ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eπετειακή ιστορική μελέτη

eπετειακή-ιστορική-μελέτη-314430

Επίκαιρη η μελέτη της Μαρίας Σπανού με τίτλο «Ιστορικά Ημιτόνια: Η Επανάσταση του 1878 στη Θεσσαλία με το βλέμμα των προξένων», που παρουσιάστηκε χθες στο Ξενία Βόλου.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας -Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, τα Γενικά Αρχεία Κράτους Μαγνησίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Για το βιβλίο μίλησαν η Αννίτα Πρασσά, δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων Κράτους Μαγνησίας, η Βίκυ Ματζώρου, φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας και η συγγραφέας. Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μαρία Σπανού υπογράμμισε ότι: «Πρόθεσή μου είναι η εργασία αυτή να αποτελέσει έναν ακόμα μάρτυρα της θεσσαλικής συμβολής στην υπόθεση του Αγώνα, αρχομένου από το 1821. Ειδικά φέτος, που συμπληρώνονται 140 χρόνια από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος της Θεσσαλίας και της Αρτας. Ετσι, και με την ευκαιρία αυτή, καταθέτω μία ακόμα ψηφίδα στην ατομική και συλλογική γνώση της τοπικής και εθνικής μας συνείδησης και αυτογνωσίας. Εστω και ατελούς, αφού δεν φιλοδοξώ να αποτελέσει μια συστηματική μελέτη που εξαντλεί διεξοδικά το θέμα. Πρόκειται απλώς για «ημιτόνια», μικρές ηχητικές αποστάσεις, μεταξύ όσων «ακούστηκαν» στην περιλάλητη Επανάσταση του τόπου μας, της Θεσσαλίας, το 1878».

Η ιστορικού περιεχομένου ερευνητική εργασία της Μαρίας Σπανού, πραγματεύεται την επανάσταση του 1878 στη Θεσσαλία λίγο πριν από την προσάρτησή της στον εθνικό κορμό. Στηρίζεται κυρίως στο αρχειακό υλικό του Διπλωματικού Ιστορικού Αρχείου (ΥΔΙΑ) του Υπουργείου Εξωτερικών, συγκεκριμένα στις εκθέσεις, ανέκδοτες οι περισσότερες, των διπλωματών της εποχής εκείνης, του προξένου στη Λάρισα Ιωάννη Ρ. Παλαμήδη και του υποπροξένου στον Βόλο Ιωάννη Δ. Τζιώτη, δύο άγνωστων σχετικά διπλωματών της εποχής που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση στον θεσσαλικό χώρο.

Η μελέτη, ενισχυόμενη και από άλλες πηγές και τη βιβλιογραφία, προβάλλει άγνωστες πτυχές των βιαιοπραγιών των Οθωμανών απ’ άκρη σ’ άκρη της Θεσσαλίας αγγίζοντας και όμορες μακεδονικές περιοχές, τον επαναστατικό αναβρασμό, τον ρόλο των εθνικών εταιρειών, όψεις των πολεμικών γεγονότων και το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, το διεθνές σκηνικό της διπλωματίας και την «αμνηστία» προς τους επαναστάτες, τις οθωμανικές παλινωδίες μετά τη Βερολίνια Συνθήκη και σκηνές από την απελευθέρωση. Το βιβλίο περιέχει επίσης σπάνιες διπλωματικές πηγές του ΥΔΙΑ.

Κοντολογίς, πρόκειται για έκδοση επετειακή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 140 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (1881) και 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου