Η ιστορία στο… πιάτο

Τελευταία ενημέρωση: 2021-11-21, 14:20:53
Η ιστορία στο… πιάτο

Εκθεση με θέμα «Η ιστορία στο πιάτο - Ενθύμιο φιλοπατρίας» ανοίγει σήμερα Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποστηρίζεται χορηγικά από την ΕΚΠΟΛ-Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου Α.Ε. και τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, επίτιμο μέλος του Λ.Ε.Β., Γιώργο Γκέκο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση και πυρήνα τη σημαντική ιδιωτική συλλογή ιστορικών πιάτων της Λόλας Νταϊφά, γεννήθηκε και εξελίχθηκε η ιδέα μιας πρωτότυπης μελέτης και εικαστικής συνομιλίας σε επετειακή διοργάνωση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τη συνεργασία της Λέσχης Βόλου (Εξωραϊστική) στον χώρο της οποίας θα φιλοξενηθεί.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η επιμελήτρια Ιρις Κρητικού προσκάλεσε νεότερους και διακεκριμένους Ελληνες εικαστικούς που εργάζονται με διαφορετικά υλικά και σύγχρονα μέσα έκφρασης, να προχωρήσουν μετά από ιστορική και καλλιτεχνική έρευνα, βασισμένη στα ιστορικά αντικείμενα και τα εικονολογικά πρότυπα της συλλογής, στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού ερευνητικού και αναπαραστατικού πεδίου με ιστορικές, εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες απεικονιστικές και τυπολογικές επισημάνσεις.

Πολλοίεικαστικοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και φιλοτέχνησαν νέα πρωτότυπα τρισδιάστατα έργα, κύκλιου ή άλλου σχήματος ελαφριάς, κατά κύριο λόγο, ύλης. Η κοινή έκθεση του ιστορικού και σύγχρονου υλικού- που βασίζεται αφενός, σε μέρος από τη συλλογή ιστορικών πιάτων της Λ. Νταϊφά, επιλεγμένα από ένα μεγαλύτερο συλλεκτικό σχήμα που περιλαμβάνει και άλλες απεικονίσεις επάνω σε πιάτα πορσελάνης και αφετέρου, σε νέα έργα δημιουργημένα από διαφορετικά υλικά- παρουσιάζεται μουσειολογικά ως μια συνολική εγκατάσταση στον χώρο. Οι ιστορικές φιγούρες που απεικονίζονται στα πιάτα της συλλογής και τα αξιομνημόνευτα ιστορικά συμβάντα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τρέπονται στις σημαίνουσες πηγές και τις εικονοποιητικές αφορμές για τα σύγχρονα έργα της έκθεσης που επί τούτου δημιουργήθηκαν, αναπτύσσοντας ένα νέο εικαστικό σύμπαν και τρισδιάστατο οπτικό αφήγημα.

Συλλέκτρια αριστουργημάτων

Τα ιστορικά πιάτα της παθιασμένης συλλέκτριας και γνωστής από την πλούσια δραστηριότητά της στους χώρους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Λόλας Νταϊφά, αποτυπώνονται στο λεύκωμα των εκδόσεων «Μίλητος» με τον εύγλωττο τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα (1863-1973)». Η συλλογή συνδέεται με μυθολογικά πρόσωπα, ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας, ενώ, σύμφωνα με την επιστημονική επιμελήτρια του τόμου, Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, πρόκειται για τη σπανιότερη σε εύρος -σε επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού αρχείου.Οι μυθολογικές και ιστορικές φιγούρες που απεικονίζονται στα πιάτα, η Θεά Αθηνά ή ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Ρήγας Φεραίος, ο Λόρδος Βύρων, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα αλλά και ήρωες λιγότερο γνωστοί στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως αντίστοιχα και τα διάφορα ιστορικά συμβάντα ή επετειακά επιλεγόμενα θέματα (Πυρπόληση Μονής Αρκαδίου, Ενωση της Ελλάδας με την Ήπειρο και τη Θεσσαλία κ.ά.), εμφυσούσαν στους πολίτες την έννοια της κοινής καταβολής και του συμπαγούς ιστορικά κράτους.

Μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους και από το 1863 περίπου και εξής, μέσω των πιάτων αυτών «του ενθουσιασμού», επιχειρήθηκε η μετάδοση της γνώσης της ιστορίας του έθνους στους απλούς και, συχνά, μη εγγράμματους πολίτες. Σε αντίθεση με τα πολύτιμα προγενέστερα χρονολογικά και εξαιρετικά δημοφιλή τότε φιλελληνικά πιάτα που βασισμένα σε ευρωπαϊκά έργα χαρακτικής με θέματα από τη δράση των ελλήνων ηρώων κατασκευάζονταν ως τα μέσα του 19ου αιώνα στην Ευρώπη -τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία- στοχεύοντας στην οικονομική ενίσχυση του Αγώνα, τα πιάτα της συλλογής Νταϊφά είναι κατασκευασμένα στον Πειραιά και τη Σύρο, την Πάτρα και την Αθήνα, καλύπτοντας με θαυμαστή αφηγηματική οικονομία μια ιστορική περίοδο 100 ετών.

Παρ’ ότι εξαιρετικής τέχνης και τεχνικής, με άρτια χρώματα, σχέδιο και περίτεχνο περιχείλωμα, τα πιάτα προορίζονταν για καθημερινή χρήση, διατηρώντας παρά το φθαρτό της ύλης τους «την ιερότητα και την αμεσότητα μιας εκκλησιαστικής εικόνας ή μιας εφήμερης φιγούρας θεάτρου σκιών με ιστορικό εθνικό περιεχόμενο».

Επιλεγμένος χώρος

Οι παραπάνω συντεταγμένες, αποτελούν τη σημαίνουσα αφετηρία έμπνευσης και υλοποίησης, το επιθυμητό εν τη γενέσει αφήγημα για τους συμμετέχοντες σύγχρονους εικαστικούς.«Φάε τη σούπα σου και θα δεις τον Κολοκοτρώνη…»: ας κρατήσουμε, ως επίλογο της σύντομης αυτής παρουσίασης, ένα διασωζόμενο από την κυρία Νταϊφά προφορικό κέλευσμα, που συνοψίζει συμβολικά πολλά από τα παραπάνω αναγραφόμενα. Με αφετηρία τη θεματική, τον τρόπο σχεδίασης αλλά και την πρώτη ύλη των ιστορικών πιάτων, σύγχρονοι εικαστικοί που εργάζονται με πρωτότυπα μέσα και πολυσχιδή υλικά καλούνται να συνομιλήσουν με τα πολύτιμα αυτά και μοναδικά ιστορικά τεκμήρια ταυτότητας.

Η παρούσα έκθεση που σχεδιάστηκε μέσα σε συνθήκες πανδημίας και ύφεσης, με το βλέμμα στραμμένο σε μικρά καθημερινά αντικείμενα οικιακής χρήσης που αφηγούνται συγκινητικές ιστορίες, προτρέποντας ταυτόχρονα τους σύγχρονους δημιουργούς σε οικεία παρατήρηση και μικροδημιουργία, αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να επανεκτιμήσουμε τα ήσσονα, να είμαστε επινοητικοί, να διδάσκουμε τους θεατές αλλά και να διδασκόμαστε οι ίδιοι από προσβάσιμα σύμβολα.

Ο επιλεγμένος χώρος διεξαγωγής της έκθεσης είναι η ιστορική αίθουσα εκδηλώσεων της Εξωραϊστικής Λέσχης του Βόλου που βρίσκεται στο πιο εμβληματικό κτίριο της περιόδου του νεοκλασικισμού του παλιού Βόλου. Κτισμένητο 1894 από τον επιφανή αρχιτέκτονα της εποχής Νικόλαο Κ. Δημάδη, αποτέλεσε σ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα το επίκεντρο της καλλιτεχνικής και πνευματικής κίνησης της πόλης. Σήμερα εξακολουθεί να στεγάζει πολυποίκιλες πολιτιστικές δράσεις.

Γνωστοί εικαστικοί

Τα ιστορικά πιάτα της συλλογής Νταϊφά πλαισιώνουν με έργα τους οι εικαστικοί: Νεκτάριος Αποσπόρης, Ευριδίκη Αρκουδογιάννη, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Κική Βουλγαρέλη, Βασίλης Βούλγαρης, Μάριος Βουτσινάς, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Αστέρης Γκέκας, Κατερίνα Γραφανάκη,Κρίστη Γρηγορίου, Μαρία Διακοδημητρίου, Δέσποινα Καλλιγά, Ελπινίκη Καμόσου, Κατερίνα Κασσαβέτη, Μάρω Κορνηλάκη, Τάσος Λιακόπουλος, Μηνάς Μαυρικάκης, Δημήτρης Μοράρος, Μάνος Μπατζόλης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Απόστολος Παπαγεωργίου, Κλειώ Παπαϊωάννου, Μαρία Παπανικολάου, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Κατερίνα Σαμαρά, Ιφιγένεια Σδούκου, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος Τριανταφύλλου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Bιργινία Φιλιππούση, Μαρία Χαλκιά, Μαρία Χάνιου.

Η έκθεση «Η ιστορία στο πιάτο – ενθύμιο φιλοπατρίας», στοχεύει στη σύνδεση σύγχρονων καλλιτεχνών και κοινού με την ελληνική λαϊκή παράδοση και την ανάδειξη και προβολή ηρώων του 1821, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Εκτός από την παράλληλη επιδίωξη της όσμωσης του κοινού με τους πρωταγωνιστές του 21, στοχεύεται ακόμη η γνωριμία της καθημερινότητας ανθρώπων που έζησαν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, στην περίοδο 1863-1973, κάποιες από τις αθέατες πτυχές της οποίας η παρούσα έκθεση λαμβάνει την πρόκληση να φωτίσει πολλαπλά. Η έκθεση υποστηρίζεται και από άλλες συναφείς εκπαιδευτικές και δημιουργικές δράσεις που το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου οργάνωσε για παιδιά και ενήλικες στο διάστημα της λειτουργίας της.

Διάρκεια έκθεσης ώς 11 Δεκεμβρίου με ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα -Tρίτη - Τετάρτη - Παρασκευή 17.30-21.00, Σάββατο- Κυριακή 11.00-14.00και Πέμπτη κλειστά.

Στην έκθεση θα τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα νομοθετημέναμέτρα προστασίας από τον covid 19 και η είσοδος επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
9
=