ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bιωματικό γλωσσικό εργαστήριο

bιωματικό-γλωσσικό-εργαστήριο-406808

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους» διοργανώνοντας, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, διαδικτυακή δράση για εκπαιδευτικούς του νομού Μαγνησίας, σήμερα Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου (ώρες 16:30-18:00). Θέμα της δράσης είναι η συμπερίληψη και η αποδοχή ποικίλων πτυχών της διαφορετικότητας στο σχολικό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μέσω της αντιμετώπισης του λεκτικού εκφοβισμού (verbal bullying).

Στη δράση θα παρουσιαστούν από τη Μαρία Καμηλάκη, διδάκτορα γλωσσολογίας και προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, το βιωματικό γλωσσικό εργαστήριο με τίτλο «Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν», το οποίο έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, καθώς και ο συνοδευτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς (εκδόσεις της Βιβλιοθήκης της Βουλής, σειρά: Μέθοδοι και εργαλεία), που περιλαμβάνει το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Στόχος είναι να εξοικειωθούν οι εκπαιδευτικοί με ένα ανοικτά προσβάσιμο γλωσσοδιδακτικό εργαλείο που αποσκοπεί στη μεταγλωσσική ευαισθητοποίηση των παιδιών σε κρίσιμες όψεις του φαινομένου του λεκτικού εκφοβισμού (όπως ο προσδιορισμός της διαφορετικότητας σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης, σχολικής επίδοσης, εθνικής/εθνοτικής προέλευσης κ.ά., οι έμφυλες διακρίσεις, η αναφορά σε άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες κ.ο.κ.), στην αντιμετώπιση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων και ευρύτερα στον σεβασμό του δικαιώματος στην ετερότητα και στη συμπερίληψη μέσω της γλώσσας.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για τη συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν e-mail στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, σχολική μονάδα που υπηρετούν και ειδικότητα. Οι 50 πρώτοι θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν σχετικές οδηγίες για τη συμμετοχή τους στο διαδικτυακό εργαστήριο.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ, στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλα τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι επισκέπτες όλων των Μουσείων ΠΙΟΠ θα έχουν έκπτωση 10% στα είδη των πωλητηρίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου