ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δίνει απαντήσεις σε «Αινίγματα» ο Θανάσης Λάλας

δίνει-απαντήσεις-σε-αινίγματα-ο-θαν-331666

Εκθεση έργων του Θανάση Λάλα με τίτλο «Αινίγματα» θα εγκαινιαστεί στο Χώρο Τέχνης δ. στο Βόλο (Χατζηαργύρη 4 με Ιάσονος Βόλος) αύριο Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 στις 6.30 το απόγευμα. Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης, πολυπράγμων και πολυδιάστατος, παρουσιάζει το σύνολο της δουλειάς του προσφέροντας παράλληλα αφορμές για αναζητήσεις στα αίτια της δημιουργίας και εξηγήσεις για όσα η έμπνευση επιφέρει.

Με την ευκαιρία της έκθεσης του ο Θανάσης Λάλας σημειώνει μεταξύ άλλων «… η Τέχνη μας απελευθερώνει. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι ακόμα και τα πιο ευτελή υλικά, τα πιο απαξιωμένα υλικά, μπορούν με φαντασία και διάθεση μοιράσματος να μεταμορφωθούν σε φορείς ομορφιάς και ξαφνιάσματος, να γίνουν φορείς ονείρου».

Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., έπαιξε ποδόσφαιρο και συναντήθηκε νωρίς με την τύχη του. Στα 19 του δημιούργησε το πρώτο του προσωπικό περιοδικό με τον τίτλο «Περιοδικό». Σε πολύ νεαρή ηλικία είχε την ευκαιρία να ζήσει δίπλα στον Στρατή Τσίρκα, έναν σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, και να τον καθοδηγήσει στο χώρο της ποίησης ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Καρούζος και ο Μίλτος Σαχτούρης. Στην ηλικία των 23 γνώρισε τυχαία τον Αντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση άλλαξε την πορεία της ζωής του.

Εχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε μεγάλα Ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει διακριθεί ως δημιουργός νέων περιοδικών, έχει δημιουργήσει 33 καινούργια concept για περιοδικά. Στις δεκαετίες ‘80 και ‘90 οι ραδιοφωνικές του εκπομπές ξεπερνούσαν το 70% σε ακροαματικότητα, που τον έκαναν πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα.

Από καιρό σε καιρό εμφανίζεται στην τηλεόραση σε μια σειρά από εκπομπές διασημοτήτων. Η τελευταία του τηλεοπτική εκπομπή στο κρατικό κανάλι λεγόταν «Ο Χορός των Απαντήσεων».

Υπήρξε διευθυντής και αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ελληνικής εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», δημιούργησε τα ένθετα «Το Αλλο Βήμα», «Βήμα Donna» και «ΒΗΜΑgazino» καθώς και το best seller περιοδικό για νέους «FREE» καθώς και το free press περιοδικό «FAQ». Τώρα διευθύνει το περιοδικό Portrait Documentaries.

Το 2003 του απενεμήθη το Βραβείο Δημοσιογραφίας «Αλέκος Λιδωρίκης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιβραβεύοντας το ήθος, την συμβολή του καθώς και την καινοτομία που εισήγαγε στο δημοσιογραφικό επιτήδευμα. Εχει γράψει τα βιβλία: «Χαροντ Πίντερ, Το θέατρο του Παραλόγου που ζούμε», «Ελένη Αρβελέρ Μια Μεγάλη Ελληνίδα», «Γιάννης Κουνέλης, Στην Κοιλιά του Ιονίου», «Γιώργος Νταλάρας, Και το καλοκαίρι Κρυώνω», «Στέλιος Καζαντζίδης, Θηρίο Ανήμερο», «Μίκης Θεοδωράκης, Είναι ακριβό το τίμημα των επαναστάσεων».

Ο Θανάσης Λάλας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει αφοσιωθεί στην ζωγραφική και την γλυπτική. Ζει μεταξύ Αθήνας, Μαϊάμι και Παρίσι.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορες εκθέσεις.

Εχει κάνει τρείς ατομικές εκθέσεις (2003, 2006 και 2010) που όρισαν την καριέρα του και την εικαστική του πορεία και ματιά. Ξεκίνησε σχεδιάζοντας τετράδια καθημερινών σκέψεων και συναντήσεων, καλλιτεχνικά ημερολόγια και την ίδια περίοδο, ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε τραπεζομάντηλα εστιατορίων και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης (χαρτιά, σεντόνια, ρούχα, τηλεοράσεις, παπούτσια, σερβίτσια, τραπέζια, πόρτες, τοίχους, καρέκλες… παντού) δημιουργώντας το δικό του μοναδικό εικαστικό κόσμο, τον κόσμο του Θανάση Λάλα.

Η έκθεση έργων του Θανάση Λάλα στο Βόλο, στον Χώρο Τέχνης δ. θα διαρκεί έως τις 5 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί με όλα τα προβλεπόμενα για την πανδημία μέτρα ασφαλείας.

Το ωράριο λειτουργίας είναι Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:00 και 18:30 – 21:00, Σάββατο 11:00 – 14:30. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλέφωνο 6978186878.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου