ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τη ματιά των άλλων…

με-τη-ματιά-των-άλλων-349431

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο «Η ματιά των άλλων», που λειτουργεί στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», στο πλαίσιο του εορτασμού της επετειακής χρονιάς «200 χρόνια, 1821-2021».

Το θέμα της έκθεσης είναι «Η ματιά των άλλων». Ξένοι περιηγητές, φιλέλληνες και Ελληνες ζωγράφοι αποδίδουν στιγμές, μορφές και ήθη από τα χρόνια της Επανάστασης ως και τα τέλη του 19ου αιώνα».

Διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» του Δήμου Βόλου, εμπλουτισμένη με σπάνια έργα από τη Δημοτική Συλλογή, που για πρώτη φορά εκτίθενται για το ευρύ κοινό.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης καλύπτεται από έργα του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» που δείχνουν την ευαισθησία των επιλογών του συλλέκτη – δωρητή, ο οποίος υπήρξε απόγονος ενός από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στο Πήλιο, του οπλαρχηγού Γιώργη Δάμτσα – Ζορμπά, και δωρητή για τον ίδιο λόγο της ενεπίγραφης μαρμάρινης πλάκας, με τη μορφή μνημείου, στην περιοχή Παναγιά, στο μέσον της διαδρομής Μηλίνας-Τρικερίου σε ανάμνηση της μάχης του 1823, καθώς και δισέγγονος του συνονόματού του δημογέροντα του Προμυρίου και Φιλικού Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα.

Το εκθεσιακό αφήγημα, με διάθεση αναστοχασμού, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο μορφές του φιλελληνισμού, του ελληνικού διαφωτισμού και ήρωες του αγώνα της ανεξαρτησίας, μορφές που συνέβαλαν γενικότερα στη γέννηση της νεότερης Ελλάδας αλλά και ειδικότερα στην απελευθέρωση της δικής μας περιοχής. Μορφές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, από αυτές που σφράγισαν έναν αιώνα, μέσα από μια ποικιλία αναπαραστάσεων που παρείχαν το ιδεολογικό και αισθητικό πλαίσιο διαμόρφωσης της συλλογικής μας μνήμης και συγκρότησαν τη νεοελληνική ταυτότητα.

Επιλεγμένα έργα, χαρακτικά, σχέδια, υδατογραφίες, ελαιογραφίες και ανατυπώσεις, θα αποτελέσουν την αφορμή για την παρουσίαση του φιλελληνισμού στην Ευρώπη, ενός ρεύματος που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Έτσι θα αναδειχθεί η αξία των ξένων περιηγητών, αρχαιοδιφών και καλλιτεχνών στην εξέλιξη και διάδοση του φιλελληνικού κινήματος, όπως ο Louis Dupré, Edward Dodwell, Adam Friedel, Charles Lock Eastlake, Louis Ambroise Garneray, Jean-Batiste Hilaire κ.ά. Στον απόηχο του περιηγητισμού και της αρχαιολογικής τοπιογραφίας, του φιλελληνισμού και του οριενταλισμού στην ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή θα εκτεθούν έργα του Νικηφόρου Λύτρα, των Vicenzo και Stefano Lanza, του Αιμίλιου Προσαλέντη κ.ά. Εξέχουσα θέση στην έκθεση καταλαμβάνει το περίφημο λεύκωμα, σε αναπαραγωγή, των τριάντα εννέα λιθογραφιών του Γερμανού καλλιτέχνη Peter von Hess με σκηνές από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Ξεχωριστή θέση έχουν τα έργα που απεικονίζουν «ιεραπόστολους της εθνικής ιδέας», διανοούμενους, λογίους, τους γνωστούς εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού, καθώς βεβαίως και μορφές των ηρώων και ηρωίδων του 1821 που έχουν αναχθεί σε εθνικά σύμβολα. Πρόκειται για έργα του Παύλου Προσαλέντη, του Ανδρέα Κριεζή, ψηφιδωτά του Βολιώτη ψηφιδογράφου Αργύρη Πετρίδη κ.ά., τα οποία απεικονίζουν τις προσωπικότητες αυτές εξιδανικευμένες όπως στα διάσημα έργα ιστορικής ζωγραφικής.

Μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα της έκθεσης συγκροτείται από γκραβούρες, σχέδια και ιστορικά τεκμήρια σχετικά με μορφές που συνδέονται τόσο με τον απελευθερωτικό αγώνα της Μαγνησίας όσο και με τη γέννηση της νέας πόλης του Βόλου, καθώς και πορτρέτα Μαγνησιωτών της διασποράς, σε σπάνια έργα των Αρχίππου-Ιβάνοβιτς Κουίντζι και Αριστείδη Βαρούχα.

Το «Μουσείο Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» του Δήμου Βόλου περιλαμβάνει τη δωρεά 360 έργων ζωγραφικής και χαρακτικής του Βολιώτη καπνεμπόρου Α. Κ. Δάμτσα (1914-2003) στην πόλη του Βόλου. Το μουσείο εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1998 στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» με το σύνολο της δωρεάς και από το 2002 παρουσιάζεται με επιλογή έργων σε θεματικές εκθέσεις στον 3ο και 4ο όροφο του Κέντρου Τέχνης.

Στη διάρκεια της έκθεσης, που λειτουργεί ώς τις 15 Ιανουαρίου 2022, προγραμματίζονται εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και σειρά διαλέξεων από ειδικούς που θα καλύψουν τις θεματικές ενότητες της έκθεσης.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00-13.00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 19.00 – 21.00, εκτός Σαββατοκύριακου. Πληροφορίες στο 2421031701, fb Τέχνες στον Βόλο και fb Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες για τη λειτουργία των χώρων του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου