ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόρα Πυλόρωφ: Είμαστε η παιδική μας ηλικία

νόρα-πυλόρωφ-είμαστε-η-παιδική-μας-ηλι-427616

Η γνωστή συγγραφέας ξεφυλλίζει το νέο της βιβλίο «Ερωτας Μάγος»

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως Νόρας Πυλόρωφ με τον τίτλο «Ερωτας Μάγος» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Το βιβλίο διαπραγματεύεται τη δύναμη του έρωτα, τα τερτίπια του, τις παγίδες που στήνει στους ανθρώπους. Δεν είναι όμως αμιγώς ερωτικό βιβλίο. Μιλά για ανθρώπινες σχέσεις, για το πώς ο τρόπος που μεγαλώσαμε καθορίζει τις κατοπινές μας πράξεις, τις αποφάσεις, πόσο το παρελθόν μας δημιουργεί αδιέξοδα, άλυτα πολλές φορές. Το βιβλίο επικεντρώνεται στην αδυναμία μας να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, όταν αυτά έχουν επηρεαστεί αρνητικά από οδυνηρές καταστάσεις στο κοντινό και μακρινό παρελθόν και πόσο η αδυναμία αυτή μπορεί να λειτουργεί σαν τροχοπέδη στη σχέση ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα. Η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται συναρπαστική περιπέτεια, αλλά και αφορμή για προβληματισμό στις αχαρτογράφητες περιοχές της γυναικείας ταυτότητας. Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η όμορφη συζήτησή μας με τη συγγραφέα.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τον τίτλο «Ερωτας Μάγος» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μιλήστε μας για την ιστορία.

Μια ερωτική ιστορία, που ξεφεύγει όμως από τις γνωστές συνηθισμένες ιστορίες αγάπης και αποφεύγει τα τετριμμένα κλισέ. Μια ιστορία που εστιάζει στην αδυναμία των ανθρώπων να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους εξαιτίας των φορτίων που κουβαλάνε από το παρελθόν.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης;

Κάτι που άκουσα μια μέρα πριν δυο χρόνια στην παραλία στη διπλανή ξαπλώστρα. Μιλούσαν δυο νέες γυναίκες για μια κοινή τους φίλη και για τον περίεργο γάμο της.

Πρόκειται για μυθοπλασία ή υπάρχουν και αληθινά στοιχεία στην ιστορία;

Φυσικά και υπάρχει μυθοπλασία. Αλλιώς ο συγγραφέας θα ήταν ρεπόρτερ. Θα αναπαρήγαγε ειδήσεις. Το ζητούμενο είναι να το δουλέψεις το άκουσμα, την πληροφορία, με τα δικά σου βιώματα, να το περάσεις από τα δικά σου φίλτρα, να το πλάσεις και να το εμπλουτίσεις.

Ποια είναι τα μηνύματα, που κρύβονται στις σελίδες του «Ερωτας Μάγος»;

Κουβαλάμε το παρελθόν μας φορτίο ασήκωτο για μερικούς. Αυτό καθοδηγεί τις αποφάσεις μας, αυτό όρισε την πορεία της ζωής μας. Ομως έρχεται ο «Ερωτας Μάγος» και τα αναποδογυρίζει όλα. Αν τον αφήσεις βέβαια. Πιστεύω ότι ολοκληρωνόμαστε ως άνθρωποι μόνο μέσα από τη σχέση μας με έναν άλλο άνθρωπο. Πολλές φορές η εξίσωση δεν βγαίνει, το ξέρω. Το οφείλουμε στον εαυτό μας να προσπαθήσουμε ξανά και ξανά. Εύκολο δεν είναι, θέλει δουλειά, ενδοσκόπηση και υπομονή.

Σκιαγραφήστε μας τον χαρακτήρα της ηρωίδας σας.

Είχε ελλειμματική φροντίδα από την οικογένειά της, έζησε από πολύ μικρή απέραντη μοναξιά. Είναι κλεισμένη στο καβούκι της και προσπαθεί να επιβιώσει. Η γνωριμία της με τον εργοδότη της και η άψογη κατά τα άλλα συνεργασία τους της δημιουργεί φοβερά διλήμματα, που κορυφώνονται όταν αυτός από το πουθενά της κάνει πρόταση γάμου. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Το παιχνίδι της κυριαρχίας και της υποταγής. Το σεξ σαν εργαλείο, σαν μοχλός πίεσης. Η ηρωίδα μου όμως θα ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής της, θα σηκώσει ανάστημα και θα πασχίσει να βρει την αυτονομία της. Πόσο θα βοηθήσει και αν θα βοηθήσει ο Ερωτας Μάγος θα το διαπιστώσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο.

Πίσω από μπερδεμένες οικογενειακές ιστορίες συνήθως υπάρχουν μυστικά, που κάποιοι κρατούν καλά φυλαγμένα, μέχρι τη στιγμή που βγαίνουν στην επιφάνεια και ανατρέπουν ζωές. Θα δούμε κάτι τέτοιο στο μυθιστόρημά σας;

Υπάρχουν μυστικά, που οι ήρωες κάνουν ό,τι μπορούν για να τα απωθήσουν από τη μνήμη τους. Για να μπορέσουν να πορευτούν. Χτίζουν γύρω τους ένα τείχος μυστικότητας, βρίσκουν τρόπους να ξεγελούν τον κοινωνικό τους περίγυρο και τα καταφέρνουν. Οσο πάει. Βέβαια η ζωή τους, η καθημερινότητά τους δυναμιτίζεται με το εκρηκτικό υλικό που κουβαλάνε μέσα τους. Πληγώνουν τους γύρω τους, βασανίζουν τον εαυτό τους, δεν χαίρονται, δεν ξέρουν πώς. Κάθε τι που άπτεται των συναισθημάτων τους τούς προκαλεί αποστροφή. Κλείνονται λοιπόν στο κουκούλι τους και έτσι προχωράνε, τρόπος του λέγειν δηλαδή. Κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα πληρώσουν τον λογαριασμό. Η έκρηξη θα γίνει. Οι άμυνες θα καταρρεύσουν σαν τα κομμάτια του ντόμινο. Και μετά όποιον πάρει ο Χάρος.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα παιδικά βιώματα στη ζωή, στην εξέλιξη και στις αποφάσεις ενός ατόμου;

Κατά τη γνώμη μου πολύ μεγάλη. Ο Σαρτρ είπε μου φαίνεται, «είμαστε η παιδική μας ηλικία». Ολα εξαρτώνται από τι εισπράττουμε ή δεν εισπράττουμε. Πόσο ελλειμματικούς μας κάνουν να νιώθουμε, πώς έχουν ενσπείρει τις ενοχές μέσα μας. Και βέβαια τι σχέση έχουν οι γονείς μας μεταξύ τους. Συνήθως μιμούμαστε τη συμπεριφορά του ένα ή του άλλου και την επαναλαμβάνουμε στη δική μας οικογένεια. Πολλές φορές, και αυτό αναφέρεται στο βιβλίο, μπορεί και σ’ ένα αγαπημένο ζευγάρι να νιώθει το παιδί παρείσακτο.

Υπάρχει συναισθηματικό «κρυφτό» ανάμεσα στους ήρωες. Πόσο σημαντικό και λυτρωτικό είναι να εκφράζει κανείς τα συναισθήματά του;

Απόλυτη αξία. Σώζει ζωές και ψυχές. Καλπάζεις ελεύθερος στην πεδιάδα.

Γίνεται να παντρευτούν δύο άνθρωποι, που έχουν τυπική σχέση, αλλά να είναι ευτυχισμένοι;

Νομίζω ότι όχι. Ζωή στερημένη και σπαταλημένη στα επουσιώδη. Πρέπει να υπάρχουν γεφύρια. Και ας κτίζονται σιγά σιγά. Τα παιδιά όμως δεν πρέπει να τα βλέπουμε σαν γεφύρια, ούτε σαν έρμα για να έρθει το καράβι στα γκράδα του.

Σήμερα στις οικογένειες τι δεν λειτουργεί σωστά και υπάρχει συναισθηματικό κενό;

Φταίνε κατά τη γνώμη μου ο υπερκαταναλωτισμός, οι επιθυμίες που δημιουργούνται από τα ΜΜΕ και δεν μπορούν να εκπληρωθούν, η χειραφέτηση της γυναίκας, που παρ’ ότι ήταν ευλογία είχε παράμετρες απώλειες. Τα ζευγάρια δεν μιλάνε μεταξύ τους, η γυναίκα όταν εργάζεται εκτός σπιτιού επωμίζεται περισσότερες ευθύνες από τον άντρα.

Θεωρείτε ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα έχει χαρτογραφηθεί;

Πιστεύω πως όχι. Οπωσδήποτε τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ό,τι παλιότερα, αλλά τα κλισέ υπάρχουν ακόμα. Για αυτό προσπάθησα στο βιβλίο μου να φωτίσω λίγο αυτή την παράμετρο, τα στεγανά που υπάρχουν σχετικά με τον ερωτισμό της γυναίκας, όπως το βλέπω εγώ δηλαδή. Μόνο που πρέπει ίσως να πούμε ότι ζούμε την πιο απελευθερωμένη σεξουαλικά εποχή του ανθρωπίνου γένους, χωρίς αυτό όμως να έχει απλουστέψει ή ίσως να έχει εμβαθύνει τις σχέσεις των ζευγαριών.

Ο έρωτας τελικά είναι μάγος; Εσάς σας έχει μαγέψει;

Ανεπανόρθωτα! Μαγεμένη είμαι ακόμα. Και όταν αυτό το συναίσθημα πάει λίγο να ατονήσει, ηλικία, ρουτίνα, καθημερινότητα, φέρνω στον νου μου ωραίες στιγμές, που έχω ζήσει με τον σύντροφό μου και το συναίσθημα ξαναζωντανεύει. Χρειάζεται συναισθηματική ωριμότητα και δουλειά ο Ερωτας, με το Ε κεφαλαίο!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου