ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντώνης Λουδάρος: «Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε»

αντώνης-λουδάρος-συνεχίζουμε-να-ονε-319339

«Σκηνές από έναν γάμο» μοιράζεται με το θεατρόφιλο κοινό ο Αντώνης Λουδάρος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης, που ανεβαίνει το ερχόμενο Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Με αφορμή την αριστουργηματική παράσταση, που αναφέρεται στις ανθρώπινες σχέσεις, ο ταλαντούχος ηθοποιός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα επίκαιρα μηνύματα, που μεταφέρει στον θεατή.

Πιο επίκαιρο από ποτέ το έργο του Ingmar Bergman, με την πανδημία να έχει φέρει στην επιφάνεια «την κρυμμένη βία που επικρατεί πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών μας» όπως επισημαίνει ο ίδιος. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, το θέατρο, η τέχνη και ο πολιτισμός διατηρούν ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας και του ονείρου, με τον δημοφιλή ηθοποιό να ξεδιπλώνει σε κάθε θεατρική ατάκα το ταλέντο του, που εξελίσσεται διαρκώς.

Ανάσα το θέατρο, η τέχνη, ο πολιτισμός στην εποχή της πανδημίας;

Σε αυτήν την εποχή που βιώσαμε το θέατρο πέρασε ίσως τη δυσκολότερη στιγμή του. Νιώσαμε αβεβαιότητα για το αύριο και ανασφάλεια για το τι θα κάνουμε και πώς θα αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Τα πάντα ήταν σε καταστολή χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το μέλλον.

Στο θέατρο είναι απαραίτητη η ανθρώπινη επαφή… Η ανταλλαγή συναισθημάτων, η σύνδεση με το κοινό, η υπόκλιση στο τέλος, είναι στιγμές που μόνο το θέατρο μπορεί να σου χαρίσει. Στην ουσία τόσο καιρό δεν μας επιτρεπόταν να κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο, αλλά συνεχίσαμε να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε όπως μπορούμε.

Με ποια συναισθήματα έρχεστε στον Βόλο το ερχόμενο Σάββατο 13 Νοεμβρίου για να συναντήσετε τους φίλους του θεάτρου;

Κάθε μέρα ευχόμασταν η επιστροφή στη σκηνή και η επόμενη συνάντησή μας με το κοινό να γίνουν με ακόμα μεγαλύτερη προσδοκία μετά από την εμπειρία του lock down και την αναγκαστική απομάκρυνση από τα θέατρα.

Περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία να ανέβουμε στη σκηνή και να νιώσουμε αυτή τη μοναδική επαφή με τον κόσμο, καθώς κάθε παράσταση είναι μία ιστορία διάδρασης και μία πολύτιμη εμπειρία για εμάς. Τα συναισθήματα είναι μοναδικά και η χαρά μας απερίγραπτη για αυτό που βιώνουμε σε κάθε παράσταση στην περιοδεία μας και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε το κοινό του Βόλου.

Η παράσταση σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Ποια μηνύματα λαμβάνει ο θεατής;

Για μένα αυτό το έργο είναι μια βαθιά τομή στις ανθρώπινες σχέσεις, πέρα από τον γάμο. Είναι ένα έργο ανθρωπιάς, κάνει μια τομή, μια βαθιά ανάλυση στη σχέση των ζευγαριών. Ενα πολύ δυνατό έργο, που μιλά για τη σχέση ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, την αγάπη, την συνήθεια, την επιμονή, την προσμονή, τη ζήλια, τη νοσταλγία, τη μοναξιά, το ψέμα και τόσα άλλα. Είναι ποιητικό και ταυτόχρονα βαθιά ρεαλιστικό και ωμό.

Μετά από είκοσι χρόνια έγγαμου βίου, ένα φαινομενικά τέλειο ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με τη σταδιακή αποδόμηση της σχέσης του.

Στην αρχή βλέπουμε ένα καρτποσταλικό ζευγάρι και σιγά σιγά βλέπουμε τις ρωγμές. Υπάρχει μια βαθιά κρυμμένη βία που σιγά σιγά απελευθερώνεται.

Τι κρύβουν οι «Σκηνές από έναν γάμο»; Μηνύματα για τις ανθρώπινες σχέσεις, την επικοινωνία, τους ενδοοικογενειακούς δεσμούς;

Οι «Σκηνές από έναν γάμο» είναι ένα υπέροχο ψυχογράφημα και ο καθένας θα βρει κομμάτια του εαυτού του. Το έργο του Ingmar Bergman είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η παγκόσμια πανδημία έφερε στην επιφάνεια την κρυμμένη βία, που επικρατεί πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών μας. Λεκτική και σωματική, η βία καμουφλάρεται πίσω από οικογενειακά γεύματα και βραδιές με φίλους. Τι συμβαίνει όταν είμαστε μόνοι;

Προβλήματα τα ζευγάρια αντιμετώπιζαν ανέκαθεν. Ωστόσο, αφενός υπήρχαν περισπασμοί, που τους έκαναν να μην αντιλαμβάνονται τόσο εύκολα ότι ασφυκτιούσαν, αφετέρου με την κρίση του κορονοϊού έγινε φανερό πόσο εύκολα μπορεί να ανατραπούν όλα και κάποιοι αποφάσισαν πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζεις σε μια σχέση που σε πνίγει. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι, που χωρίς τους περισπασμούς κατάλαβαν ότι τελικά τα βρίσκουν περισσότερο από όσο πίστευαν με το ταίρι τους. Βρήκαν την αφθονία των συναισθημάτων στην αφαίρεση των ερεθισμάτων. Ο Γιόχαν και η Μαριάννα είναι ένα ζευγάρι, που ζούσε σε περισπασμούς, μέχρι τη στιγμή που ο Γιόχαν αποφάσισε να ακολουθήσει το «vivere pericolosamente». Εν τέλει χωρίς τους περισπασμούς του κοινωνικού πλαισίου, η σχέση τους παίρνει άλλη ρότα και αυτό είναι που κάνει το έργο τόσο επίκαιρο. Η ασφυξία, η ανάγκη για αλλαγή και η ανατροπή.

Πρόκληση για κάθε ηθοποιό η προσέγγιση διαφορετικών, κάθε φορά, χαρακτήρων;

Το να μπεις στον ρόλο και να πετάξεις από επάνω σου τον εαυτό σου είναι κάθε φορά μεγάλη πρόκληση. Για τον ήρωα στις «Σκηνές από έναν γάμο» πήρα πολλά στοιχεία του Αντώνη και τα έδωσα στον Γιόχαν. Κυρίως τα αγαπησιάρικα, τα τρυφερά. Και στις στιγμές της μεγάλης συγκίνησης πάλι πήρα κι έδωσα δικά μου στοιχεία. Σαφώς και έχουμε και διαφορές μεγάλες, αλλά αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου