα θέση, τους χιλιάδες επισκέπτες και απλόχερα παρέχει χάρη και ευλογία. Τα βήματα της ευλογημένης ιστορικής διαδρομής της χάνονται στο παρελθόν από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η εικόνα της, σύμφωνα με την παράδοση, ανευρέθηκε από τον Αρκάδιο, γιο του Μεγάλου Θεοδοσίου, αυτοκράτορα του Βυζαντίου, ο οποίος ύστερα από ναυάγιο κατέληξε στην περιοχή της μετέπειτα μονής Βατοπεδίου και στον τόπο αυτό βρήκε την εικόνα της. Για ένα άλλο θαυμαστό γεγονός του 10ου αιώνος μ.Χ. που σχετίζεται με την Παναγία Βηματάρισσα, κάνει λόγο πάλι η παράδοση. Τότε όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές μαστίζονταν από επιδρομές Αράβων που λεηλατούσαν τα πάντα. Ετσι σε μια επιδρομή μόλις ο βηματάρης της Μονής ονόματι Σάββας, αντιλήφθηκε την είσοδο των Αράβων στη Μονή, έτρεξε προς το Ιερό Βήμα και ως υπεύθυνος για τα ιερά κειμήλια, παίρνει στα χέρια την Ιερά Εικόνα της Παναγίας, τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και μια λαμπάδα, που ήταν αναμμένη μπροστά στην εικόνα της και τα έριξε στο πηγάδι για να διασωθούν από την μανία των Αράβων. Μετά το γεγονός αυτό η εικόνα της Παναγίας στη Μονή πήρε το όνομα: «Βηματάρισσα».

Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και πολλοί μοναχοί με τον βηματάρη Σάββα πιάστηκαν αιχμάλωτοι και οδηγήθηκαν στην Κρήτη. Πέρασαν περίπου 70 χρόνια που ο Σάββας έφερε μέσα του το μυστικό της κρυμμένης εικόνας, ώσπου ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθερώνει την Κρήτη και ελευθερώθηκε και ο Σάββας. Υπέργηρος πλέον ταξιδεύει και επιστρέφει στη μονή της μετανοίας του. Ερεύνησε τον τόπο και διαπίστωσε πως η εικόνα της Παναγιάς ήταν μέσα στο πηγάδι, που ο ίδιος την έριξε. Αναζητά τον τότε ηγούμενο της Μονής Νικόλαο και του υποδεικνύει να ανοίξουν το πηγάδι. Και, ω του θαύματος, βλέπουν τον Σταυρό,την εικόνα της Παναγίας Βηματάρισσας όρθια πάνω στο νερό και την λαμπάδα μετά από 70 χρόνια να καίει άσβεστη και απείραχτη μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Αφού έβγαλαν από το πηγάδι τα κειμήλια αυτά,τοποθέτησαν σε θρόνο στο Ιερό Βήμα, πίσω από την Αγία Τράπεζα, την εικόνα της Παναγίας και μπροστά της τη λαμπάδα που από τότε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι μοναχοί την κρατούν άσβεστη, μέχρι και σήμερα. Οσοι προσκυνητές επιθυμούν να την προσκυνήσουν το ζητούν από τον Βηματάρη που βρίσκεται πάντα κοντά της. Για την απόδοση τιμής και λατρείας κάθε Δευτέρα ψάλλεται στη Μονή ο Παρακλητικός Κανών στην υπερένδοξη Θεοτόκο και κάθε Τρίτη πρωί τελείται Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Μονής. Την Τρίτη της Διακαινησίμου, είναι η ετήσια γιορτή της Παναγίας Βηματάρισσας. Γίνεται μεγάλη λιτανεία της εικόνας της γύρω από τη Μονή, με πλήθος κληρικών, μοναχών και λαϊκών προσκυνητών.

Στην πόλη μας και ειδικά στον Μητροπολιτικό μας Ναό, που εδώ και τρία χρόνια η Παναγία Βηματάρισσα αποτελεί ευλογημένο προσκύνημα, οι εκκλησιαστικοί παράγοντες φρόντισαν να της δώσουν εξέχουσα θέση στον χώρο του Ναού. Συγκεκριμένα στο Δεξιό μέρος, στην προέκταση του Ιερού Βήματος προβάλλει η εικόνα της, φωταγωγημένη με τα καντηλάκια της να εκπέμπουν φως και ευλογία. Το προσκύνημα είναι γνωστό στο εκκλησίασμα και προσέρχονται να την προσκυνήσουν και να πάρουν την ευλογία της. Για να τιμήσουν τη μνήμη της έχουν καθιερωθεί οι παρακάτω λειτουργικές συνέργειες:

1. Ο ετήσιος εορτασμός της καθιερώθηκε και τελείται το διήμερο της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, ημερομηνία που η ενορία μας υποδέχθηκε, πριν 3 χρόνια, με λαμπρές τελετουργίες την εικόνα της με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο.

2. Κάθε Τρίτη απόγευμα, μετά τον Εσπερινό τελείται ιερά παράκληση και ακολουθεί ομιλία και διάλογος μεταξύ των πιστών.

Ας ευχαριστήσουμε τον Πανάγαθο Θεό, που μας αξίωσε να έχουμε στην ενορία μας αυτό το προσκύνημα. Ευχαριστούμε και τον αξιοσέβαστο Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο και τους εκκλησιαστικούς παράγοντες του Ναού, για τις ενέργειες και προσπάθειες που κατέβαλαν στην απόκτηση του ευλογημένου και ιερού αυτού προσκυνηματικού δωρήματος. Χρόνια Πολλά.

Του Τάκη Παντελόπουλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου