ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θανάσης Λάλας: «Η τέχνη είναι τροφή»

θανάσης-λάλας-η-τέχνη-είναι-τροφή-326629

Τα βιβλία του Θανάση Λάλα «Γιώργος Νταλάρας …και το καλοκαίρι κρυώνω!» και «Στέλιος Καζαντζίδης θηρίο ανήμερο» παρουσιάζονται απόψε Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στις 18.30 στο θέατρο «Αχίλλειον» (Αργοναυτών 54, Βόλος). Την εκδήλωση διοργανώνουν το Μουσικό Σχολείο Βόλου, οι εκδόσεις Αρμός, ο Χώρος Τέχνης «δ.» και το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη».

Ο πολυπράγμων και πολυδιάστατος Θανάσης Λάλας, παρουσιάζει, παράλληλα, από χθες τα ζωγραφικά του έργα στον Χώρο Τέχνης «δ.», επισημαίνοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η τέχνη είναι τροφή για τον άνθρωπο και ανάγκη για τη ζωή. «Η τέχνη είναι μια βασική τροφή για τη ζωή την ίδια. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να δουν τέχνη. Η τέχνη είναι το μόνο σύστημα που έχουμε, για να κάνουμε τη μικρή πραγματικότητα, μεγάλη. Ζούμε όλοι μέσα σε μια μικρή πραγματικότητα και μέσω της τέχνης μπορούν οι άνθρωποι να αλλάξουν το όριο, να αλλάξουν το μέτρο της ζωής τους» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Δίνοντας τον ορισμό της τέχνης, επεσήμανε ότι «η τέχνη βοηθά να δούμε πράγματα που δεν βλέπουμε και υπάρχουν. Επομένως μεγαλώνει τον κόσμο μας, μεγαλώνει τη γνώση μας για τα πράγματα γύρω μας. Είναι η δίοδος που κάνει την άγνοια γνώση».

Εμπνευσμένος συγγραφέας

Στη σημερινή εκδήλωση στο θέατρο «Αχίλλειον», εξάλλου, αναδεικνύεται το συγγραφικό ταλέντο του Θανάση Λάλα και δύο βιβλία του, τα οποία είναι αφιερωμένα σε εμβληματικές προσωπικότητες. Οι δημοσιογράφοι Σωτήρης Πολύζος και Ροσάνα Πώποτα θα συνομιλήσουν σήμερα με τον Θανάση Λάλα, τον συνθέτη – μουσικό Ανδρέα Κατσιγιάννη και τον Γιώργο Νταλάρα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο συγγραφέας – τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης. Στο τέλος της βραδιάς το Μουσικό Σχολείο Βόλου επιφυλάσσει εμπνευσμένη μουσική έκπληξη στο κοινό.

Γιώργος Νταλάρας. Μικρές οικογενειακές ιστορίες. Για πρώτη φορά μιλάει για την ατίθαση Άννα της ζωής του και την υπέροχη Γεωργιάννα. Διηγείται ιστορίες με όλους τους ανθρώπους της ζωής του… ο Μίκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Πρόεδρος (Λευτέρης Παπαδόπουλος), ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μάνος Ελευθερίου, με τον Ξαρχάκο πάνω σε έναν βράχο… ο Γκάτσος, «ο μικρός Πρίγκιπας Λουκιανός», ο Μικρούτσικος, η Χαρούλα, ο Πάνος, ο Χάρης, ο Λαυρέντης, ο Τριπολίτης, η Λίνα, το απύθμενο ταλέντο του Michael Jackson, το φλαμένκο, ο Paco de Lucia, το ρεμπέτικο, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, το Αααααααλφα του ελληνικού τραγουδιού κι ο Στέλιος Καζαντζίδης, το Ωωωωωωμέγα του, ο θείος του ο Καλδάρας, ο Άκης Πάνου, ο Νικολόπουλος, το χάδι του Τσιτσάνη, η επιβράβευση του Μάρκου και τόσοι άλλοι… με άλλα λόγια μια ζωή σαν μυθιστόρημα και πενήντα χρόνια ελληνικό τραγούδι που προσπαθούν να χωρέσουν σε 500 σελίδες!

Ο Στέλιος Καζαντζίδης για πρώτη φορά μιλά για τη φήμη, το χρήμα, το αναγκαίο της ζωής, τα δώρα του Θεού, για τον πολλαπλασιαστή της αντοχής του βασανισμένου ανθρώπου, για την καταγωγή του θυμού του, για το κόστος της ειλικρίνειας, τα λάθη, τις εμμονές, τα κουσούρια, για τους ανθρώπους που αδίκησε και γι’ αυτούς που τον αδίκησαν, για τα κοροϊδιλίκια των ανθρώπων της νύχτας, για τους ανθρώπους που χτίζουν θεόρατα σπίτια για να ζήσει μέσα ο «κύριος Κανένας», για τον εθισμό της συνήθειας, για τη μεγάλη φωνή που έχει ανάγκη την ψυχή, για τον μετρονόμο της ευτυχίας, τη Ζωή, τη σεναριογράφο της ζωής, για την πείνα, το «ξύλο χωρίς όρια», τα ναρκωτικά, τον τζόγο. Κλείνει τη διαμάχη με τον Χρήστο Νικολόπουλο και ο Χρήστος δίνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά ένα από τα γράμματα που του έστελνε ο Στέλιος από την Αμερική.

Μιλούν για τον Στέλιο: Α. Πάνου, Μαρινέλλα, Μ. Χατζιδάκις, Σ. Μάλαμας, Γ. Νταλάρας, Γ. Μπιθικώτσης, Ε. Βιτάλη, Δ. Σαββόπουλος, Στ. Κουγιουμτζής, Χ. Αλεξίου, Β. Καζαντζίδη, Σ. Χανούμ, Χρ. Νικολόπουλος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Πολυδιάστατο ταλέντο

Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έπαιξε ποδόσφαιρο, συναντήθηκε νωρίς με την τύχη του. Σε πολύ νεαρή ηλικία είχε την ευκαιρία να ζήσει δίπλα στον Στρατή Τσίρκα, ένα σπουδαίο Ελληνα συγγραφέα, και να τον καθοδηγήσει στο χώρο της ποίησης ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Καρούζος και ο Μίλτος Σαχτούρης. Στην ηλικία των 23 γνώρισε τυχαία τον Αντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση άλλαξε την πορεία της ζωής του. Ξεκίνησε να παίρνει συνεντεύξεις και να επιδιώκει συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και λόγιους, άρχισε να κάνει καθημερινότητά του αυτές τις συναντήσεις. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 3500 συνεντεύξεις με μοναδικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Εχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε μεγάλα ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει διακριθεί ως δημιουργός νέων περιοδικών, έχει δημιουργήσει 33 καινούργια concept για περιοδικά. Σήμερα δραστηριοποιείται δημιουργικά στη ζωγραφική, την γλυπτική και συνεχίζει επιλεκτικά στη γραφή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου