ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βασιλική Πιτούλη: Εχουμε ανάγκη από ήρωες

βασιλική-πιτούλη-εχουμε-ανάγκη-από-ήρ-427532

Η γνωστή Βολιώτισσα συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το νέο της βιβλίο

Μεγάλη προσωπικότητα της Επανάστασης του ’21 η θρυλική Μαντώ Μαυρογένους, προβάλλει ανάγλυφα στις σελίδες του νέου βιβλίου της Βασιλικής Πιτούλη. Η Βολιώτισσα συγγραφέας και εκπαιδευτικός εμβαθύνει σε περίοδο, που έγραψε ιστορία και αποδίδει με μαεστρία την εποχή, τους χαρακτήρες, το χρώμα της επαναστατικής περιόδου, στο βιβλίο της «Μαντώ Μαυρογένους – Μια Μυκονιάτισσα στον βωμό της ελευθερίας».

Ανατρέχοντας στη «συνάντησή» με την ηρωίδα της Επανάστασης, που υψώνει αγέρωχα το ανάστημά της, με τη μορφή μαρμάρινης προτομής, στην κεντρική πλατεία της Μυκόνου, η Βασιλική Πιτούλη αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στις σελίδες του βιβλίου της η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, εξηγεί τους λόγους, που την οδήγησαν στη συγγραφική αναζήτηση με επετειακό χαρακτήρα, ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα έχει πολύ βαριά ιστορία».

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η επετειακή χρονιά για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σηματοδότησε τη «συνάντησή» σας με τη Μαντώ Μαυρογένους;

Η «συνάντησή μου» με τη Μαντώ Μαυρογένους έγινε πάρα πολλά χρόνια πριν, όταν πρωτοδιάβασα για αυτή τη μεγάλη ηρωίδα και όταν είδα τη μαρμάρινη προτομή της στην κεντρική πλατεία της Μυκόνου, που φέρει το όνομά της. Από τη συγκεκριμένη πλατεία διακλαδίζονται τα στενά μυκονιάτικα σοκάκια και ακριβώς εκεί, πολύ κοντά στο λιμάνι, η Μαντώ υποδέχεται τους επισκέπτες του «δικού της» νησιού. Τα 200 χρόνια, που γιορτάζουμε φέτος, από τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση έγιναν αφορμή να σκύψω με όρεξη πάνω από το υλικό, που είχα από χρόνια συγκεντρώσει, να το εμπλουτίσω φυσικά και… ιδού το αποτέλεσμα. Το νέο βιβλίο μου με τίτλο «Μαντώ Μαυρογένους – Μια Μυκονιάτισσα στον βωμό της ελευθερίας».

Η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία στις σελίδες του νέου βιβλίου σας;

Ναι, θα το έλεγα. Η ιστορία είναι το πάθος μου, η ιστορική γνώση, που δίνει απάντηση σε όλα σχεδόν τα ερωτήματα. Το πρώτο μου μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 2005, είναι το «Να με λες Αννα» και είναι ιστορικό, διότι εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία ηπειρωτικής ιστορίας, τεκμηριωμένα στοιχεία για τους Τσάμηδες, για τη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων κ.λπ. Σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα κυριαρχεί η μυθοπλασία, που δεν πρέπει βέβαια να συγκρούεται με την ιστορική αλήθεια, όσο δύσκολο και αν είναι να εντοπιστεί αυτή. Στο βιβλίο μου για τη Μαντώ σεβάστηκα απόλυτα τις πηγές, πολλά, εξαιρετικά σημαντικά ιστορικά βιβλία που ο αναγνώστης θα συναντήσει ως βιβλιογραφία στην τελευταία σελίδα του βιβλίου μου. Εβαλα φυσικά και τη φαντασία μου να δουλέψει. Από τους αναγνώστες περιμένω να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη ηρωίδα και γενικότερα οι ήρωες του ’21 έλαβαν τη θέση, που τους αρμόζει στην ιστορία;

Αν ρωτάτε για τη δική μου ιστορία, δηλαδή για την ιστορία που αφηγείται το βιβλίο, θεωρώ πως ναι. Προσπάθησα να «ζωγραφίσω» αυτή τη μεγάλη ηρωίδα όσο πιο παραστατικά μπόρεσα και αυτή είναι η ελάχιστη τιμή, που της οφείλω. Η Μαντώ Μαυρογένους υπήρξε μεγάλη μορφή, έδωσε στην κυριολεξία ό,τι είχε και δεν είχε στον αγώνα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της Ελλάδας. Ενώ γεννήθηκε πάμπλουτη, πέθανε φτωχή και λησμονημένη. Αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα. Πολέμησε τους Τούρκους με πάθος και αυταπάρνηση. Αγάπησε τον Δημήτριο Υψηλάντη, έναν από τους πιο ανιδιοτελείς και γενναίους στρατηγούς των Ελλήνων, και ατύχησε, διότι, μεταξύ άλλων, κυνηγήθηκε άδικα από τον Ιωάννη Κωλέττη. Ο αναγνώστης εντυπωσιάζεται από τον βίο και την πολιτεία αυτών των ανθρώπων.

Πώς «διαβάζει» ευαισθητοποιημένη συγγραφέας τα ιστορικά γεγονότα, που σημάδεψαν την Ελλάδα;

Θεωρώ την ιστορία την επιστήμη των επιστημών, διότι στην πλέον ευρεία της έννοια ως ιστορία του πολιτισμού περιλαμβάνει τα πάντα. Η Ελλάδα έχει μια πολύ βαριά ιστορία, διότι πρώτα απ’ όλα είναι ένας αρχαίος λαός. Αν ξεκινήσουμε από την εθνική μας παλιγγενεσία, δηλαδή το 1821, αυτό δεν ήταν παρά η αρχή. Μια φούχτα ραγιάδες, που προσπάθησαν να αποτινάξουν τον ζυγό μιας ολόκληρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ακολούθησε ο εμφύλιος, διότι δυστυχώς οι Ελληνες έχουμε παράδοση σε αυτό. Την ανεξαρτησία της Ελλάδας την έδωσαν βέβαια οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, στο Ναβαρίνο, κατατροπώνοντας τον στόλο του Ιμπραήμ. Ολη η ιστορία της Ελλάδας από το σημείο αυτό και πέρα είναι μια ιστορία αγώνων σε όλα τα επίπεδα. Στον 20ό αιώνα, θα έλεγα ότι κυριαρχεί ο εθνικός διχασμός των πρώτων δεκαετιών, που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία είναι η πιο δυστυχισμένη στιγμή της σύγχρονης Ελλάδας. Και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος που άρχισε ηρωικά με το έπος του ’40 για να καταλήξει στη γερμανική κατοχή, τις σφαγές και τα ολοκαυτώματα. Ο εμφύλιος, που ακολούθησε, έβαλε κι αυτός τη φρικτή σφραγίδα του. Ας ελπίσουμε να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοια γεγονότα.

Τι αποκομίζει, πιστεύετε, ο αναγνώστης από τη συγκεκριμένη προσέγγιση στην προσωπικότητα του αγώνα, που πρωταγωνιστεί στις σελίδες του νέου σας βιβλίου;

Η προσωπικότητα, που πρωταγωνιστεί στις σελίδες του νέου βιβλίου μου, είναι βεβαίως η Μαντώ Μαυρογένους, αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Η Μαυρογένους δεν έδρασε μόνη της, μαζί της είχε συμπολεμιστές, είχε αντίπαλους, έναν ολόκληρο κόσμο. Το 1821 είναι μια επική εποχή, έχει λαμπρότητα και εξευτελισμό, έχει ένδοξες και μαύρες σελίδες. Εχει ανθρώπους, που θυσιάστηκαν με όλη τη σημασία της λέξης και άλλους, που πρόδωσαν, που εκμεταλλεύτηκαν, έχει τα πάντα. Ο αναγνώστης θα εντυπωσιαστεί, πιστεύω, από το έπος αυτό, ακόμη και εκείνοι που ξέρουν αρκετή ιστορία, όλο και κάτι που αγνοούσαν θα βρουν. Τελικά πιστεύω ότι ο αναγνώστης αποκομίζει σεβασμό και θαυμασμό για τους ήρωες, κάτι που έχουμε ανάγκη στην πεζή εποχή μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου