Ιστορικά τεκμήρια εκτίθενται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου έως 31 Οκτωβρίου

Τελευταία ενημέρωση: 2021-10-19, 14:19:07
Ιστορικά τεκμήρια εκτίθενται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου έως 31 Οκτωβρίου

H μεγάλη περιοδική έκθεση «1821 – 2021: Από την Επανάσταση στην εθνική επέτειο» λειτουργεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17, στα Παλιά, από τη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων Βιβλιοθηκών.

Η έκθεση είναι ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και παρουσιάζει τεκμήρια από τις συλλογές του Δήμου Βόλου και των μουσείων του, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Περιλαμβάνει όπλα, λάβαρα, πίνακες, γλυπτά, έργα λαϊκής τέχνης, πορτραίτα αγωνιστών, καθώς και υλικό από σχολικές γιορτές και επετειακές εκδηλώσεις.

Η έκθεση «Από την Επανάσταση στην εθνική επέτειο» αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες:

Η πρώτη περιλαμβάνει υλικό κυρίως από την Επανάσταση του Πηλίου το 1878, όπως το λάβαρο της Επανάστασης, όπλα και πορτρέτα συμμετεχόντων. Ο ξεσηκωμός του 1878 στο Πήλιο είχε επίκεντρο τη Μακρινίτσα. Εκεί συγκεντρώθηκαν αγωνιστές από όλα τα χωριά του Πηλίου και το δίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος δόθηκαν σκληρές μάχες με τους Τούρκους, που είχαν βάση τους το Κάστρο του Βόλου. Η Επανάσταση του 1878, αν και καταπνίγηκε, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε διπλωματικό επίπεδο με αποτέλεσμα στο συνέδριο του Βερολίνου, που έγινε την ίδια χρονιά, να ληφθούν αποφάσεις που οδήγησαν στην προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881.

Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται έργα τέχνης που άντλησαν έμπνευση ή δημιουργήθηκαν σε ανάμνηση της Επανάστασης, όπως πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Νίκου Χριστόπουλου, προτομές αγωνιστών, πορσελάνες και λιθογραφίες με αναπαραστάσεις των συντελεστών της. Βασικό έργο αυτής της ενότητας είναι ο πίνακας του Ιωάννη Πούλακα «Η Ναυμαχία του Βόλου» που αγοράστηκε από τον Δήμο Βόλου το 1938 και βγήκε από το γραφείο του δημάρχου Βόλου, όπου μόνιμα βρίσκεται, ειδικά για την έκθεση. Το έργο του σημαντικού Ελληνα θαλασσογράφου αναφέρεται στην πυρπόληση και ολική καταστροφή 8 τουρκικών πλοίων στο λιμάνι του Βόλου, ένα από τα βασικά λιμάνια εφοδιασμού του τουρκικού στόλου, στις 8 Απριλίου 1827. Επικεφαλής της ελληνικής μοίρας ήταν το ατμοκίνητο πολεμικό «Καρτερία» με κυβερνήτη τον Αγγλο φιλέλληνα πλοίαρχο Αστιγκα. Αν και δεν υπήρξε πολεμική συνέχεια, η «Ναυμαχία του Βόλου» αποτελεί σταθμό στη ναυτική ιστορία, γιατί η «Καρτερία» υπήρξε παγκοσμίως το πρώτο ατμοκίνητο κανονιοφόρο, που συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται υλικό, αφίσες, σημαίες, στολές, φωτογραφίες, με διαχρονικές αναφορές στην Επανάσταση και στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Πρόκειται, κυρίως, για διάφορα τεκμήρια από σχολικές εκδηλώσεις, από τη συλλογή του Εργαστηρίου Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δώρισε ο επίτιμος καθηγητής Χαράλαμπος Χαρίτος, καθώς και φωτογραφίες από παρελάσεις και επετειακές εκδηλώσεις.

Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου, με στόχο να μπορέσουν να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ντόπιοι και επισκέπτες της θερινής περιόδου στην περιοχή, αλλά και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών οργανωμένες περιηγήσεις στην έκθεση κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 19.00.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2421029878, με τον αριθμό επισκεπτών σε κάθε περιήγηση έως 10 άτομα.

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
3
=