Εργα με εικαστική ευαισθησία

Τελευταία ενημέρωση: 2021-11-18, 10:30:47
Εργα με εικαστική ευαισθησία

Αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον Βασίλη Κιό, ο οποίος διετέλεσε αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, αποτελεί η έκθεση με έργα απόστρατων αστυνομικών, που «φιλοξενείται» στο πνευματικό κέντρο Κατερίνης «Εκάβη» και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κατερίνης και του Πολιτιστικού του Οργανισμού, με την επωνυμία «Αικατερίνεια 2021».

Απόστρατοι αστυνομικοί στην πιερική πρωτεύουσα εκθέτουν έργα τα οποία δημιούργησαν στο περιθώριο των καθηκόντων τους, αλλά και με το πέρας της επαγγελματικής τους καριέρας. Eργα ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής, αγιογραφίας, ψηφιδογραφίας και θρησκευτικών συμβόλων, συνθέτουν το πλαίσιο της συγκεκριμένης εικαστικής συνάντησης.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε έναν απόντα της παρέας. Στον αείμνηστο Βασίλειο Κιό, ο οποίος στις δύο πόλεις που υπηρέτησε, την Κατερίνη και τον Βόλο, ως διοικητής Ασφαλείας στην πρώτη και τη δεύτερη και ως αστυνομικός διευθυντής στη δεύτερη, σμίλευε τις ελεύθερες ώρες του στις παλέτες και στα άμορφα ξύλα.

Ο πρόωρος θάνατός του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει μέρος του έργου του, ιδιαίτερα στην ξυλογλυπτική. Παρ’ όλα αυτά ο Βασίλης Κιός άφησε αξιόλογα δημιουργήματα, με αναφορά στις δύο πόλεις της καριέρας του και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Καρδίτσα. Τα πρώτα του τέσσερα στη ζωγραφική, αποτυπώνουν εμβληματικές γωνιές της Κατερίνης. Παράλληλα η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της γης των κενταύρων, οι λατρευτικές απεικονίσεις και οι γραφικές γειτονιές της πόλης του Βόλου, συμπληρώνουν το θεματολόγιο των επιλογών του καλλιτέχνη.

Η έκθεση που φιλοξενείται στο πνευματικό κέντρο Κατερίνης «Εκάβη» διαρκεί μέχρι την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.

Εκτός των έργων του Βασίλη Κιού, εκθέτουν ακόμα οι απόστρατοι αστυνομικοί, Χρήστος Δέλλας (υπεύθυνος εικαστικών Συνδέσμου Αποστράτων Πιερίας), Γεώργιος Ματλής, Κωνσταντίνος Τζιτζιλής, Χαράλαμπος Κουτσιμάνης καθώς και η Ελένη Αμανιού - Σταθακοπούλου, σύζυγος του πρώην προέδρου των αποστράτων Πιερίας, Στέλιου Αμανιού.

Πολύτιμη η βοήθεια στο όλο εγχείρημα, του προέδρου του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Πιερίας, Δημητρίου Αδαμόπουλου.

Περικλής Χατζηγιάννης

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
3
=