ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ευχάριστο μελωδικό αφιέρωμα

ευχάριστο-μελωδικό-αφιέρωμα-310433

Αφιέρωμα στους Γάλλους «Εξι» με τη μουσική τους για κλαρινέτο και πιάνο, με τους Στέλιο Κοτρώτσιο κλαρινέτο και Ιωάννα Σιοπούδη πιάνο, διοργανώνεται το Σάββατο 20 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Γιώργος Χατζηνίκος» στο Χόρτο Νοτίου Πηλίου. Την εκδήλωση διοργανώνει το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αγγελίνη – Χατζηνίκου».

Η έκφραση ή γενικά η ονομασία «Les Six», δηλαδή «Οι Εξι», δημιουργήθηκε το 1920 από τον Γάλλο μουσικοκριτικό H. Collet. Οι έξι συνθέτες G. Auric, L. Durey, A. Honegger, D. Milhaud, G. Tailleferre, F. Poulenc εμπνεύστηκαν από τους J. Cocteau και E. Satie αρχικά λόγω της έντονης διαμάχης με την αισθητική του ρομαντισμού και προσπάθησαν να δημιουργήσουν νέο τύπο μουσικής, που να πηγάζει από την καθημερινότητα, όπως τα καφέ σαντάν, τα λούνα παρκ, τα καμπαρέ και ρυθμούς της jazz, της Νοτίου Αμερικής κ.ά.

Ο Στέλιος Κοτρώτσιος γεννήθηκε στη Λάρισα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα κλαρινέτου στο ΔΩΛ και το 1995 αποφοίτησε με δίπλωμα από την τάξη του Κοσμά Παπαδόπουλου στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μελέτησε επίσης με σπουδαίους κλαρινετίστες, όπως τους Σ. Μουρίκη, A.O. Popa, P. Radev, M. Lethiec, G. Volobuyev κ.ά. καθώς και με τον σπουδαίο δάσκαλο Γιώργο Χατζηνίκο. Αποφοίτησε επίσης με δίπλωμα σαξοφώνου από την τάξη του Θάνου Φυσέκη στο ΔΩΛ και συμμετείχε ενεργά σε master class με τους J.M. Londeix και Θ. Κερκέζο. Η καλλιτεχνική του δράση περιλαμβάνει πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Είναι μέλος των συνόλων «Ενωδεία», «Ο ήχος ως έχει» καθώς και της φιλαρμονικής του ΔΩΛ. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της συμφωνικής ορχήστρας του ΔΩΛ και δίδαξε κλαρινέτο και μουσική δωματίου σε διάφορα ωδεία και μουσικά σχολεία. Από το 1997 είναι καθηγητής της τάξης κλαρινέτου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Διδάσκει επίσης στο Ωδείο Τρικάλων Α. Κασιώλα και στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Η Ιωάννα Σιοπούδη γεννήθηκε στη Λάρισα. Αρχισε σπουδές πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης με τη Λ. Ρίζου και τον Τ. Σακελλάριο και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg με τον G. Kern στο τμήμα Παιδαγωγική Οργάνου (τραγουδιού), απ’ όπου αποφοίτησε με Μagister Artium το 1998. Εκτοτε εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ως καθηγήτρια και συνοδός πιανίστα. Είναι μέλος του μουσικού συνόλου «Ενωδεία» (Δ. Καρβούνη) και του τρίο «Αντιθέσεις» (βιολί, κλαρινέτο, πιάνο). Εχει μελετήσει και συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες – παιδαγωγούς, όπως οι Γ. Χατζηνίκος, Δ. Ευνουχίδου, Δ. Δημόπουλος, Δ. Τουφεξής, H. Höll, M. Pepe, R. Penkova κ.ά. Εχει πάρει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες ως σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και συνοδός τραγουδιστών και χορωδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είσοδος 10 ευρώ (αγορά μέσω viva). Εκτός αγοράς υπάρχει η δυνατότητα κράτησης εισιτηρίων στο τηλέφωνο 6936864831 ή στο email [email protected].

Οι κρατήσεις ισχύουν μέχρι 30’ πριν την έναρξη της συναυλίας. Η είσοδος στις συναυλίες αρχίζει μία ώρα πριν την έναρξη. Κρατήσεις γίνονται έως και την προηγούμενη ημέρα από την ημερομηνία της συναυλίας. Το Ιδρυμα ακολουθεί όλα τα μέτρα και τους κανονισμούς, που βρίσκονται σε ισχύ για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Οι ακροατές μαζί με την αγορά του εισιτηρίου θα χρειαστεί να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου