ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμή στον Ρήγα και τους συντρόφους του

τιμή-στον-ρήγα-και-τους-συντρόφους-του-331761

Με την παρουσία δημάρχων από τις περιοχές καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα, «Ρήγα Φεραίου», Καστοριάς, Ζίτσας, Χίου, Βοΐου πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πρωτομάρτυρες της ελευθερίας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Κυπρίων Εθνομαρτύρων 1821.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σούρλα «Ιωάννης Καρατζάς: Ο Κύπριος συμμάρτυρας του Ρήγα», το οποίο προλόγισε ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Ο Γ. Σούρλας αναφερόμενος στον Ιωάννη Καρατζά μεταξύ άλλων είπε: «Φιλελεύθερο και ανυπότακτο πνεύμα, με φωλιασμένη στην ψυχή του την πίστη και την αγάπη στην πατρίδα και στα μεγάλα ιδανικά, ο Καρατζάς συμπορεύτηκε με τον Ρήγα στον αγώνα για την ελευθερία. Ο πατριωτισμός, η ευψυχία και η γενναιότητα του όμως δεν διασώθηκαν στην ιστορική ή συλλογική μνήμη, όχι μόνο των συγχρόνων του αλλά ούτε και των επόμενων γενεών.

Η ζωή, το έργο και ο θάνατός του για περισσότερους από δύο αιώνες παραμένουν σχεδόν άγνωστα. Ομως εκείνο που ξεχωρίζει περισσότερο στη ζωή του Καρατζά δεν είναι ούτε η συμμετοχή του στα επαναστατικά σχεδιάσματα του Ρήγα, ούτε η συγγραφική και εκδοτική του δραστηριότητα, όσο και αν αυτά συνέτειναν στον εθνοφωτισμό του γένους. Εκείνο που βαραίνει περισσότερο -και ξεπερνά κάθε εποχή και κάθε πατρίδα είναι η ηρωική θυσία του, η οποία και δεν μπορεί να εκτιμηθεί ή να αποτιμηθεί σε όλο της το εύρος. Το γενναίο και μαρτυρικό τέλος είναι το πλέον αδιάψευστο τεκμήριο του ηρωισμού και της μεγαλοψυχίας του».

Στην Κύπρο ολοκληρώθηκε η προσκυνηματική πορεία για τον Ρήγα και τους συντρόφους του, που με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» ξεκίνησε το 2015 από το Βελιγράδι στον Πύργο Νεμπόισα, εκεί όπου μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν το 1798 και συνεχίστηκε στους δήμους Βοίου (Σιάτιστα), Ζίτσας Ιωαννίνων, Χίου, Καστοριάς και πρόσφατα στο Βελεστίνο.

«Δεν σταματάμε εδώ», τόνισε ο κ. Σούρλας, «συνεχίζουμε την πορεία απόδοσης τιμής και έκφρασης ευγνωμοσύνης στους γενναίους πρωτομάρτυρες της ελευθερίας. Τον Ιούνιο του 2022 παραγραμματίζουμε μεγάλη εκδήλωση στο Βελιγράδι για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του1821, καθώς φέτος δεν το επέτρεψαν οι συνθήκες της πανδημίας να πραγματοποιηθεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου