Εικαστική συνάντηση στο Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2012-03-14, 21:20:27
Εικαστική συνάντηση στο Βόλο

Στο διάστημα από 9 έως 20 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας αποτελεί η 6η Σύγχρονη Εικαστική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στο διάστημα μεταξύ 9 και 20 Μαΐου. Η συνάντηση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου, θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική γκαλερί www.artunion.gr» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. Σκοπός της γκαλερί ήταν να φιλοξενεί τις δημιουργίες όλων των καλλιτεχνών, άσχετα αν διαθέτουν προσωπικό website ή κάποιο blog. Η φιλοσοφία του artunion στηρίζεται στο λειτουργικό σύστημα των e-shop. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να μπορούν να αγοράσουν το έργο που τους άρεσε, με απλές διαδικασίες. «Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, αναζητήσαμε έναν τρόπο, πως οι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να εκθέτουν τις δημιουργίες τους στο ευρύτερο κοινό και σε τιμές πραγματικά προσιτές σε όλους πέρα από το ψηφιακό περιβάλλον. Έναν τρόπο που θα λειτουργούσαμε όλοι σαν μια ομάδα, θα είχαμε τον χρόνο να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να αναλύσουμε τις νέες τάσεις στην τέχνη και στις τεχνικές, να δούμε και να γνωρίσουμε καινούρια πρόσωπα» σημειώνουν οι εμπνευστές της ίδιας πρωτοβουλίας.

Μέσα από αυτή την αναζήτηση γεννήθηκαν οι Σύγχρονες Εικαστικές Συναντήσεις Bazaarts Fine Arts Exhibitions. Πρόκειται για σύγχρονες εικαστικές συναντήσεις με έργα που είναι αυθεντικά, πρωτότυπα και ποικίλα σε υλικά και τεχνικές. Η διοργάνωση περιλαμβάνει εκθέσεις όπου συμμετέχουν ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες, δημιουργοί χειροποίητου καλλιτεχνικού κοσμήματος, κεραμίστες, κατασκευαστές, φωτογράφοι κ.ά. Τα «Bazaarts» δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν, μέσα από εκθέσεις που λειτουργούν διαδραστικά, προσδιορίζοντας τον επισκέπτη όχι μόνο στο ρόλο του θεατή αλλά και στο ρόλο του κριτή. Με την επίσκεψή του στην έκθεση, ο φιλότεχνος βλέπει, προβληματίζεται και τελικά επιλέγει επιβραβεύοντας με την ψήφο του, τον καλλιτέχνη που κατά τη δική του άποψη αξίζει να ξεχωρίσει από το σύνολο.

Εκτός από τη δυνατότητα που δίνουν στον καλλιτέχνη να συμμετέχει σε μία πραγματικά μεγάλη διοργάνωση, του προσφέρουν και επιπλέον οφέλη, μέσω της διαδικασίας της ψήφου από τον επισκέπτη-κριτή, ενώ οι 20 επικρατέστεροι καλλιτέχνες βραβεύονται. Στο κλείσιμο της έκθεσης κατά την τελετή απονομής των βραβείων, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής και κατάλογο. Αυτές είναι οι Σύγχρονες Εικαστικές Συναντήσεις Bazaarts Fine Arts Exhibitions, τις οποίες επισκέφτηκαν περισσότεροι από 15000 επισκέπτες, οι οποίοι αγόρασαν αυθεντικά έργα τέχνης, από 400 και πλέον καλλιτέχνες. Το 2011 τα Bazaarts φιλοξενήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Τήνο και την Αθήνα και φέτος έπονται παρουσιάσεις σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βόλου.

Δράσεις στην πλατεία Ελευθερίας

Με τη δυναμική αυτή το 2012 οι Σύγχρονες Εικαστικές Συναντήσεις ξεκινούν τον Απρίλιο από τη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο θα βρίσκονται στο Βόλο, το καλοκαίρι στη Χαλκιδική και το Νοέμβριο-Δεκέμβριο στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της 6ης Σύγχρονης Εικαστικής Συνάντησης στο Βόλο, διοργανώνεται παράλληλα η φιλανθρωπική διαδραστική καλλιτεχνική εκδήλωση SQUART, στην Πλατεία Ελευθερίας, από τις 9-18 Μαΐου. Η 18η Μαΐου είναι, σημειωτέον, η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Η ονομασία Squart προκύπτει από τη λέξη Square (πλατεία) και τη λέξη Art (τέχνη). Η SQUART (square + art), η δράση της οποίας έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα διαδραματίζεται σε πλατείες. Σε μια μεταλλική κατασκευή εφαρμόζονται κομμάτια ξύλου MDF διαστάσεων 30Χ30 εκ., δημιουργώντας μια ενιαία επιφάνεια τοίχου.

Εθελοντές με ειδική προστατευτική στολή, μάσκες και γυαλιά, που τους προσφέρουν οι διοργανωτές, παρατάσσονται κατά μήκος του τοίχου, ενώ κουβάδες με χρώματα θα βρίσκονται μπροστά τους. Στη συνέχεια όλοι οι επισκέπτες που θα βρίσκονται εκεί, θα κληθούν να περιλούσουν με χρώματα τους εθελοντές. Στη συνέχεια οι εθελοντές θα κυλούν τα σώματά τους κατά μήκος του τοίχου ώστε να απλώσουν το χρώμα στην επιφάνεια δημιουργώντας τη βάση του μεγάλου πίνακα. Έπειτα οι επισκέπτες καλούνται να σχεδιάσουν επάνω στον φρέσκο τοίχο.

Χρώματα και πινέλα θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών, οι οποίοι από την επόμενη μέρα και μέχρι το τέλος της διοργάνωσης καλούνται να σχεδιάσουν επάνω στον τοίχο. Έτσι δημιουργείται ένας τεράστιος ζωγραφικός πίνακας από το κοινό της πόλης. Την τελευταία ημέρα ο τοίχος διαλύεται με την πώληση των κομματιών (30Χ30cm). Η ελάχιστη τιμή για την απόκτησή τους είναι 10 ευρώ και όλα τα έσοδα θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=