ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Βόλο η Χάρτα  

στον-βόλο-η-χάρτα-408900

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου παρουσιάζεται η Χάρτα του Ρήγα. Το πρωτότυπο έργο, που αφορά στην πιστή κεντητική απόδοση της Χάρτας της Ελλάδος, που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής (Βελεστίνο 1757-Βελιγράδι 1798), σχεδιάστηκε και φιλοτεχνήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πρόσφατα (21 Ιουλίου) έγινε η πρώτη ανοικτή παρουσίασή του σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου και εκτίθεται. Μια επετειακή δράση, η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας φιλοτεχνήθηκε διά μέσου του τμήματος κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών (υφαντική, κεντητική, πλεκτική, κοπτική-ραπτική), που το υπεραιωνόβιο σωματείο έχει ανασυστήσει τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί με επιτυχία. Η Χάρτα αποτελεί ένα πρωτοφανές για την εποχή εκδοτικό εγχείρημα και ένα μεγαλόπνοο έργο που αντανακλά την έκταση αλλά και την ακτινοβολία του αρχαίου και του νεότερου ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που τιμούμε φέτος. Το μεγάλο έργο της χειροτεχνίας απαρτίζεται από 12 φύλλα, τα οποία κεντήθηκαν από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών και καταγράφει την προσδοκία για την Επανάσταση.

Η Χάρτα εκτίθεται στο κοινό έως τις 7 Νοεμβρίου (αίθουσα 8) και είναι επισκέψιμη για το κοινό σύμφωνα με τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης) 08.30-15.30.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου