ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Επανάσταση του ‘21 αλλιώς…

η-επανάσταση-του-21-αλλιώς-340363

Εξαιρετικά πρωτότυπη η έκθεση με τον τίτλο «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil », που ταξιδεύει στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, δίνοντας στο κοινό της περιοχής την ευκαιρία να επισκέπτεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και παρουσιάζει την περιοδεύουσα έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil », στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Με διοράματα και φιγούρες Playmobil επιχειρείται πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες συνθέτουν πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.

Ο όρκος των Φιλικών, η άλωση της Τριπολιτσάς, η Εξοδος του Μεσολογγίου, η φυγή των Παργινών είναι ορισμένα από τα διοράματα, που δεσπόζουν στην έκθεση. Πρωταγωνιστές της Επανάστασης Ελληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται σε φιγούρες Playmobil, συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό. Ετσι οπτικοποιούνται, με κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο, όσα θέλει να αφηγηθεί η έκθεση και η Ιστορία γίνεται ένα απολαυστικό ταξίδι όχι μόνο για μικρούς, αλλά και για μεγάλους.

Η έκθεση σχεδιάστηκε από το ΕΙΜ, όπου και παρουσιάστηκε πρώτη φορά (13.10.2019-13.9.2020), σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της Playmobil Hellas. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη (14.10.2020-31.5.2021), μεταφέρθηκε στη Λέσβο (16.06.2020-17.10.2020) και ολοκληρώνει την επιτυχημένη διαδρομή της στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο.

Σχεδιασμός – υλοποίηση διοραμάτων Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Αγγελος Γιακουμάτος, Βασιλική Φατή.

Σχεδιασμός – υλοποίηση μεμονωμένων φιγούρων ειδικής κατασκευής Στέλιος Μυλωνάς.

Στην έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας σύντομη οπτικοακουστική παραγωγή συστήνει τους συλλέκτες στο κοινό και ξεδιπλώνει στιγμές από την πολυετή ενασχόλησή τους με τις φιγούρες Playmobil, ενώ παράλληλα δείχνει πώς μια απλή φιγούρα του αγαπημένου παιχνιδιού μετατρέπεται σε ήρωα του 1821.

Διάρκεια έκθεσης 1 Νοεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022, με ωράριο λειτουργίας καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00 – 17:00.

Η έκθεση θα είναι κλειστή για το κοινό στις 6 Δεκεμβρίου λόγω της εορτής του πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, 25 και 26 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Η έκθεση πλαισιώνεται από έντυπο δραστηριοτήτων για τους μικρούς φίλους της ιστορίας και του πολιτισμού. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2421029844.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου