ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Στάχυα στα κύματα»

στάχυα-στα-κύματα-292384

Περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης αναδεικνύει τις καταβολές των Σοφαδιτών της Μαγνησίας

Αφιερωμένη στην πληθυσμιακή ομάδα των Σοφαδιτών Βόλου είναι η περιοδική έκθεση «Σοφαδίτες Μαγνησίας: Στάχυα στα κύματα», που λειτουργεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17, Παλιά.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, μέλη του οποίου με μεράκι και προσωπική εργασία, παρά τις δυσκολίες στη διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζουν την πολυετή ερευνητική προσπάθεια του Συλλόγου σχετικά με την εγκατάσταση των Σοφαδιτών στην πόλη του Βόλου, ήδη από τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Εκτός από τα αυθεντικά αντικείμενα που συνθέτουν μια πιστή αναπαράσταση του καραγκούνικου πολιτισμού (φορεσιές, είδη καθημερινής χρήσης, υφαντά και κεντημένα χρηστικά αντικείμενα), η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με αρχειακή αξία από το Μουσείο Σιδηροδρόμου του Βόλου, από Σοφαδίτες σιδηροδρομικούς και από παλιές σοφαδίτικες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στον Βόλο ήδη από το 1937. Με την έκθεση το κοινό της πόλης θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσει τη σαραντάχρονη πορεία του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας και την ερευνητική του προσπάθειαμε φωτογραφίες, που μαρτυρούν την πολυποίκιλη δράση του και τις εκδόσεις των θεματικών ημερολογίων – βιβλίων.

Διάρκεια έκθεσης έως 5 Δεκεμβρίου με ωράριο λειτουργίας Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 και Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 18.00 – 21.00.

Ξεναγήσεις ομαδικής επίσκεψης 5 -10 ατόμων κατόπιν επικοινωνίας με το Μουσείο της Πόλης στο τηλέφωνο 2421029878 ή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας στο τηλέφωνο 2421048988.

Στο Μουσείο Πόλης εφαρμόζονται όλα τα νομοθετημένα μέτρα προστασίας από τον covid 19 και η είσοδος επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου