Η Ελληνική Επανάσταση σε περιηγητικά έργα

Τελευταία ενημέρωση: 2021-09-17, 12:00:47
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης, που λειτουργεί στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»
Η Ελληνική Επανάσταση σε περιηγητικά έργα

Ομιλία της ιστορικού Ιόλης Βιγγοπούλου στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»

Ομιλία της ιστορικού δρ. Ιόλης Βιγγοπούλου θα πραγματοποιηθεί για καθήμενους στον πεζόδρομο Μεταμορφώσεως, μπροστά στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, στις 19:30. Το θέμα της ομιλίας είναι «Εχουμε «εικόνες» για την Ελληνική Επανάσταση στα περιηγητικά έργα;» και εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Η ματιά των άλλων» - Ξένοι περιηγητές, Φιλέλληνες και Ελληνες ζωγράφοι αποδίδουν στιγμές, μορφές και ήθη από τα χρόνια της Επανάστασης ώς και τα τέλη του 19ου αιώνα», που λειτουργεί από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου στο Κέντρο Τέχνης για τον εορτασμό της επετειακής χρονιάς «200 χρόνια.1821-2021».

Η ομιλία της Ιόλης Βιγγοπούλου είναι η πρώτη, σύμφωνα με τα όσα είχαν προαναγγελθεί, για τη σειρά εκδηλώσεων, στη διάρκεια της έκθεσης, ώς τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Η Ιόλη Βιγγοπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών Αθηνών και της Ecole du Louvre, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και διδάκτωρ Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, εργάστηκε 27 χρόνια ως Ερευνήτρια στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο την ταξιδιωτική γραμματεία (κείμενα και εικονογραφικό υλικό).

Οι μελέτες, οι δημοσιεύσεις (περισσότερες από εκατό) και η συνεργασία της και με άλλους φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό (βιβλιοθήκες, UNESCO, Μουσεία, οικολογικούς φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση, Πολιτιστικούς Συλλόγους κλπ) αφορούν σε θέματα τοπικής ιστορίας, ιστορικής και πολιτιστικής γεωγραφίας, κοινωνικής ιστορίας και πολιτισμού του νεότερου ελληνισμού καθώς και σε διαχρονικά ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας.

 Εχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σε ερευνητικές ομάδες με επιτόπια δραστηριότητα, στην επιστημονική υποστήριξη και οργάνωση εκθέσεων και στη συγκρότηση διαδικτυακών τόπων με αντικείμενο τα περιηγητικά έργα.

Ασχολείται με την ταξιδιωτική φωτογραφία με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου και περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» του Δήμου Βόλου, εμπλουτισμένη με σπάνια έργα από τη Δημοτική Συλλογή, που για πρώτη φορά εκτίθενται για το ευρύ κοινό.

Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από έργα του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» που δείχνουν την ευαισθησία των επιλογών του συλλέκτη – δωρητή, ο οποίος υπήρξε απόγονος ενός από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στο Πήλιο, του οπλαρχηγού Γιώργη Δάμτσα – Ζορμπά, καθώς και δισέγγονος του συνονόματού του δημογέροντα του Προμυρίου και Φιλικού Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα.

Μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα της έκθεσης συγκροτείται από χαρακτικά, σχέδια και ιστορικά τεκμήρια σχετικά με μορφές που συνδέονται τόσο με τον απελευθερωτικό αγώνα της Μαγνησίας όσο και με τη γέννηση της νέας πόλης του Βόλου, καθώς και πορτρέτα Μαγνησιωτών της διασποράς.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 10:00 - 13:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00 - 21.00, εκτός Σαββατοκύριακου. Πληροφορίες στο 2421031701, fb Τέχνες στον Βόλο και fb Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας για τη λειτουργία των χώρων. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=