ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγνωστες πτυχές της Επανάστασης

αγνωστες-πτυχές-της-επανάστασης-292295

Σεμινάριο με θέμα τους αγωνιστές του 1821 από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας

Με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» υλοποιήθηκαν η ιδέα και προσφορά του Γιώργου Γκέκου – Μαύρου και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου έγινε η επίσημη ανάρτηση του πορτρέτου με τη μορφή του Μακρινιτσιώτη ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου στην είσοδο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μακρινίτσα.

Από την ημέρα εκείνη και μέσω του ενημερωτικού υλικού που συμπληρώνει την ενέργεια, έχουν τη δυνατότητα οι συμπατριώτες του, στη συνέχεια η μαθητιώσα νεολαία και όλοι οι πολίτες που επισκέπτονται το Περιβαλλοντικό στη Μακρινίτσα να γνωρίσουν τη δράση και την προσφορά του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου.

Η δράση ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, με το σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Αγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821: Αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 18:00 έως 20:30.

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το 14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Β΄ κύκλος».

Πρωτότυπη ιδέα

Η ιδέα για τη διοργάνωση σεμιναρίου γεννήθηκε από το βιβλίο του εμπνευστή Γιώργου Γκέκου, «Η Επιστροφή. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823», το οποίο προέκυψε μετά την έρευνα που έκανε τα τελευταία χρόνια σε αρχεία Γερμανίας και Ελβετίας για την προσφορά των φιλελλήνων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Ηρθαν στο φως άγνωστα ντοκουμέντα που ανέφεραν αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη να επιστρέφουν στην Ελλάδα πεζή μέσω Ρωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Ελβετίας και Γαλλίας, και με καράβια από τη Μασσαλία για το Αιγαίο. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το πείσμα τους για συνέχιση του αγώνα, οι τεράστιες απώλειες στην πορεία, η θερμή φιλική υποδοχή και μεγάλη υποστήριξη που είχαν από Γερμανούς και Ελβετούς πολίτες και οι πολλές μαρτυρίες αγωνιστών που ήταν άγνωστες στην Ελλάδα και κατέγραψαν οι Ελβετοί και δημοσίευσαν ήδη από το 1823.

Το σεμινάριο που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021, απευθύνεται όχι μόνον στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου (σύγχρονα από απόσταση) και από το περιβάλλον της πλατφόρμας WebEx, επίσημη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Σε όσους θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο, θα χορηγηθεί ψηφιακά βεβαίωση συμμετοχής.

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1iD9kPez5uWYmecKCitUdWeGsiZQPElXw7fm7qyv-emI/edit?usp=sharing.

O σύνδεσμος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι ο εξής:

https://minedu-secondary.webex.com/minedu-secondary/j.php?MTID=mbc259e7b3b7fe0f8dd34e43b782e9997.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του σεμιναρίου, «Αγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821: Αγωνιστές του Αλ. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα», θα τοποθετηθούν:

Ο Νικόλαος Τσούκας, πρώην κοινοτάρχης Μακρινίτσας 1990 – 2002, γενικός γραμματέας του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με θέμα «Αναφορά στον τιμώμενο Μακρινιτσιώτη αγωνιστή Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου και στον εμπνευστή της δράσης, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ελβετίας, Γεώργιο Γκέκο – Μαύρο»

Ο Πασχάλης Δήμου, εκπαιδευτικός, διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, θα αναπτύξει το θέμα «Εκπαιδευτικό σενάριο βασισμένο στο βιβλίο: «Η επιστροφή» του Γεώργιου Ι. Γκέκου»» και τέλος ο εμπνευστής όλης της δράσης, Γεώργιος Γκέκος – Μαύρος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ελβετίας, θα εισηγηθεί το θέμα «Αγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821: Αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα».

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις στα θέματα που θα αναπτυχθούν.

Ο Γεώργιος Γκέκος

Βολιώτης με ρίζες από το Πήλιο ο Γεώργιος Γκέκος,σπούδασε στη Λοζάνη και τη Ζυρίχη, όπου έλαβε από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της πόλης το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού. Στο διδακτορικό του ασχολήθηκε (1969, Βραβείο του Πολυτεχνείου Ζυρίχης)με κβαντικές ιδιότητες των ακτίνων λέιζερ. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας στην Ελλάδα αφοσιώθηκε σε ερευνητικά προγράμματα για θέματα εφαρμοσμένης φυσικής των λέιζερ.

Ιδρυσε την πρώτη ερευνητική ομάδα τεχνολογίας ημιαγωγών λέιζερ του Πολυτεχνείου Ζυρίχης. Υφηγητής από το 1973 και τιτλούχος καθηγητής από το 1984 δίδαξε στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης και σε ξένα πανεπιστήμια οπτική-ηλεκτρονική και εφαρμογές της. Εργάστηκε σε διεθνή προγράμματα έρευνας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων οπτικο-ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στις τηλεπικοινωνίες μεγάλου εύρους φάσματος. Σχεδίασε και εγκατέστησε στην Ελβετία σε συνεργασία με την βιομηχανία την πρώτη ευρωπαϊκή ζεύξη με οπτικές ίνες για την μεταφορά προγραμμάτων τηλεοράσεως (1979). Από το 1985 ως το 1995 επικεντρώθηκε και σε προγράμματα διδασκαλίας και έρευνας σε χώρες υπό ανάπτυξη σε Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική.

Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2005 επικεντρώθηκε σε ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα των φωτονικών κυκλωμάτων. Προσκαλείται συχνά στην Ελλάδα για συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 150 επιστημονικά άρθρα αξιολογημένα από κριτές για τα οποία έγιναν πάνω από 3100 αναφορές. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Ζυρίχης (ΕΤΗ), επιστημονικός σύμβουλος, μέλος και επίτιμο μέλος διαφόρων οργανισμών.

Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν ιστορικά θέματα, το δυναμικό της ελληνικής διασποράς, ο ελβετικός φιλελληνισμός και οι Ελληνο-ελβετικές σχέσεις στον ρου των αιώνων. Ερευνά τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Ελβετία και πτυχές του ελβετικού φιλελληνισμού που είχαν σημαντική επίδραση στην ελληνική ιστορία. Είναι παντρεμένος με την ψυχολόγο Μάριον-Σάντρα. Εχει δύο παιδιά και ζει στην Ελβετία, στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Μακρινιτσιώτης ήρωας του 1821 ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου